2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Šių laikų siaubas – terorizmas

2019-02-19
 
Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Vakaris Vingilis

 

Terorizmas gana opi tema šiuolaikiniame pasaulyje. Dažnai per žinias girdime pranešimus, kad kažkur įvykdytas terorizmo aktas. Net nesusimąstome, kodėl užpuolikas taip pasielgė, ką patyrė nukentėjusieji, kaip mes elgtumėmės, jei susidurtume su terorizmu. Bet ką apie tai mano mokytojai? Juk būtent jie būtų atsakingi, kaip apsaugoti, evakuoti dešimtis mokinių.

 

Neseniai išpuolis įvyko kaimyninės Baltarusijos mokykloje, kur penkiolikmetis vaikinas peiliu nudūrė mokytoją ir mokinį bei du mokytoją gynusius moksleivius. Tai nebuvo teroristinių paskatų turėjęs išpuolis. Nėra žinoma, dėl kokių aplinkybių vaikinas įvykdė šį kraupų nusikaltimą.

 

Bet ką darytų Lietuvos pedagogai, jei toks išpuolis įvyktų vienoje iš mokyklų? Apie tai teko kalbėtis su Vilniaus Jeruzalės progimnazijos pradinių klasių mokytoja Edita Žukauskiene. Paklausta, ar jaučiasi saugiai, net nedvejodama sako - taip! Toliau klausimas pasisuka apie išpuolį Baltarusijoje, ar ji ką nors girdėjo. Atsako, kad girdėjo, bet dėl kokių priežasčių vaikinas ryžosi tokiam išpuoliui mokytoja nežinanti, nes smulkiau apie tai nesidomėjo.. Bet teigė, kad reikėtų pasidomėti, visgi tai įvyko mokykloje, o ji mokytoja. 

 

 

Ką darytų, jei toks išpuolis vyktų jos mokykloje, Edita sako dar negalvojusi, bet turbūt kuo skubiau bandytų evakuoti mokinius. O ar mokytojai yra mokomi, ką daryti tokių išpuolių metu? Pedagogė sako, kad būtent apie tokius išpuolius nėra kalbama. “Mes esame apmokyti, ką reikėtų daryti gaisro atveju”. Paklausus, ką daryti, kad tokių išpuolių išvengtume, mokytoja pabrėžia švietimo šeimose, mokyklose svarbą, nes būtent ten galima išugdyti vertybę gerbti gyvybę. Su terorizmu ar tokiais išpuoliais mokytoja nėra susidūrusi, ir apie tokius išpuolius išgirsta tik iš žiniasklaidos, tiesa, nedažnai ir pagalvoja apie tokius žiaurumus.

 

Vilnietis Rapolas netrukus ruošiasi keliauti į Japoniją, kur terotizmo nei kvapo, o tokių išpuolių niekada nėra vykę. Bet ar jis ryžtųsi keliauti į tokią šalį, kur dažnai siautėja teroristai? Pasak jo, šalis nėra svarbiausia, svarbu visada orientuotis, kur esi, ir neiti į tas vietas, kur knibžda teroristų. O apie teroristinius išpuolius Rapolas girdėjęs daug – tiek iš žiniasklaidos, tiek iš knygų, bet su šiuo reiškiniu jis nėra susidūręs.

 

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-02-22 10:00
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media