2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Naujakurių sutikimo tradicijos Lietuvoje ir už Atlanto

2019-03-05
 
Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Vakaris Vingilis


Naujo būsto paieška, kraustymasis, galiausiai įsikūrimas. Tai rūpesčiai, su kuriais susiduria didelė dalis suaugusiųjų žmonių. Paskui seka ir naujų pažinčių mezgimas. Bet kaip jas užmegzti? Ką reikia daryti norint turėti kaimynus, su kuriais gerai sutartumėte?


Jungtinėse Amerikos Valstijose yra tradicija kiekvieną naujai atsikėlusį kaimyną sveikinti su didžiuliu krepšiu įvairiausių skanumynų bei simbolinių dovanėlių. O kokios naujų kaimynų sutiktuvių tradicijos vyrauja Lietuvoje? Jonažolių kaimo bendruomenėje, Vilniuje, gyvenanti Gerda papasakojo apie pas juos gyvuojančias naujakurių sutikimo tradicijas. Kiekvienas naujas kaimynas tik įsikūręs yra pasveikinamas bendruomenės atstovų ir apdovanojamas gėrybėmis iš lietuviško kaimo. Tai dažniausiai būna krepšelis obuolių arba maišelis riešutų. Pačiai Gerdai ir jos šeimai toks sutikimas taip pat buvo įsimintinas, nes neseniai atsikrausčiusi šeima anksčiau su tokiomis tradicijomis nebuvo susidūrusi.


O štai septyniolikmetis Rapolas, nors ir yra vienąkart susidūręs su kraustymusi, niekada nepatyrė tokio svetingo naujakurių sutikimo. Pasak jo, kai jis su tėvais atsikraustė gyventi į naują būstą, nebuvo šiltai sutiktas kaimynų, o santykius su kaimynais mezgė ne vienerius metus.

 

Ilgametė Lietuvos vaikų ir jaunimo centro Jaunųjų žurnalistų klubo vadovė Erika sako girdėjusi apie naujakurių sutikimo tradicijas už Atlanto. Bet su tokiu naujųjų kaimynų elgesiu nėra susidūrusi, atvirkščiai, kai jai reikėjo pagalbos sunešant baldus ir kitus daiktus į naująjį būstą, nė vienas kaimynas nepasisiūlė pagalbon. Ir santykių kūrimas su kaimynais ilgokai užsitęsė – iki šiol ne visi kaimynai su ja noriai sveikinasi. Kai kurie vieni su kitais visai nesisveikina.

Ne kartą persikrausčiusi, jau šeimą sukūrusi Jolita sako, kad nėra susidūrusi su naujų kaimynų sutiktuvėmis. Bet ją yra ne kartą pasveikinę draugai, kurie aplankė tik atsikrausčius ir surengė jai vakarėlį. O į klausimą, ar reikėtų šiltai sutikti naujuosius kaimynus, atsakė teigiamai ir net pasisakė už Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvuojančią praktiką, kuomet naujakuriams įteikiamas dovanų krepšelis.



/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-03-05 18:02
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media