2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Šilutė: Emigracijos istorijos pasakojimui žurnalistai pasitelkė sagas

2020-07-16
 
Lilijos Valatkienės parodos „Saga apie Lietuvą“ fragmentas

Lilijos Valatkienės parodos „Saga apie Lietuvą“ fragmentas

Liuda Nausėdienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininkė


Įdomi paroda „Saga apie Lietuvą" atidaryta Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos meno galerijoje. Jos autorė - žinoma žurnalistė, fotomenininkė Lilija Valatkienė, kuri po žurnalistikos studijų Vilniaus universitete 1980-1985 metais yra gyvenusi ir dirbusi Šilutės mieste, laikraštyje „Pamarys". Parodos atidaryme dalyvavo žurnalistas, kultūrologas, daugelio L. Valatkienės kūrybinių sumanymų bendraautoris Vytautas Jonas Juška, kurio tyrinėjimo sritis yra lietuviai ir lietuvybė pasaulyje.
„Ši paroda ne apie sagas, - savo įžanginiame žodyje tarė Lilija Valatkienė. - Paroda - apie mus: išvykusius laimės, geresnio gyvenimo ieškoti svetur ir apie likusius savo Lietuvoje ir dirbančius jos garsinimui ir klestėjimui".
F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje pristatytą parodą drąsiai galima vadinti unikalia, nes idėja stebina originalumu ir išradingumu. Parodos autorės charizma ir veržlumas padėjo atidarymo dalyviams įtaigiai atskleisti opią Lietuvai problemą - emigraciją. Pasitelkę tokį paprastą daiktą, - sagą, L. Valatkienė ir V. Juška žiūrovams pateikė daug Lietuvos istorijos faktų, tad jeigu pasitelktume kitą žodžio saga (iš senovės skandinavų kalbos išvertus, saga reiškia pasakojimą) reikšmę, - tai tikrai buvo atskleista skaudi emigracijos istorija, nutikusi per pastaruosius 30 Lietuvos Nepriklausomybės metų. 
Socialiniuose tinkluose paskelbusi apie savo kūrybinę iniciatyvą, Lilija Valatkienė surinko pusantro milijono sagų ir daugybės Lietuvos miestų, miestelių, kaimų ir vienkiemių.
Pagrindinėje parodos dalyje pristatoma iš daugybės sagų sukurta instaliacija, kurią sudaro net keletas meninių objektų: septynias žodžio „Lietuva" raides simbolizuojantys darbo drabužiai, prie kurių kiekviena saga prisiūta rankomis ir simbolizuoja žmogų, palikusį mūsų šalį. Įdomiai menininkė apibūdino medaus korių principu sukurtą migracijos žemėlapį, kuris vaizduoja prie šio projekto prisijungusias šalis. Jose gyvena Lietuvą palikę emigrantai, atsiuntę sagų su įvairiausiomis papasakotomis istorijomis.
L. Valatkienė teigė, kad kelias istorines sagas projektui „Saga apie Lietuvą" padovanojo JAV gyvenanti (106 metų sulaukusi!) Maironio dukterėčia, dramaturgė, vaikų rašytoja, visuomenės veikėja Danutė Lipčiūtė-Augienė. Prieš karą ji gyveno Maironio name Kaune ir savo dėdės dėka įgijo išsilavinimą. Ilgaamžės Danutės, prieš karą pasitraukusios į JAV, atsiųstų sagų siuntinėlyje buvo dar kelios sagos, kurias drąsiai galima vadinti muziejinėmis vertybėmis: Šaulių sąjungos įkūrėjo Vlado Putvinskio (Putvio) dukros, moterų šaulių vadės Onos Putvinskaitės-Tercijonienės uniformos sagos ir lietuvybės puoselėtojo, poeto, kunigo (Štuthofo koncentracijos stovykloje kalėjusio kartu su Baliu Sruoga), prof. Stasio Ylos odinė palto saga. Šias istorines sagas projekto autorė L. Valatkienė dovanojo Maironio lietuvių literatūros muziejui.
Parodos atidarymo dalyviams menininkė pristatė įspūdingą vieno lito banknotą su rašytojos Žemaitės portretu. Jį sukūrė L. Valatkienė ir dailininkas Vladas Merečinskas, vadovaudamiesi savo kolegos Giedriaus Jonaičio kūriniu - vieno lito banknoto pavyzdžiu. Šis paveikslas irgi istoriškai svarbus Lietuvai, juk Žemaitė vyko į Ameriką rinkti aukų ir parvežė nemažai lėšų tėvynės labui.
Parodų salės sienas papuošė emigrantų šeimose gimusių kūdikių drabužėliai, siuvinėti sagomis, dukters sukurtas sagų kaklaraištis tėveliui, kuris darbuojasi užsienyje. Švedijoje gyvenanti meilės emigrantė iš Panevėžio Ligita Umantė-Butkuvienė dekoravo sagomis savo aukštakulnius.
25 metrų upė, supilta iš sagų, simbolizuoja emigracijos mastą. Parodos dalyviai iš jos galėjo semti sagas, jas skaičiuoti ir žaisti jomis.
Šie visi objektai sukurti iš Lietuvoje ir svetur gyvenančių žmonių atsiųstų sagų, tai šauksmas artimiesiems sugrįžti namo.
Instaliacijai reikalingus meninius objektus kurti padėjo Trakų rajono neįgalieji, prie kurių sparčiai jungėsi įvairių šalies mokyklų auklėtiniai, mokytojai, kultūros įstaigos, bendruomenės ir net iš emigracijos sugrįžę žmonės. Tokiu būdu projekte iš viso dalyvavo 500 dalyvių - ir asmenų, ir institucijų. 
Rezultatas - 1,5 mln. sagų, atkeliavusių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Lenkijos, Latvijos, Baltarusijos, Vokietijos, Švedijos, Bulgarijos, Australijos, JAV, Anglijos, Škotijos, Kanados ir kitų šalių pavirto šaukiniu emigrantams grįžti namo.
Malonu, kad renginyje dalyvavo ir šilutiškės, prisidėjusios prie šio prasmingo projekto - jos rinko sagas ir siuntė projekto sumanytojai.
*** 
L. Valatkienė yra surengusi 28 personalines fotografijos ir mišria technika sukurtas parodas, dauguma jų skirtos Lietuvos valstybingumui paminėti. Jos meno kūriniai eksponuoti kolektyvinėse parodose Lietuvoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, JAV, Baltarusijoje.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-07-16 19:33
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media