2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Dailininkų sąjungos galerijoje paroda BALTIJOS ILIUSTRACIJA. KOMIKSAI #3

2019-08-16
 
Parodos BALTIJOS ILIUSTRACIJA. KOMIKSAI #3 atidarymas įvyks rugpjūčio 16 d. 17 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius, darbo laikas: I-V 10-18 val, VI 10-16 val.). Paroda veiks iki rugpjūčio 31 d.
BALTIJOS ILIUSTRACIJA. KOMIKSAI #3 - jau trečia „Kūrybinių idėjų" (KI) kuruojama komiksų paroda. Šį sykį į komikso mediją Baltijos šalyse nutarėme pažvelgti objektyviau ir pasikvietėme į svečius bendradarbiauti dvi užsienio organizacijas: „kuš!" iš Latvijos ir Estijos komiksų asociaciją. Estų ir latvių kuratoriai mums suteikia galimybę išvysti jų organizuotus, įdomiausius ir daugiausiai susidomėjimo sulaukusius projektus bei leis susipažinti su naujausiomis komikso kūrimo tendencijomis kiekvienoje šalyje. Mes iš lietuviškosios pusės taip pat paruošėme visiškai naują ir šviežią komiksų kolekciją apie situacijas mieste.

Parodoje matysime beveik 50 komiksų, kuriuos kūrė menininkai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Izraelio, Suomijos, Prancūzijos ir Vokietijos.

 

 
Trys šalys - trys kuratorių komandos:
Lietuva: Ula Šimulynaitė ir Rusnė Šimulynaitė
Latvija: Sanita Muižniece and David Schilter
Estija: Mari Laaniste, Ivar Laus and Joonas Sildre

 

 

Parodos atidarymo metu Rugpjūčio 16 dieną bus galimybė susitikti su visais kuratoriais ir kai kuriais menininkais, kurie specialiai šia proga atvyksta į Lietuvą, tai: Mari Laaniste, Ivar Laus, Joonas Sildre, Elina Sildre, Sanita Muižniece, Ingrīda Pičukāne, Rebeka Lukošus, Vivianna Maria Stanislavska.
Rugpjūčio 15 dieną KI-LAB studijoje vyks visų svečių bei Lietuvos menininkų ir kuratorių susitikimas bei kūrybinės dirbtuvės.
Vėliau parodos „Baltijos iliustracija. Komiksai #3" kolekcija iš Vilniuje keliaus į Kauną, galerijos „Ars et Mundus" erdves bei į Klaipėdos viešosios bibliotekos „Meno skyrių".

 

 

APIE 3 KOLEKCIJAS
Lietuva
Projektas SITUACIJOS
KI 
Kuratoriai: Ula Šimulynaitė, Rusnė Šimulynaitė
facebook.com/kurybinesidejos
Projekto „Situacijos" menininkai stebėjo kasdienes situacijas savame mieste. Kiekvienas miestas yra kažkuo ir panašus, bet tuo pačiu, ir labai skirtingas... Kiekviena situacija gali pasirodyti tiek banali, tiek unikali... Kažkas gali įkyriai kartotis, bet niekas į tai nekreipia dėmesio... O kartais gali būti daugelio pastebėta, bet niekieno neužfiksuota popieriaus lape... Keturiolika lietuvių menininkų pasinėrė į stebėjimus ir sukūrė po unikalų komiksą, kuris vėliau buvo atspaustas KI-LAB risografijos laboratorijoje Vilniuje. Tikimės šį projektą plėtoti ir kitais metais, bei vieno puslapio istorijas drauge su menininkais paversti į limituoto tiražo zinus.
Lietuvių kurtų komiksų kolekciją papuoš žymaus Izraelyje gyvenančio tapytojo Leo Ray kurtų piešinių komiksinis koliažas, Julės Zavjalovos interaktyvus video komiksas ir Mariaus Bumbulio objektas.
Menininkai: Greta Alice, Marius Bumbulis, Domantė Čiuplinskaitė, Viktorija Ežiukas, Gerda Jord, Jonas Kupe, Jolanta Kyzikaitė, Vidas Poškus, Austė Parulytė, Paulius Petrauskas, Leo Ray, Paulius Slavinskis, Aleksas Steponavičius, Rusnė Šimulynaitė, Ula Šimulynaitė, Salvija Vaičikonytė, Titas Antanas Vilkaitis, Jule Zavjalova.
Latvija
Projektas NEW PERSPECTIVES (Nauji požiūriai)
„kuš!"
kuratoriai: Sanita Muižniece and David Schilter
www.komikss.lv
Tušti namai, apleistos vietos... Jie byloja apie beprasmybę, bet tuopat suteikia vilties apie geresnę ateitį. Septyniolika komiksų kūrėjų, gyvenančių trijose Baltijos šalyse 2017 metų vasarį susitiko Rygoje ir dalyvavo vokiečio Paul Paeztel vedamose kūrybinėse dirbtuvėse. Po įkvepiančios ekskursijos po apleistas ir tuščias miesto erdves menininkai remdamiesi savo impresijomis sukūrė po istoriją.
Visi parodoje eksponuojami darbai sukurti kūrybinių dirbtuvių su Paul Paeztel metu 2017 metų vasario 24-26 dienomis. Organizavo „kuš!" bendradarbiaudami su Rygos Gėtės institutu ir „Free Riga". Darbai atspausti risografijos būdu „Popper Publishing" spaustuvėje Rygoje.
„kuš!" yra nepriklausomas komiksų leidėjas Rygoje, Latvijoje įsisteigęs 2007 metais. Jų tikslas - puoselėti komiksų kultūrą ir palaikyti jaunuosius komiko kūrėjus bei iliustruotojus Latvijoje. Be komiksų leidybos ši organizacija reguliariai organizuoja parodas, menininkų pristatymus, komiksų skaitymus, meistrystės pamokas, kūrybines dirbtuves bei drauge su Latvijos menininkais reguliariai dalyvauja tarptautiniuose komiksų festivaliuose.
Meninkai: Egle Ehtjen (Estija), Heta Jäälinoja (Suomija), Ingrīda Pičukāne (Latvija), Karolis Savickis (Lietuva), Kat Latve (Latvija), Kerija Arne (Latvija), Kristel Maamägi (Estija), Liana Mihailova (Latvija), Lina Itagaki (Lietuva), Lote Vilma Vītiņa (Latvija), Natalie Chavarria (Prancūzija), Raitis Kalniņš (Latvija), Rasa Narkūnaitė (Lietuva), Rebeka Lukošus (Latvija), Titas Antanas Vilkaitis (Lietuva), Vivianna Maria Stanislavska (Latvija), Zane Zlemeša (Latvija), Paul Paetzel (Vokietija)
Estija
Projektas SPOOKY FOLK (Baugusis folkloras)
Estijos komiksų asociacija
Kuratoriai: Mari Laaniste, Ivar Laus and Joonas Sildre
Facebook: Eesti koomiks
Projektas „Spooky Folk", kaip grupinė paroda, kurią organizuoja Estijos komiksų asociacija startavo 2014 metais. Projekto dalyviais pasirinkti patys įdomiausi šiuolaikiniai Estijos komiksų kūrėjai. Autoriai buvo kviečiami įsivaizduoti ir sukurti dviejų puslapių komiksą, įkvėptą turtingo Estijos folkloro, kuriame apstu šiurpių ir labai tikroviškų elementų. Kaip ir buvo tikėtasi, keistųjų komiksų kolekcija užgimusi šalyje pagarsėjusioje raganomis, vilkolakiais ir plytinčiomis niūriomis giriomis sulaukė tarptautinio susidomėjimo - jau spėjo pabuvoti Helsinkyje, Briuselio komiksų festivalyje, taip pat pristatyta Berlyne bei Greifsvalde. Projektą numatoma tęsti ir išleisti šių istorijų rinkinį, todėl 2019 metais Estijos komiksų asociacija toliau kviečia menininkus kurti naujus komiksus, kurie ateityje suguls į gražų leidinį. 
Estijos komiksų asociacija savo veiklą pradėjo XXI amžiaus pradžioje, kaip mažytė, neformali komiksų mylėtojų draugų grupė. Bičiuliai organizavo parodas, leido komiksų rinkinius, dalyvavo tarptautiniuose projektuose ir tik 2012 metais oficialiai įsiregistravo, kaip ne pelno siekianti organizacija. Priklausomai nuo finansavimo aplinkybių ir galimybių jie toliau leidžia knygas, zinus, organizuoja parodas tiek Estijoje, tiek užsienyje, dalyvauja tarptautiniuose komiksų festivaliuose, renginiuose, palaiko ryšius su bendraminčiais. Estų komiksų asociacija administruoja Facebook grupę „Eesti koomiks" kurioje yra beveik 700 narių. 
Menininkai: Aleksander Rostov, Anni Mager, Elina Kasesalu, Elina Sildre, Ivar Laus, Joonas Sildre, Katarina Skott, Liisa Kivimae, Lilli-Kroot Repnau, Sven-Tonis Puskar, Vesse Veering, Maiken Silla,Mattias Malk, Meelis Kupits, Stella Salumaa, Triinu Lille, Veiko Tammjarv. Sąrašas dar bus papildytas.
 
Projektą organizuoja
Všį Kūrybinės idėjos
facebook.com/kurybinesidejos
www.kurybinesidejos.com
vsi.kurybines.idejos@gmail.com
Tel. +37061210484
Kuratorės
Ula Šimulynaitė ir Rusnė Šimulynaitė
Projekto partneriai
„kuš!"
Estijos komiksų asociacija
galerija „Ars et Mundus"
Klaipėdos viešosios bibliotekos „Meno skyrius"
Projektą remia
Lietuvos kultūros taryba
LR Kultūros ministerija
Estijos Respublikos ambasada Lietuvoje

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-08-16 16:51
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media