2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Iškilmingai sodinamas ąžuolas pagerbiant lenkų kompozitoriaus Krzysztofo Pendereckio (1933‒2020) atminimą

2021-07-10
 
Krzysztofas Pendereckis

Krzysztofas Pendereckis

2021 m. liepos 14 d. 15 val. Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sode (Ž. E. Žilibero g. 6) bus iškilmingai sodinamas ąžuolas pagerbiant lenkų kompozitoriaus Krzysztofo Pendereckio (1933‒2020) atminimą.
2000 metais netekome itin įtakingo XX-XXI a. menininko, lenkų kompozitoriaus ir dirigento Krzysztofo Pendereckio (1933-2020) - kūrėjo, keitusio muzikos istoriją, savo kūriniuose įamžinusio sudėtingas praėjusio šimtmečio realijas. Jis buvo viena įdomiausių mūsų dienų muzikos pasaulio asmenybių - XX a. muzikos kūryboje lūžį lėmęs kūrėjas, dirigentas, daugiau negu 40 metų nepaleidęs iš rankų batutos, koncertavęs su pačiais garsiausiais Europos orkestrais ir atlikėjais. K. Penderecki taip pat buvo nuoširdus Lietuvos muzikos visuomenės bičiulis. Garsėjo ne tik Europoje (ir Lietuvoje), Jungtinėse Amerikos Valstijose, bet ir Azijoje. Pelnė garbingų Lenkijos ir kitų valstybių apdovanojimų, buvo daugelio Europos ir Amerikos universitetų garbės daktaras, aukštųjų muzikos mokyklų ir kitų institucijų garbės narys. Krzysztof Penderecki ne kartą viešėjo Vilniuje, dirigavo atliekant jo kūrinius, tokius kaip vokalinis instrumentinis veikalas „Lenkiškasis rekviem", opera „Karalius Ūbas" ir kitus.

Kompozitorius visada domėjosi botanika, ypač medžių auginimu. Labai mylėjo savo sodą ir apie kiekvieną medį galėjo pasakoti valandų valandas. Adomo Mickevičiaus institutas Varšuvoje šiais metais sukūrė virtualią erdvę PendereckisGarden.pl (Pendereckio sodas), kur viso pasaulio internautai gali ne tik susipažinti su Krzysztofo Pendereckio kūryba, bet ir sužinoti apie jo pomėgius, įtaką kitiems kūrėjams. Adomo Mickevičiaus institutas taip pat inicijavo Pendereckio sodo „išplėtimo" akciją, prie kurios prisijungė ir Lenkijos institutas Vilniuje. Pagerbiant kompozitorių jau pasodinta medžių pasaulyje, be kitų, Singapūre ir Briuselyje. O liepos 14 d. 15 val. Lenkijos instituto Vilniuje iniciatyva Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sode (Ž. E. Žilibero g. 6, Kaunas) bus pasodintas ąžuolas kompozitoriui Krzysztofui Pendereckiui atminti.

Renginyje dalyvaus: Lenkijos instituto Vilniuje direktorė dr. Małgorzata Stefanowicz-Pecela, LR Seimo narys, Seimo kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis, kompozitorius prof. Giedrius Kuprevičius, Kauno valstybinės filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta, VDU rektorius Juozas Augutis ir kiti.

 

Kauno valstybinės filharmonijos klarnetininkė Amelija Lapinskaitė atliks dvi Krzysztofo Pendereckio miniatiūras.
Renginį ves Aleksoto bendruomenės centro valdybos narys Zenonas Šalna.

 

Įėjimas laisvas.

Organizatoriai: Lenkijos institutas Vilniuje, Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodas, Kauno valstybinė filharmonija, Kauno Aleksoto bendruomenės centras.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-07-10 11:29
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media