2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Būreliai privertė mokinius blaškytis

2015-10-14
 
Vasaros Rudenės nuotrauka

Vasaros Rudenės nuotrauka

Neringa Juta Nalivaikaitė

 

Būrelis – puikus būdas vaikams ir jaunimui smagiai, įdomiai ir turiningai praleisti laiką po pamokų. Būreliuose vaikai tobulina save įvairiose srityse, pavyzdžiui, dainavime, šokiuose, dailėje. Taip pat įgauna daugiau pasitikėjimo savimi, susiranda draugų, atranda savo talentų ar net žengia pirmuosius žingsnius profesinės karjeros link. Vieni būrelius lanko savo mokyklose, kiti – Lietuvos vaikų ir jaunimo centre arba randa sau patinkančią veiklą dar kitur. Kai kurie būrelių nelanko visai.

 

Lietuvos vaikų ir jaunimo centre tikrai didelis būrelių pasirinkimas: šokiai, muzika, vizualieji menai, jaunųjų žurnalistų klubas, kūrybinis rašymas, teatro studijos, užsienio kalbos ir net jaunųjų kulinarų studija. Čia galima ne tik tobulinti jau turimus įgūdžius, bet ir sužinoti bei išmokti naujų, įdomių dalykų. Lietuvos vaikų ir jaunimo centre dirba mokantys sudominti vadovai, todėl užsiėmimai prabėga labai greitai.

 

Štai šešiolikmetė Audrė lankė tikrai daug būrelių: plaukimą, meninį plaukimą, anglų kalbos būrelį, dailę, jojimą, tenisą, fotografiją. Šiais metais ji lanko kūrybinio rašymo būrelį ir „Youngblood“ kino mokyklą. Labiausiai jai patiko teniso ir fotografijos būreliai bei dabar lankoma kino mokykla. Iš pradžių į būrelius atvesdavo tėvai. Tenisą lankė, nes sveikatos stiprinimui ir gerinimui reikėjo lankyti sporto būrelį. Fotografiją pasirinko, nes norėjo išbandyti ką nors naujo, o vėliau ši veikla ją taip sužavėjo, kad pamačiusi registraciją į kino mokyklą, nedvejodama užsirašė. Ateityje ji norėtų pasirinkti humanitarinės krypties profesiją.

 

O štai septintokės Emilijos visi lankyti būreliai buvo meninės krypties. Ji yra lankiusi dailės, keramikos ir drabužių dizaino užsiėmimus. Dailė ir keramika jai patiko, tik vienintelis trūkumas – nepatogus susisiekimas. Drabužių dizainas jai taip pat buvo įdomus, nors ir reikalavo daug kantrybės. Dabar Emilija lanko norvegų kalbos užsiėmimus ir jai labai patinka. Būrelis vyksta kartą per savaitę ir yra nemokamas, nes klasė, kurioje ji mokosi, dalyvauja projekte. Šios kalbos mokytis jai nėra sunku, bet, kaip ji sako, „yra ką veikti“.

 

Trylikametis Paulius renkasi su muzika susijusius būrelius, nes jam labai patinka dainuoti ir groti. Pirmiausiai lankė folklorą, bet kiek daugiau nei po pusės metų jis nusprendė mesti šį būrelį, nes jam nepatiko dainos ir mokytoja nebuvo labai maloni. Vėliau metus lankė privačias dainavimo pamokas. Jam patiko, bet sakė, kad užsiėmimų metu labai norėdavosi miego. Na, o dabar Paulius lanko pianino pamokas. Šis užsiėmimas jam labai patinka, puikiai sekasi ir mokytoja gera. Užsiėmimai vyksta kartą per savaitę. Mokslams būrelis netrukdo: užtenka laiko ir atlikti namų darbus, ir ruoštis testams. Nors šiuo metu Pauliui puikiai sekasi, savo ateities jis nelinkęs sieti su muzika, nes mano, jog neturi tiek ambicijų.

 

Akivaizdu, kad neformalus ugdymas jaunimui padeda atsiskleisti kaip asmenybėms, atrasti širdžiai mielą veiklą, skatina jų kūrybiškumą bei padeda siekti savo tikslų.

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. E.Straigytė/

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-04-19 15:57
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media