2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: „Kelias į namus“ su Agne Žagrakalyte

2019-05-13
 
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kartu su LRT Gegužės 17 d. 12 val. kviečia (Kino salė, V a.) keliauti į žymių Lietuvos kultūros žmonių namus. Dokumentinis ciklas „Kelias į namus" - apybraižos, kuriose aplankysime garsių žmonių tėviškes, jiems ypač brangias Lietuvos vietas. Kelionėje patys sau atsakysime į klausimus, kokios aplinkybės, kokie įvykiai ir žmonės lėmė jų kūrybinį kelią. Tai ir kelionė laiku - kai grįžtama į vaikystę, mokyklos, jaunystės metus. Ji padės analizuoti išskirtinių asmenybių likimus.
Dokumentinis ciklas „Kelias į namus" buvo ne kartą apdovanotas Lietuvos radijo ir televizijos komisijos radijo ir televizijos laidų konkurse „Pragiedruliai". Net trys kūrybinės grupės sukurti pasakojimai laimėjo geriausių televizijos laidų konkurso „Pragiedruliai" premiją: apie rašytoją Birutę Jonuškaitę, aktorę Gražiną Balandytę ir dailininkus brolius dvynius Algirdą ir Remigijų Gataveckus, užaugusius vaikų namuose. Šie menininkai apybraižose „Kelias į namus" atvirai, jautriai papasakojo apie savo vaikystės ir jaunystės patirtis.
Kūrybinė grupė užfiksavo daugiau nei 100 iškilių Lietuvos kultūros žmonių, todėl „Kelią į namus" drąsiai galima vadinti Lietuvos kultūros metraščiu. Penktadieniais 12 val. Nacionalinėje bibliotekoje bus galima pažiūrėti dokumentinę apybraižą „Kelias į namus".
Kūrybinė grupė: scenarijaus autorės, redaktorės Ingrida Laimutytė ir Ginta Liaugminienė, pagrindinis vaizdo ir garso operatorius Haroldas Klevinskas, režisierius Aleksas Matvejevas.
„Man atrodydavo, kad rašytojai tokie šventi žmonės ir kad negali bet kas tapti tuo rašytoju. Man atrodė, kad jau rašytoju būti tai ohoho. Stebuklinga ir nepaprasta. O dabar paaiškėjo, kad nei stebuklinga, nei ką. Arba aš dar ne rašytoja", - šypsosi poetė, rašytoja Agnė Žagrakalytė. Kartu su autore žiūrovai apsilankys jos tėvų namuose, pasivaikščios romano „Eigulio duktė" motyvų keliais Skrebotiškio apylinkėse. Jau daugiau nei dešimtmetį rašytoja su šeima gyvena Belgijoje, Briuselyje. „Šiais laikais kai yra „Facebookas" ir visi sėdi savo namuose ir žiūri į tą patį ekraną, tai jokio skirtumo, kur tu gyveni. Ir jeigu gyvai susitinki žmogų kokiam Vilniuj, tai dažniausias klausimas būna, o kada vėl būsi Vilniuje. Maždaug tada pakalbėsim. Tai aš sakau, bet aš dabar esu Vilniuj. Ne, ne. Dabar neturiu laiko." Briuselis rašytojai tapo jau savais namais ir įkvėpimo naujiems romanams jai netrūksta. O kartais savo personažus ji tiesiog sutinka gatvėje. „Esu parašiusi tokią knygą, ji vadinasi „Klara". Ir ten yra tokia Klara ir ji draugauja su madam Pečeva. Ir ta madam Pečeva yra tikras personažas ir ji gyvena šitam lange, pačiam pirmam. Ir aš ją iš tikrųjų sutikau šitam parke, kai ėjau ratu ir moteris tiesiog sėdėjo ant suolelio ir sakė: „Madmuazel padėkite man atsistoti." Ir tada aš sugalvojau tą visą istoriją apie Klarą. Ir toj knygoj viskas, kas parašyta apie madam Pečevą, yra beveik tiesa."
Apybraižos bus rodomos lietuvių k. Vietų skaičius Kino salėje ribotas (22 vietos).
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-05-13 15:27
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media