2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Antakalnio galerijoje veikia Mikalojaus Povilo Vilučio paroda "Grožis"

2021-12-20
 
 Vaidilutė Brazauskaitė - L.,
Dailėtyrininkė 
 
Antakalnio galerijoje (Antakalnio g. 86, Vilnius) atidaryta Mikalojaus Povilo Vilučio paroda "Grožis". Paroda veiks iki 2022 m. sausio 8 d.
"Mikalojus Povilas Vilutis puikus, universalus menininkas, kurį visada mintyse vadinu MEISTRU, VDA profesorius, Nacionalinės premijos laureatas.
Jis ir grafikas, šilkografijos technikos pradininkas bei korifėjus Lietuvoje, knygų dailininkas, plakatistas, tapytojas ir rašytojas. Tiesiog - universalas. Visada laukiu ne tik naujų jo parodų, bet ir dažnų publikacijų "Šiaurės Atėnuose", kuriose "bambančio filosofo" tonu mintija įvairiausiomis temomis.
Menininko kūrybos neįmanoma neišskirti iš viso Lietuvos kūrėjų konteksto. Jo suformuotas stilius raiškiai išsiskiria tiek vaizdavimo stiliumi, maniera, tiek ir savitais vaizdiniai bei ikonografija. "Profiliuotos figūros" (mėgstama figūras vaizduoti profiliu), barokiškai turtingos draperijų klostės, stilizuoto ir kartu anatomiška precizika, detalių iškalbingu išsiskiriančio kūno vaizdavimas, visa mineralų spalvų palete skambanti grafika bei tapybos darbai, turi raiškų, itin originalų braižą ir kelia nuostabą ir dramatizmo pajautas. Menininko tapybos darbai, parodoje eksponuojami artimųjų portretai, autoportretai - puikios meistrystės, įžvalgumo ir nujaučiamos melancholijos pripildyti kūriniai. Piešiniai gi pasižymi lengvumu, linijos žaismingumu ir subtilia ironija, kartais nuskambančia ir grotesko gaidelėmis.
"Antakalnio galerijoje" surengtoje parodoje matome skaitmeninius M.P.Vilučio kūrinius, kurie suteikia puikią galimybę apžvelgti, koks universalus ir intriguojantis yra menininko kūrybos laukas. Eksponuojamos "abėcelinės vinjetės", figūrinės, fantasmagoriškos kompozicijos, darbai, komponuoti minimalistiškai, atmetant detalizavimą ir smagūs, su preciziškais, beveik filigraniškais išraitymais bei detalėmis. Viskas buvo piešiama ranka, o po to smagiai komponuojama jau su skaitmenos pagalba. Kokia technika bekurtų Mikalojus Vilutis, rezultatas gaunasi puikus, mielas akiai ir dosnus minčiai..."
 
Daugiau informacijos:
Džina Jasiūnienė
dzina.jasiune@gmail.com
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-12-20 12:17
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media