2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Jaunojo žurnalisto užrašai

*print*

Archyvas :: Dvi užduotys: labirintas užrištomis akimis ir tekstas

2019-11-19
 
Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Jakub Stefanovič


Regos negalia – tai liga, kuri lemia regos praradimą. Šita liga nepagydoma, todėl ja sergančių žmonių gyvenimas – sudėtingas.


Dažnai žmonėms su regos negalia padeda dresuoti šunys. Taip pat žmonės naudoja baltas lazdeles, kad aptiktų kliūtis. Kai kada žmonės su regos negalia naudoja GPS prietaisus, bet technologija kol kas negali visiškai pakeisti baltų lazdelių ir dresuotų šunų.


Žmonės, kurie neprarado visiškai regos, skaito knygas ir laikraščius. Visiškai akli žmonės skaito Brailio raštu ar klausosi audioknygų. Taip pat sukurtos specialios kompiuterinės programos, kurios padeda žmonėms su regos negalia naudotis kompiuteriu ar išmaniuoju telefonu. Egzistuoja ir specialūs laikrodžiai, kuriuose skaičiai parašyti Brailio raštu arba kurie sako laiką paspaudus mygtuką.


Aš ir mano draugai Jaunujų žurnalistų klube turėjo užduotį praeiti labirintu ir neužlipti ant virvės. Eiti reikėjo užrištomis akims, klausant vien draugų komandų. Iš savo komandos tik aš nepaliečiau virvės ir pasiekiau tikslą. Kai man užrišo akis, aš jaučiausi visiškai normaliai, tik kai kada turėjau sunkumų interpretuojant komandas.


Gaila, mano komanda pralaimėjo. Po šitos užduoties buvo skirta dar viena: parašyti tekstą apie žmones su regos negalia. Aš ją atlikau.



 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autoriui 10 m./

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-12-03 22:35
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media