2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Monika ir anime – neatsiejami draugai

2019-01-29
 
Vakario Vingilio nuotraukoje: anime būrelį lankančios Marijos (12 m.) piešinio eskizas

Vakario Vingilio nuotraukoje: anime būrelį lankančios Marijos (12 m.) piešinio eskizas

Vakaris Vingilis


Animacija menininkės, anime būrelio įkūrėjos Monikos Šarlauskaitės gyvenime užima labai didelę vietą. Ji ja sužavėta nuo pat savo vaikystės. Tiesa, Monika domisi japoniška animacija – anime. Pasak pašnekovės, būdama mokyklinukė žiūrėdavo per televizorių animacinius serialus ir vieną dieną nusprendė kažką nupiešti. Ir užsikrėtė meile piešimui. Paskui atsirado draugė, kurią ji susirado internete ir kuri tobulino Monikos įgūdžius.


Paklausta, kas ją skatino piešti, ji iškart prisiminė savo dailės mokytoją, kuri ją motyvavo kurti ir netgi surengė Monikos darbų parodą. Apie anime Monika žino labai daug, galėtų pasakoti apie jį valandų valandas, bet trumpai pasakius tai – japoniškų animacinių filmukų herojų piešimas, o kad gebėtumėte tai piešti, reikia tiesiog išmanyti anatomijos pagrindus.


Baigusi mokyklą, Monika pradėjo mokytis grafinio dizaino Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje. Po pirmo kurso, pasiūlius draugei, Monika įkūrė anime būrelį. Tiesa, iš pradžių ne viskas sekėsi gerai, atėjo nedaug dalyvių, visi buvo nedrąsūs, tačiau šiandien, praėjus trejiems metams po įkūrimo, būrelis išpopuliarėjo, o Monika patobulėjo kaip pedagogė.


Ko reikia, kad kitus galėtum mokyti šio piešimo stiliaus? Monika nusijuokia ir atsako – praėjau visus pedagoginius kursus, o paskui sekė gyvenimo mokykla. Einant metams po metų, būreliui populiarėjant, Monika susiduria net su tokiais mokiniais, kurie svajoja patys tapti menininkais ar stipriai sieti gyvenimą su anime. Ji juos labai skatina, motyvuoja siekti tikslų. Ir dalina gausybę patarimų – sukauptų jos pačios, dar vaikystėje susižavėjusios animacija ir pasiekusios tiek daug. Paklausta, ką norėtų, kad moksleiviai išsineštų iš jos užsiėmimų, Monika nedaugžodžiauja ir sako, kad jie turėtų išsinešti jos patarimus, patirtį bei suvokimą, kad pati Japonija tėra tokia pati šalis kaip ir visos kitos.


Monika pati nebuvo Japonijoje, tačiau labai domisi šia šalimi ir planuoja ją kada nors aplankyti. Daug tikslų ateičiai ji neturi, bet tikrai žino, kad ji ir toliau gyvenimą sies su anime meno stiliumi. O štai būreliui pašnekokovė linki entuziastingų vaikų bei kad jis išliktų toks, koks yra dabar – kupinas laimingų ir kūrybingų vaikų.



/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-02-22 10:34
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media