2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Dokumentinio filmo „Nematomas frontas“ peržiūra ir susitikimas su režisieriumi

2020-01-11
 
Martyno Mažvydo nacionalinėje bibliotekoje sausio 13 d. Konferencijų salėje (V aukšte) 18 val. įvyks filmo „Nematomas frontas" peržiūra ir susitikimas su režisieriumi J. Ohmanu.
„Nematomas frontas"
Šiandien atrodo savaime suprantama, kad galime gyventi Lietuvoje ir be baimės šnekėti lietuviškai, kad galime kurti be cenzūros, kad galime keliauti kur tik panorėję, kad galime rinktis, už ką balsuoti. Kai šios kiekvienam žmogui būtinos vertybės buvo suvaržytos, jie, paprasti Lietuvos vyrai ir moterys, stojo į kovą už laisvę. Partizanai, save vadinę miško broliais, pamiršę mirties baimę, kovojo už šalį, už savo žemę, už artimuosius, už pasaulį, kuriame mes visi dabar turime laimę gyventi. Ar dabar taip galėtume? Užsiriškime žalią juostelę ir padėkokime miško broliams - už tai, kad visada buvo ir bus pasipriešinimo priespaudai simbolis. „Tik nepasiduokit gyvi", „Geriau jau mirti nei tarnauti okupantui", „Už Lietuvą, už laisvę, vyrai!" - šie atviri ir jaudinantys žodžiai skambėjo iš partizanų, žmonių, pasiryžusių paaukoti gyvybę dėl savo šalies, lūpų. Sovietų valdžios karo pajėgos juos vadino „Nematomu frontu". Mirčiai neabejingi vyrų būriai 1944-1953 m. susibūrė į pasipriešinimo judėjimą ir kovojo su komunistiniu pasauliu - Sovietų Sąjunga.
Režisierių Jono Ohmano, Vinco Sruoginio ir Marko Johnstono filme „Nematomas frontas" partizanų istorijos faktai perteikti pasitelkiant atvirus liudininkų ir amžininkų pasakojimus, poetinę atmosferą kuria ištraukos iš partizanų vado Juozo Lukšos dienoraščių, tuometį siaubą, kankinimus, meilę ir narsą atskleidžia dar niekur nematyti archyviniai kadrai. Šilumos ir asmeniškumo suteikia fatališka J. Lukšos ir Nijolės Bražėnaitės meilės istorija.
Sausio 13 d. 18 val. filmą pristatys vienas iš filmo bendraautorių J. Ohmanas.
J. Ohmanas (gim. 1965 m. Švedijoje) - kino kūrėjas, žurnalistas ir vertėjas. Režisierius sukūrė penkis dokumentinius istorinius filmus Lietuvos televizijai. Intensyvus darbas ir nuolatinis gilinimasis į Rytų Europos XX a. istoriją daug pagelbėjo kuriant dokumentinį filmą „Nematomas frontas".
V. Sruoginis (gim. 1973 m. JAV) turi 15 metų patirties reklamos, televizijos laidų ir kino srityse Niujorke. Gilindamasis į Lietuvos istoriją ir kalbą garsaus lietuvių tremtinio anūkas pasitelkė savo profesinę patirtį, kad papasakotų ypatingą pokario partizanų istoriją.
M. Johnstonas (gim. 1974 m. Švedijoje) - reklamos ir dokumentinių filmų prodiuseris. Baigęs USC kino meno mokyklą Kalifornijoje, M. Johnstonas dirbo su milijoniniais „Adidas", „Amazon", „Bacardi", „American Express" projektais. Prodiuseris palaiko pasipriešinimo totalitariniams režimams judėjimus ir mano, kad drąsių žmonių auka dėl laisvės neturi būti užmiršta. Kurdamas „Nematomą frontą" jis stengėsi atsakyti į klausimą: „Ar aš taip galėčiau?"
Filmo scenarijaus autoriai - V. Sruoginis, J. Ohman, M. Johnston. Prodiuseris - M. Johnston. Operatorius - Mark Ryan. Gamintojas - „Incognito Films".

Filmas bus rodomas originalo kalba su lietuviškais subtitrais.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-01-11 13:06
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media