2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Gegužės 14 d. Europos muziejų nakties proga Lietuvos teatro Lietu

2022-05-11
 
Gegužės 14 d. Europos muziejų nakties proga Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje startuos projektas „Animacija kalbaׅ". Jo metu, gegužės-birželio mėnesį vyks lietuviškų animacinių filmų peržiūros, susitikimai ir diskusijos su lietuvių animacijos kūrėjais, kūrybinės dirbtuvės, psichologo diskusijos su šeimomis ir mokiniais apie animacijos įtaką vaiko pasaulėžiūrai ir vertybes.
Ar žinote, jog pirmasis pasaulyje eksperimentinis lėlių animacinis filmukas sukurtas Kaune? Lietuviškos animacijos kelionė prasidėjo 1910-aisiais Vladislovo Starevičiaus elniaragių kova Kauno ąžuolyne. Stebino visus ir pirmasis trumpametražis lėlinės animacijos filmas „Storulio sapnas", kurį 1938-ųjų pabaigoje sukūrė dailininkas, vitražistas, profesionalaus lėlių teatro Lietuvoje įkūrėjas Stasys Ušinskas (1905-1974). Beje pagrindiniai filmo herojai saugomi Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje. Animacijos menas ilgai neturėjo tinkamų sąlygų ir pripažinimo, bet noras kurti ir eksperimentuoti nesustabdė kūrybingų žmonių. Vienas jų - Zenonas Tarakevičius. Jis 1964-aisiais Kauno radijo gamyklos saviveiklininkų kino studijoje „Banga" sukūrė animacinį filmą „Vilkas ir siuvėjas". Šis filmukas, kurio vienintelį išlikusį kadrą saugome muziejuje, laikomas pirmas pieštinis animacinis filmas Lietuvoje. Nors iki pat XX a. 9 dešimtmečio sovietų okupuotoje Lietuvoje profesionalios animacijos studijos nebuvo, animacinius filmus kūrė mėgėjai bei profesionalai svetur. Viena jų - Gražina Brašiškytė (1920-1983), ji laikoma pirmąją lietuve profesionale (studijas baigusia) animatore.
Kodėl svarbu kalbėti apie animacijos meną Lietuvoje? Pastaraisiais metais galime pasidžiaugti ne tik animacijos studijų gausa, 2015 metais įsteigta Lietuvos animacijos asociacija, bet net ir dviem animacijos festivaliais - Tarptautiniu animacijos festivaliu „Tindirindis" ir animacijos ir videožaidimų festivalyje „BLON". Nors ir dažnai nematome lietuviškų animacinių filmų televizijos ekranuose, bet dauguma jų dalyvauja festivaliuose ir grįžta su aukštais įvertinimais. Susitikti su animacijos kūrėjais ir sudalyvauti jų vadovaujamose kūrybinėse dirbtuvėse apie įvairias animacijos technikas galėsite muziejuje rengiamuose dirbtuvėse. Projekto metu susitiksite su animacijos kūrėjais Gediminu Šiauliu, Ignu Meilūnu, Jūrate Leikaite, Ilja Bereznicke ir Valentu Aškiniu ir dalyvausite jų vedamose kūrybinėse dirbtuvėse.
Sužinoti apie animacijos įtaką vaikų pasaulėžiūrai ir išmokti diskutuoti apie filmukus kviesime į diskusijas su psichologu.
Projekto „ANIMACIJA KLABA" metu įvyks net dvi diskusijos - „Pieštinės animacijos evoliucija", kurią moderuos animacijos režisierius ir dailininkas Antanas Skučas bei „Lietuvių animacija: praeitis ir dabartis", kurią moderuos kino kritikė Sonata Žalneravičiūtė. Menotyrininkė prof. dr. Agnė Narušytė viešoje paskaitoje „Pažintis su Gražina" pristatys žymios, bet daugeliui nežinomos animacinių filmų dailininkės Gražinos Brašiškytės kūrybą.
Išsami programa ir informacija Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus tinklapyje ltmkm.lt ir Facebook paskyroje.
Didžiąją dalį projekto „Animacija kalba" renginių finansuoja Lietuvos kino centras.
Projekto koordinatorė Regina Serbentienė

Daugiau informacijos:
Vykintė Stundytė-Pier

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus

Komunikacijos ir lankytojų aptarnavimo skyrius

Vilniaus g. 41

8 5 2622406; +370 68764541

www.ltmkm.lt

 

„ANIMACIJA KALBA" PROGRAMA

 

Gegužės 14-tosios programa:
12.00-13.30 val. Animacinio filmo „Kaukai" (2017 m.) peržiūra. Susitikimas su autoriumi Gediminu Šiauliu. Kūrybinė dirbtuvė „Kaukų pasaulis" (susipažinimas su lėline ir 3D animacija). Ukrainiečiams rusų k.
Registracija į kūrybinę dirbtuvę: https://bit.ly/3OX0gNX
Vietų skaičius ribotas, apie sėkmingą registraciją bus pranešta el. paštu.

 

 

15.00-16.30 val. Animacinio filmo „Kaukai" (2017 m.) peržiūra. Susitikimas su autoriumi Gediminu Šiauliu. Kūrybinė dirbtuvė „Kaukų pasaulis" (susipažinimas su lėline ir 3D animacija).
Registracija į dirbtuves: https://bit.ly/38QVBfW
Vietų skaičius ribotas, apie sėkmingą registraciją bus pranešta el. paštu.

 

15.00-16.30 val., 17.00-18.30 val., 19-20.30 val. Pirmojo Lietuvoje sukurto pilnametražio filmo „Odisėjo nuotykiai" (1997 m.) peržiūra. Filmą pristatys režisierius Valentas Aškinis.

 

18.00-19.00 val. Ekskursija po parodą „Gražina ir drakonas"
Registracija į ekskursiją: https://bit.ly/3vNjCxE
Vietų skaičius ribotas, apie sėkmingą registraciją bus pranešta el. paštu.

 

 

18.00-19.30 val. Animacinio filmo „Matilda ir atsarginė galva" peržiūra. Susitikimas su autoriumi Ignu Meilūnu. Kūrybinė dirbtuvė „Susikurk savo atsarginę galvą" (susipažinimas su lėline animacija, vadovė Vilija Simutytė).
Registracija į kūrybinę dirbtuvę: https://bit.ly/3MRyErF
Vietų skaičius ribotas, apie sėkmingą registraciją bus pranešta el. paštu.

 

 

Lietuvių ir ukrainiečių klasikinės animacijos filmai jaunimui ir suaugusiems. Programą parengė ir pristatys Tarptautinio animacinių filmų festivalio „Tindirindis 2022" direktorius Valentas Aškinis.
18.00-19.40 val. Programa Шерлок Холмс. Vitaliana / Šerlokas Cholmsas. Vitaliana.
19.40-21.00 val. Programa Тарас Шевченко / Tarasas Ševčenka.
21.00-22.30 val. Programa Прізвище в кишені. Метаморфози / Šeimos vardas kišenėje. Metamorfozės.

 

 

20.00-22 val. Kūrybinė dirbtuvė „Animacijos pokštai". Su draugais ar šeima su savo telefonu per 15 min. sukursite trumpą animacinį filmuką pikselizacijos technika.
Registracijos nereikia. Užsiėmimo intervalas kas 15 min. Vienu metu gali dalyvauti iki 10 žmonių.

 

 

20.00-21.00 val. Ekskursija po parodą „Laisvas kinas: 1990-2020"
Registracija į ekskursiją: https://bit.ly/39G4sBF
Vietų skaičius ribotas, apie sėkmingą registraciją bus pranešta el. paštu.

 

 

Gegužės 18 d. 18 val. diskusija „Pieštinės animacijos evoliucija",
Gegužės 25 d. 18 val. vieša paskaita „Pažintis su Gražina" su menotyrininke prof. dr. Agnė Narušytė
Birželio 2 d. 12 val. diskusija „Lietuvių animacija: praeitis ir dabartis"
Gegužės 21, 28, birželio 11 d. nuo 12 val. kviečiame šeimas į „Animacijos šeštadienius".
Birželio 4 d. nuo 12 val. ir 15 val. kviečiame į diskusijas su psichologu. Šeimos pasižiūrės kelis Gražinos Brašiškytės filmus, diskutuos ir žais psichologinius-edukacinius žaidimus.
Gegužės 19 - birželio 11 d. iš anksto susitarus, 1-4 klasių mokytojus su auklėtiniais kviečiame į psichologo diskusijas apie vertybes Gražinos Brašiškytės animaciniuose filmuose. Užsiėmimo metu vaikai pasižiūrės kelis Gražinos Brašiškytės filmus, diskutuos ir žais psichologinius-edukacinius žaidimus.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-05-11 08:55
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Christy Walton

2022-05-22 22:32

Komentaras pašalintas administratoriaus kaip šiukšlė

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media