2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Filmo „Pirmininko diplomatija. Atkurtosios Lietuvos kelias“ ir prof. V. Landsbergio knygos „Lietuvos taika Šveicarijoje“ pristatymas

2019-12-07
 
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centras kviečia į režisierės Agnės Marcinkevičiūtės filmo apie prof. Vytautą Landsbergį „Pirmininko diplomatija. Atkurtos Lietuvos kelias" premjerą. Kartu bus pristatyta ir prof. V. Landsbergio knyga „Lietuvos taika Šveicarijoje". Renginys vyks gruodžio 9 d. 18 val. Valstybingumo erdvėje, II aukšte.
Dokumentiniame filme naudojama gausi archyvinė medžiaga iš prof. V. Landsbergio vizitų į užsienio šalis ir tarptautinių organizacijų būstines, susitikimų su žurnalistais, Lietuvos, JAV, Lenkijos ir kitų šalių televizijos kanalų medžiaga, kalbų vaizdo įrašai. Filme atskleidžiama aktyvi ir sėkminga prof. V. Landsbergio diplomatinė veikla sunkiausiu naujai atkurtos Lietuvos valstybės gyvavimo metu. Per išskirtinę Lietuvos politikos figūrą parodomas ir naujos valstybės kelias atgal į pasaulio valstybių šeimą.

 

Knygoje „Lietuvos taika Šveicarijoje" prof. Vytautas Landsbergis žvilgsnį nukreipia į 1990 metų rugpjūtį vykusią tradicinę Europos lietuviškųjų studijų savaitę (ELSS).
„Laikas - 1990 m. rugpjūtis, o fonas - audringi politiniai įvykiai ne tik aplink Lietuvą <...> bet ir pačioje Lietuvoje, jos politinėje visuomenėje. Lietuvos politikų ir kultūrininkų antplūdis į Šveicariją, susitikimai ir problemų svarstybos <...> yra verti išsamesnio pateikimo ir aktualios atminties", - rašo V. Landsbergis.
Knygoje pateikiamas 1990 m. liepos pabaigoje dienraštyje „Respublika" publikuotas inteligentų kreipimasis, kuriame kritikuojama Aukščiausios Tarybos (AT) vadovybė ir skatinama greičiau pradėti derybas su Tarybų Sąjunga, kreipimuisi nepritarusiųjų ir AT prezidiumo atsakas, prof. V. Landsbergio pranešimas ELSS, išsamiai nušviečiantis tuometinę Lietuvos padėtį, Lietuvos Respublikos ir lietuvių išeivijos atstovų kreipimasis į pasaulio tautas ir valstybes, kiti su ELSS ir laikotarpio politinėmis aktualijomis susiję dokumentai, straipsniai žiniasklaidoje.
Filmo ir knygos pristatyme dalyvaus prof. V. Landsbergis, doc. Kęstutis Girnius (Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas) ir ambasadorius Mečys Laurinkus. Renginį moderuos Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centro vadovė dr. Ilona Strumickienė.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-12-07 12:02
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media