2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Į aiškų tikslą – žingsniuoti lengviau

2020-02-25
 
Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Ugnė Rimkutė

 

Nuėjusi į Lietuvos moksleivių sąjungą (LMS) aš supratau, kad ateitį siesiu su žurnalistika, komunikacija ir bendravimu su kitais žmonėmis. LMS buvau pasirinkusi rinkodaros komitetą, tačiau ten man nesisekė ir perėjau į renginių organizavimą. Dalyvavau konferencijose ir diskusijose, stebėjau kitų žmonių darbą, sėmiausi idėjų ir realizavau sumanymus. Tačiau po kelių mėnesių buvimo ten – išėjau.


Po to daug savo laiko skyriau straipsnių bei knygų skaitymui, dainavimui ir grojimui gitara, pianinu. Buvo tokių dienų, kai neturėjau motyvacijos veikti, mąstyti. Neturėjau tikslo ir jaučiausi bejėgė, bet radau Jaunųjų žurnalistų klubą ir sugrįžo senoji aš. Gruodžio mėnesį turėjau daug motyvacijos ką nors veikti, todėl prisijungiau prie klubo. Manau, ši veikla praplės mano akiratį, labiau stengsiuosi ir sugebėsiu susikaupti ties mintimis ir veikla, rasiu bendraminčių ir plėsiu draugų ratą.


"Litexpo" parodų rūmuose vasario pradžioje vyko renginys "Adventur". Ten dirbau su kelionių agentūra "BalticTours" ir turėjau bendrauti, kalbėti su kitų šalių atstovais. Šiame renginyje dirbu jau treti metai. Kadangi turiu patirties, planuoju sulaukusi 16-kos metų įsidarbinti įmonėje "BalticTours" rašyti straipsnius apie savo keliones į jų tinklalapį. Mano tikslas iki vasaros pabaigos – mokėti parašyti straipsnį apie keliones į užsienio šalį, tikslus keliaujant, mokėti sudominti skaitytojus.


Žmogus, kuris nėra nusistatęs tikslų, gyvena šia akimirka, džiaugiasi gyvenimu ir jo spalvomis, kai gali pasikeisti vos išsikėlęs vieną tikslą. Pasikeis jo gyvenimo būdas, charakterio bruožai. Bus nauji išgyvenimai, iššūkiai, kurie nori-nenori, tikrai suteikia prasmę.


Dažnai kyla klausimai: kas yra tikslai ir kam mums jie reikalingi? O kokius tikslus sau kelia moksleiviai ir kada? Apie tai – pokalbis su penkiolikmete vilniete moksleive Ugne Antanelyte.


Kam yra reikalingi tikslai?

Mano manymu, tikslai praturtina ir ugdo mus kaip asmenybes, nes verčia siekti kažko daugiau, tobulėti, nuolat stengtis ir nepasiduoti. Tikslų kūrimas ir įgyvendinimas mane stipriai motyvuoja.


Kokią reikšmę turi tikslai tavo gyvenime?

Savo tikslų siekiu kasdien. Jie nėra neįveikiami, neįmanomi, bet tiesiog jie ilgalaikiai. Man jie labai reikšmingi ir, manau, be jų jau seniai būčiau pasidavusi ir tikrai nebūčiau ten, kur esu šiandien. Nuo pat mažens mama mokė, kad visada reikia turėti tikslą gyvenime. Kai pasieki – susigalvok naują ir siek jo.


Ar dažnai nusistatai juos? Kodėl?

Tikslus nusistatau retai. Nes man svarbiau pats procesas jų siekiant ir rezultatai. Jei nusistatinėčiau daugybę tikslų – pasimesčiau ir nebegalėčiau kruopščiai jų įgyvendinti.


Ar verta turėti tikslų dar mokykloje? Kodėl?

Žinoma, verta. Nuo pat mažens verta siekti tikslų, net jei jie yra maži ir lengvai pasiekiami. Jų siekdami išmokstame planuoti savo laiką. Mano manymu, reikia bent kažką turėti, kad netaptume visiškai tušti ir beviltiški. Kitaip tariant – reikia vilties, kad gyventume, o ji išties suteikia jėgų išsikelti tikslą ir jo siekti.


Kiek save pamenu – visad jų turėjau. Net nežinau, kas be jų būčiau. Tada nebūčiau tokia aktyvi visuomenėje ir mokykloje tarp draugų.


Kiek tikslų turi šiuo metu? Ar naudoji žingsnius, kuri planą, kad pasiekti tikslą, ar tiesiog suiimi save į rankas ir pasieki?

Rašau eilėraščius ir trumpas poemas, todėl šiuo metu mano pagrindiniai tikslai yra susiję su kūryba, galbūt greitu metu atsiras jų daugiau. Siekiu jų, bet tai vyksta tikrai negreitai, o palaipsniui, neperspaudžiant. Reikia kantrybės siekiant.



/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-03-03 19:47
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media