2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Kaip žmonės prisitaiko dirbti nuotoliniu būdu namuose?

2020-04-08
 
Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Justina Molytė

 

Ne vienuose namuose šiuo karantino laikotarpiu vyksta darbas nuotoliniu būdu. Nuotolinis darbas skiriasi nuo darbo įstaigoje. Vienas iš skirtumų yra nuvykimas į darbą ir grįžimas po darbo dienos į namus. Dirbdami nuotoliniu būdu mes būname namuose ir galime susiplanuoti laiką tam tikriems darbams, kuriuos turime atlikti. Norėdami dirbti nuotoliniu būdu turime turėti įrangos.

 

52 metų vilnietė Rita jau 2 savaites dirba nuotoliniu būdu. Ji dirba ekonomiste.  Ritos profesija tinka darbui ir nuotoliniu būdu. Darbus atlikti jai sekasi gerai. Rita dirba 8 valandas, tačiau daro pertraukas. Su kolektyvu kiekvieną dieną tenka bendrauti elektroniniu būdu arba telefonu. Namuose dirbti yra patogu, nes ji turi gerai įrengtą darbo vietą.

 

Yra profesijų, kurių atstovai negali dirbti iš namų. Todėl šiuo karantino laikotarpiu turi skubėti į darbus.

 

Medikai dirba savo darbo vietose. Jie ateina į savo kabinetus ir konsultuoja pacientus telefonu. Karantino metu nerekomenduojama kontaktuoti su pacientu.

 

Švietimo įstaigos karantino metu taip pat yra uždarytos. Jos 2 savaites ruošėsi nuotoliniam mokymui. Tai didelis iššūkis švietimo įstaigoms, mokytojams, mokiniams ir tėvams.

 

Švietimo įstaigos turi sukurti nuotolinio mokymo tvarką. Mokytojai turi informuoti apie nuotolinį mokymąsi ir jo eigą mokinius ir tėvus. Mūsų visų laukia išskirtinė patirtis.

 

Parduotuvės, kurios prekiauja ne maisto prekėmis, yra uždarytos dėl karantino. Daugelis maisto prekių parduotuvių sutrumpino darbo laiką. Karantino laikotarpiu  padaugėjo parduotuvių, kurios nusprendė dirbti internete. Jos pristato prekes žmonėms į namus. Tai labai pagelbėja senyvo amžiaus žmonėms, kurie stengiasi mažiau eiti į viešas vietas, o ypač į maisto prekių parduotuves.

 

Vaizdas, kurį mačiau per langą prieš karantiną, skiriasi nuo to, ką matau dabar. Prieš karantiną vaikų buvo pilnos žaidimų aikštelės. Dabar jos yra tuščios, bet kartais dar pastebiu vaikus jose. Kiekvieną dieną matau žmones, kurie vedžioja šunis. Žmonės, kurie turi naminius gyvūnus, gali išeiti į lauką, pakvėpuoti grynu oru.

 

Lauke vaikštančių žmonių dažnai visai nesimato, bet dabar juos galima išvysti stovinčius balkonuose, ypač saulėtą šiltą dieną. Šiuo metu, kai yra karantinas, žmonės  džiaugiasi kiekviena galimybe pabūti gryname ore.

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autorei 12 m./

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-04-14 17:38
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media