2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Paroda ir knyga „100 pakilių akimirkų: tarpukario Lietuvos šventės ir iškilmės“

2019-05-31
 
Lietuvos atkūrimo šimtmečio sukakties kontekste įdomu atsigręžti į valstybės kūrimosi pradžią, pamąstyti apie praeities svarbą dabarčiai ir pasidomėti tarpukariu, kai, paskelbusi nepriklausomybę, Lietuva galėjo ir norėjo ŠVĘSTI. Pasitelkus senąsias fotografijas su šventinių renginių vaizdais, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje birželio 6 d. 17.30 val. Valstybingumo erdvėje (II aukšte) pristatoma kilnojamoji paroda bei leidinys „100 pakilių akimirkų: tarpukario Lietuvos šventės ir iškilmės". Paroda veiks iki birželio 27 d.
Ką šventė mūsų jauna valstybė? Kaip šventėms buvo ruošiamasi? Kaip buvo minimi didieji tautos įvykiai ir kokie būdavo svarbiausi šventiniai akcentai? Į šiuos klausimus atsakymo ieškojo Kauno apskrities viešosios bibliotekos projekto „Tarpukario Lietuvos šventės ir iškilmės" rengėjai. Parodoje pristatomos valstybinės iškilmės, kuriose džiaugtasi nepriklausomybės ir laisvės vaisiais; tautos laisvės gynėjų šventiniai paradai; sukaktys ir minėjimai, kuriais buvo išreiškiama pagarba praeičiai; dainų šventės, įprasminusios tautos kultūrą; įvairių organizacijų, draugijų šventiniai sambūriai, į kuriuos telktasi nestokojant kilnaus idealizmo. Neabejotinai įdomios kalendorinės, bažnytinės, jaunimo ir kitos šventės ar renginiai - paminklų šventinimas ir atidengimas, reikšmingų įvykių minėjimai ir t. t., kuriuose buvo patiriamas vienybės ir kilnių idėjų išsipildymo jausmas. Įvairūs valstybę reprezentuojantys šventiniai renginiai, telkę dėmesį į tautai svarbius įvykius ir sukaktis, skatino pagarbą istorijai ir kultūrai, ugdė patriotizmą ir bendruomeniškumo jausmą, rodė bręstančią atsakomybę už savo valstybę, jos tapatumo stiprinimą.
Rengiant projektą, naudotasi įvairių institucijų fondais ir archyvais, asmeniniais rinkiniais. Iš daugybės nuotraukų atrinktos geriausiai atspindinčios temą, įvairius Lietuvos regionus ar patraukiančios savo įtaigumu, retumu. Dalis fotografijų publikuojama pirmą kartą. Gausią leidinio ikonografiją papildo citatos iš tarpukario spaudos. Knygos pabaigoje skaitytojo laukia netikėtumas - anuomet populiarūs šventiniai atvirlaiškiai su perforuotomis juostelėmis. Taigi skaitytojas turės išskirtinę galimybę „tarpukariškai" pasveikinti - nusiplėšti patikusį atviruką ir jį išsiųsti kaip šventinį sveikinimą.
Paroda ir leidinys - tai vaizdais papasakota tarpukario Lietuvos šventinio gyvenimo istorija. Segmentiškai pristatytos svarbiausios to meto šventės, jų ištakos, įvairovė galbūt suteiks įkvėpimo ruošiantis šiandienos šventėms ar padės atrasti tai, kas skatina didžiuotis savo šalimi, tapti neatskiriama jos dalimi.
Naują leidinį „100 pakilių akimirkų: tarpukario Lietuvos šventės ir iškilmės" ir parodą pristatys parodos ir leidinio sudarytoja Kauno apskrities viešosios bibliotekos darbuotoja Rimantė Tamoliūnienė, bus rodoma archyvinė kino kronika „Laisvę švenčianti Lietuva". Maloniai kviečiame į susitikimą. Jame bus galima įsigyti leidinį.
Įėjimas laisvas
Partneriai - Kauno apskrities viešoji biblioteka
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-05-31 19:05
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media