2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Kaligrafijos iš P.Korėjos vienuolynų – unikali dovana Lietuvai

2013-03-21
 

Vytautas Nosevičius,

„Kelionės ir pramogos“

 

Vienuolis Bo Haeng Sunimas, pasaulietišku vardu Kęstutis Marčiulynas, Korėjoje yra jau senbuvis. Kelis kartus per metus trims mėnesiams atsiskiria aukštai kalnuose, valgo ryžius ir kimči, medituoja ir, kai turi laisvo laiko, atvyksta į Lietuvą pasidalinti tuo, ką išmoko.

Šį pavasarį jis atvyks ne tik su spektakliu „Auksinė šventykla“, pansorio meistrais, bet ir unikalia, niekur dar pasaulyje nerodyta dzenvienuolių kaligrafijos paroda.


Gal ten gyvenant tarp vienuolių ir pačiam teko mokytis kaligrafijos?

Teko. Kiniško rašymo ne, korėjietiško taip. Tai truputį skiriasi, tačiau teptukai, popierius, pasiruošimas tas pats. Kuomet mokiausi kalbos Donguko universitete, teko dalyvautu konkurse. Tarp kelių dešimčių užsieniečių užėmiau 3 vietą ir gavau diplomą. Bet tai visai kas kita, ką daro Meistras ar kiti dzenmokytojai. Galbūt dar teks ir pasimokyti. Šiuo metu daugiau dėmesio skiriu meditacijai ir kvėpavimo pratimams.

 

Kuo ypatingas Sol Chong Kunsunimo kaligrafijų rašymo būdas?

Sol Chong Kunsunimas mokėsi iš savo Mokytojo dzenmeistro Won Dam SN, kurio kaligrafijos Pietų Korėjoje labiausiai vertinamos. Won Dam SN to rašymo išmoko iš Mang Gong SN, žinomo dzenmeistro. Tai tradicija pagrįsta mokymo perdavimu iš kartos į kartą. Kaligrafija Korėjoje – pripažinta Tautos Brangenybė. Man labai malonu, kad Lietuvos žmonės turės progos tai pamatyti.

 

Ar pamatę supras...?

Aišku, kad ne, 100 %! Tačiau tame rašyme yra užkoduota energija, Visatos Harmonija. Ji ramina, pakylėja ir pan. Bandysiu kiek galima daugiau suteikti informacijos parodos metu, tiek tiesioginės, tiek pasąmoninės. Ir gal nemažai yra žmonių Lietuvoje, kurie techniškai ir praktiškai supranta kaligrafiją labai gerai. Tad įdomu bus pasiklausyti žinovų nuomonės.

 

Kuo skiriasi dzenkaligrafija nuo kitų žmonių, ne vienuolių kaligrafijos?

Dzenvienuoliai užrašo savo eiles, kai kažką išgyvena praktiškai. Tai poezija. Be to, jie rašo tam tikrą mokymo nuorodą, kuri padeda suvokti Mokymosi Kelią. Ir tame rašymo braiže galima pajusti ne tik Meistro kaligrafo ranką, bet kokią gilią meditacinę būseną samadhi yra pasiekęs vienuolis, tai rašantis. Tai jaučiasi paprastam, nieko bendro su ta kultūra neturinčiam žmogui. Tai kaip Magija...


Parodos bus surengtos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje...

Suspėjau tik šiuose miestuose, nors prašo ir kitų miestų žmonės, pasiryžę viską suorganizuoti. Neapseinama ir be užsienio šalių pageidavimų, nes jau pasklido gandas, kad tokioje mažoje Lietuvoje bus rodomos unikalios kaligrafijos iš Korėjos vienuolynų... Gal kitais metais Budapešte, Gdanske, Barselonoje... Bet tai jau kita tema.

 

Ačiū už pokalbį.

Kaligrafijos parodos bus eksponuojamos:

Vilniuje – Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje (Pilies g. 40) kovo 21–balandžio 7 d. Atidarymas kovo 21 d. 18.30 val.


Kovo 22 d. 18 val. Bo Haeng Sunim skaitys paskaitą „Zen praktika“. Paskaita vyks ten pat, Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje, Pilies g.40, Vilnius.


Kaune – Kauno įvairių tautų kultūros centre (Šv. Gertrūdos g. 58) balandžio 10–16 d. Atidarymas balandžio 10 d. 18 val.
Klaipėdoje – Klaipėdos m. savivaldybės viešojoje bibliotekoje (J. Janonio g. 9) balandžio 22–gegužės 3 d. Atidarymas balandžio 22 d. 18 val.


Kaligrafijos parodos nemokamos.




Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-03-21 14:56
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media