2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Parodos „Lietuva, Tėvyne mano… Adomas Mickevičius ir jo poema „Ponas Tadas“ renginių ciklas

2019-01-02
 

Iki 2019 m. vasario 24 d., Valdovų rūmuose yra eksponuojama paroda „Lietuva, Tėvyne mano... Adomas Mickevičius ir jo poema Ponas Tadas", organizuojama Lietuvos ir Lenkijos valstybingumo atkūrimo 100-mečio proga. Parodą sudaro per 250 autentiškų unikalių ir tipologiškai skirtingų eksponatų iš bemaž 30 Lenkijos ir Lietuvos paveldo institucijų rinkinių, o pagrindiniu parodos eksponatu yra „Pono Tado" rankraštis. Tarptautinę parodą palydi plati kultūrinių, mokslinių renginių bei edukacinių užsiėmimų programa.

  • Filmo „Ponas Tadas" (rež. Andrzej Wajda, 1999, 150 min.) pristatymas ir diskusija. Dalyvaus žymi lenkų aktorė Grażyna Szapołowska.
    2019 m. sausio 10 d., 18.00 val., Valdovų rūmų Renginių salė

Filmas tai ne tik jaunuolių iš priešiškų šeimų Zosės ir Tado meilės istorija... Svarbiausia - žudiko Jaceko Soplicos, tapusio vienuoliu Robaku, likimo linija. Robakas yra patriotas ir slaptas emisaras, kuris ruošiasi sukilimui prieš rusų grobikus Lietuvoje. Vienas populiariausių lenkų filmų. Filmas lenkų kalba su lietuviškais titrais. Seansas nemokamas, bet būtina išankstinė registracija: https://click.mlsend.com/link/c/YT0xMDU5ODMzNjQzODgwNDE2Mzg5JmM9YzJhOCZlPTE5MjgmYj0yMjM0NDQ3MTQmZD1kNGM3dTlp.Iupa9hTROd8QuiwftUH3y12wT4ppGHGNSBH8_onPGRw.

  • Vieša kuratorės Małgorzatos Orzeł (Nacionalinis Osolinskių institutas, Pono Tado muziejus, Vroclavas) paskaita „Pono Tado" rankraščio klajonės ir nuotykiai"
    2019 m. sausio 17 d., 18.00 val., Valdovų rūmų Renginių salė

Parodos kuratorė paskaitoje pakvies į įspūdingą kelionę poemos rankraščio istorijos takais. Sužinosime, kaip jis iš Paryžiaus, kur buvo sukurtas, per Krokuvą ir Lvovą pateko į Vroclavą. Paaiškės, kokius nuotykius šiai neįkainojamai vertybei teko patirti, kokios aplinkybės lėmė jos klajones - iš knygų spintos A. Mickevičiaus bute į Tarnovskių muziejų Dzikove (Muzeum Tarnowskich w Dzikowie), iš Nacionalinio Osolinskių instituto Rankraščių skyriaus Lvove į šio instituto Rankraščių skyrių Vroclave, o galiausiai - į Pono Tado muziejų. Ir tai nėra tik intriguojanti rankraščio istorija, tai - ir Lenkijos raidos nuo 1834 iki 2018 m. dalis. Paskaita vyks lenkų kalba, bus sinchroniškai verčiama į lietuvių kalbą. Įėjimas nemokamas, bet būtina išankstinė registracija: https://click.mlsend.com/link/c/YT0xMDU5ODMzNjQzODgwNDE2Mzg5JmM9YzJhOCZlPTE5MjgmYj0yMjM0NDQ3MTYmZD1rNmU0YzV4.I_UjGuzGIbllUFcNl1qKX_OEnOtQ1_WRhha7TksMHGE.

  • Vieša dr. Redos Griškaitės (Lietuvos istorijos institutas) paskaita „1824-1855 metų Lietuva: ar tikrai be Adomo Mickevičiaus?"
    2019 m. sausio 24 d., 18.00 val., Valdovų rūmų Renginių salė

1824 m. spalio 30 d. (lapkričio 11 d.) Adomas Mickevičius kirto senąją Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sieną ir visam laikui paliko šį kraštą. Chrestomatiniu tapo faktas apie poeto nostalgiją Lietuvai visus tuos likusius trisdešimt vienerius jo gyvenimo metus (išvyko būdamas 26-erių). Šio ilgesio, o ir nuolatinio dėmesio tam, kas vyksta ten, anapus kordono, apstu tiek A. Mickevičiaus kūryboje, tiek egodokumentikoje. Tačiau ar tikrai fizinis A. Mickevičiaus nebuvimas Lietuvoje reiškė ir dvasinę jo nebūtį? Net ir turint galvoje faktą, kad nuo XIX a. ketvirto dešimtmečio šio poeto kūryba Rusijos imperijoje buvo draudžiama, o jo vardą užginta net minėti? Šaltiniai rodo, kad nors ir „nematomas", A. Mickevičius to meto Lietuvos sąmonėje vis dėlto funkcionavo, o jo kūryba buvo reflektuojama. Taigi, paskaitoje bus aptariamas, analizuojamas ir net kvestionuojamas teiginys apie 1824-1855 m. Lietuvą kaip „Lietuvą be Adomo Mickevičiaus". Paskaita lietuvių kalba. Įėjimas nemokamas, bet būtina išankstinė registracija: https://click.mlsend.com/link/c/YT0xMDU5ODMzNjQzODgwNDE2Mzg5JmM9YzJhOCZlPTE5MjgmYj0yMjM0NDQ3MTgmZD10NWU1aDJi.gw6Y4sjXgPbJK6wCG9gbZhOJU70dySpik3mBqvjF-Eg.

  • Filmo „Ponas Tadas" (rež. Ryszard Ordyński, 1928, 123 min.) pristatymas
    2019 m. sausio 31 d., 18.00 val., Valdovų rūmų Renginių salė

Ryszardo Ordyńskio režisuotas filmas - pirmoji Adomo Mickevičiaus lenkų tautinės epopėjos ekranizacija ir viena didžiausių tarpukario Lenkijos produkcijų. Juosta nufilmuota 1928 m. be kitų, ir Čombrovo dvare, netoli Naugarduko ir Svitezio ežero, kur vaikystę praleido Adomas Mickevičius. Filmo scenarijaus autoriai, garsūs rašytojai  Andrzejus Strugas ir Ferdynandas Goetelis, kartu su režisieriumi nusprendė perkelti į ekraną gyvus paveikslus, primenančius Michało Elwiro Andriollio pieštas „Pono Tado" iliustracijas. Filmas buvo dingęs II pasaulinio karo metais. XX a. 6-ame dešimtmetyje rasti jo fragmentai, kurių bendra trukmė - 42 min. 2006 m. Vroclave atradus daugiau fragmentų, tapo įmanoma rekonstruoti apie 120 min. iš beveik tris valandas originaliai trukusio filmo. Specialiai rekonstruotai versijai muziką sukūrė Tadeuszas Woźniakas. Filmas nebylusis, su lenkiškais ir lietuviškais titrais. Seansas nemokamas, bet būtina išankstinė registracija: https://click.mlsend.com/link/c/YT0xMDU5ODMzNjQzODgwNDE2Mzg5JmM9YzJhOCZlPTE5MjgmYj0yMjM0NDQ3MjAmZD1sNHA3ZzFr.XDm2xozyFWbK5xdKGx3ynXWn5Vid7BlQzwtjQhV8osI.

Parodos organizatoriai: Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, Osolinskių nacionalinis fondas (Ossolineum) (Vroclavas), „Pono Tado" muziejus (Osolinskių nacionalinio fondo dalis), Vavelio karališkoji pilis (Krokuva), Adomo Mickevičiaus institutas (Varšuva), Lenkijos institutas Vilniuje

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-01-02 11:27
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media