2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kūrybos artelė

*print*

Archyvas :: G.Statinio kūrybinę biografiją papildė dar viena knyga

2009-09-24
 
Erikos Straigytės nuotraukoje: knygos autorius Gerimantas Statinis

Erikos Straigytės nuotraukoje: knygos autorius Gerimantas Statinis

Kornelija Ežerskytė

 

Žurnalisto ir keliautojo Gerimanto Statinio pirmoji knyga „Pasiklydęs Amazonijoje: Mato Šalčiaus klajonių pėdsakais“ pasirodė pernai pačiame vidurvasaryje. Ją išleido leidykla „Versus Aureus“.

 

Ši knyga atnešė sėkmę jos autoriui: šiemet ji buvo apdovanota Lietuvos žurnalistų sąjungos įsteigta Mato Šalčiaus premija. Premijos fundatoriumi tapo europarlamentaras ir žurnalistas Justas Paleckis.

 

Gerimantas Statinis atidavė iš tiesų didelę duoklę šiai asmenybei ir visuomenei – gilindamasis, ieškodamas ne tik žodžių, bet ir emocijų, Amazonijos gamta dvelkiančių išgyvenimų. Knygos autorius 2005 metais dalyvavo pirmojoje lietuvių ekspedicijoje „Bolivija–Peru ’05 M. Šalčiui atminti“, nuėjo ne vieną dešimtį kilometrų su kuprine ant pečių, visą kelionę intensyviai rašė dienoraštį. Ekspedicija buvo surengta pakartojant paskutinį garsaus lietuvių keliautojo nueitą maršrutą Amazonijoje, o jos dalyviams teko svarbi užduotis – surasti M. Šalčiaus kapavietę. Iki 2005 metų nebuvo žinoma jo palaidojimo vieta, todėl ekspedicijos dalyviai, suradę kapavietę, turėjo įamžinti žinomo lietuvių keliautojo ir žurnalisto atminimą nuvežtu bareljefu.

 

„Vos tik grįžęs po ekspedicijos, knygą galėjau parašyti ir per pusmetį, tačiau tam prireikė dvejų metų. Daug laiko atėmė archyvinės medžiagos sudėliojimas. Bet blogiausia, kad visą knygą teko perrašyti, mat išsitrynė kone visas kompiuteryje buvęs tekstas, teko perrašyti iš naujo... Tačiau buvau velniškai užsispyręs. Ir man pavyko, –“ atvirai kalba G. Statinis.

 

Gegužės pabaigoje leidykla “Versus Aureus” išleido antrąją šio autoriaus, LŽS nario, Kelionių ir pramogų klubo steigėjo bei vadovo knygą – “Mokyklai ir muzikai skirtas gyvenimas. Prisiminimai apie Kazimierą Balčėtį”. Šįkart Gerimantui geriau  sekėsi “susitarti” su kompiuteriu, tad rankraščio perrašyti antrąkart nereikėjo.

 

Pučiamųjų orkestre “Trimitas” iki šiol grojantis Gerimantas sako, jog be muzikavimo neįsivaizduoja savo gyvenimo. Gal todėl ir ėmęsis sumanymo parašyti prisiminimų knygą apie Kazimierą Balčėtį, muziką ir pedagogą.

 

“Šioje knygoje šiltai ir gražiai K.Balčėtį prisimena artimieji, bičiuliai, kolegos, muzikos ir pedagogų aplinkos žmonės,”­– sako G.Statinis.

 

K.Balčėtis buvo ilgametis Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos direktorius, aktyvus pedagogas, visuomenininkas, ve vieną dešimtmetį vadovavęs šios mokyklos akordeonistų kvintetui. Be to, jis buvo Muzikos ir menų vadovų asociacijos įkūrėjas ir viceprezidentas.

 

Gerimanto Statinio knygos pristatymas visuomenei vyks rugsėjo 26 d., šeštadienį, 16 val. Vilniaus mokytojų namuose.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-09-24 14:27
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media