2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Streikas

2018-12-11
 
Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Rapolas Vanagas


Mokykloje viskas žinoma ir pažįstama. Bet atsiranda tokios problemos, kurios kenkia moksleiviams ir mokytojams. Neseniai žinių laidoje buvo pokalbis apie mokinių atostogų mažinimą. Visi išsigando ir atsirado daug nesklandumų. Mokytojai suorganizavo „mitingą“, taip pat ir mokiniai pradėjo protestuoti. Ar tai priimtina?


Šiandien mūsų mokytojų algos yra mažos ir tai kelia moksleiviams grėsmę. Tuoj jau ir nebebus mokytojų, kurie dirbtų šį darbą sąžiningai. Mokytojai organizuoja streikus, jog padidintų mokytojų atlyginimus, bet valdžia į tai žiūri nepalankiai. Šie veiksmai kartojasi ir kartojasi. Dabar gyvenant Lietuvoje būti mokytojais neapsimoka, nes daugėjant mokymo dienų, nekyla atlyginimas.


Žiūrint iš mokinių pusės, mes galim labai nukentėti. Matome, kad kai kurie mokytojai nepatenkinti savo dabartine būsena ir matyti, kad net nebando išmokyti mokinių. Ir mes užaugę be normalaus išsilavinimo, negalėsim įstoti į aukštąsias mokyklas. Be to, mums blogai, kai ilgina mokslo metus. Atsiprašau, bet jau beveik neturim Kalėdų atostogų. Mes turim po naujų metų iš karto ateiti į mokyklą, jau sausio antrą. Ši sistema yra nesuprantama, nes prailginus mokslo metus, mokiniams iš to naudos nėra, taip pat ir mokytojams. Ką norima gauti iš to, mes nežinom, bet žinom tai, kad ką jie daro su mokslo metais, yra prasta mintis, neapgalvota.


Pats streikas pritraukia daug mokinių ir mokytojų. Juo taip pat siekiama, kad sumažintų mokslo metus ar padidintų algas. Du skirtingi kriterijai, bet esmė ta pati- protestuoti. Bet kažkaip mūsų streikai nesuveikia prieš Švietimo ministeriją, nebent nepastebėjau.


Kai aš sėdžiu savo kambary ir užsimu savo reikalais, girdžiu, kaip tėvai piktinasi Švietimo ministerijos paskelbta žinia. Aš girdžiu, kaip jie aiškinasi, kad neteisingai ir kvailai tvarko švietimą. Aš irgi pritariu. Mano mama yra muzikos mokytoja ir mato tai kaip kažkokį absurdą.


Tai kas labai nukenčia? Aš manau, kad mes visi pralaimim, nes sumažėjus mokytojų algoms padidėja streikas ir sumažėja noras mokyti mokinius. Pablogėjus mokinių išsilavinimui, sumažėja darbuotojų arba studentų, norinčių dirbti mokykloje. Tai ir nuskrendama į kitą šalį mokytis ar dirbti. Sumažėjus gyventojų, Lietuvai kyla didžiulė bėda.



/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/  

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-12-11 18:59
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media