2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Susitikimas su viešnia iš Izraelio T.R.Olšvang ir... jos svajone

2012-09-20
 
Erikos Straigytės nuotraukoje: Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus

Erikos Straigytės nuotraukoje: Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus

Kornelija Ežerskytė

 

 

Rugsėjo 21 d. 17 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus svetingai atvers duris viešniai iš Izraelio Tatjanai Rut Olšvang. Senieji vilniečiai turėtų prisiminti jos tėvus- filosofą Irmiją Zaksą ir vaikų gydytoją Asę Zaksienę. Pati Tatjana Rut augo ir mokėsi Vilniuje, o po studijų tuometiniame KPI (Kauno politechnikos institute) dirbo architekte sostinėje.

 

Nuo 1982 metų ji kartu su vyru ir trimis vaikais išvyko į Izraelį, kur septynerius metus tęsė sėkmingą profesinę karjerą. Vėliau atsidavė kitam savo pomėgiui: subūrusi vaikų šokių ansamblį pati kūrė šokius ir mokė vaikus šokti.

 

Pasak Tatjanos Rut Olšvang, darbas su vaikais pakeitė jos profesinę orientaciją ir padėjo pasinerti į kūrybą. Išlaikiusi vienuolika profesinių egzaminų moteris įgijo teisę dirbti dėstytoja. Daugiau kaip 20 metų buvusi architektė dėstė techninę braižybą ir kompiuterizuotą grafiką. Tuo pat metu ji pradėjo tapyti, įstojo į Izraelio laisvujų dailininkų sąjungą, kasmet dalyvavo jų rengiamose parodose.

 

„Gimus anūkams, pradėjau pasakoti jiems savo pasakas. Jas ir iliustravau, o po kiek laiko tas pasakas užrašiau. Svajojau išleisti savo pasakų knygą būtent Lietuvoje, nes čia praėjo mano saulėta, turininga, pilna neišdildomų įspūdžių vaikystė,“- atvirauja Tatjana Rut Olšvang.

 

Šia savo draugės svajone „užsikrėtė“ vilnietė architektė Birutė Biekšienė. Ji ne tik palaikė idėją, bet ir ieškojo galimybių, kaip sumanytą knygelę išleisti. Ir buvo nustebusi, kad lemtingą žingsnį sprendžiant knygelės likimą žengė lietuviai.

 

Leidykloje „Homo liber“ išleistą dvikalbę pasakų knygelę vaikams „Trys pasakos apie lapes“ į skaitytojų glėbį palydės pati autorė (beje, ji pati sukūrė ir iliustracijas). Tam ji specialiai atvyksta iš Haifos į Vilnių.

 

„Tai yra turbūt pirmoji knyga vaikams lietuvių ir ivrit kalbomis. Ji gali būti puiki mokymo priemonė mokyklose,“- sako knygos išleidimo ir pristatymo iniciatorė B.Biekšienė.

 

Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus (Pilies g. 40, Vilnius) maloniai kviečia į susitikimą su Tatjana Rut Olšvang.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-09-21 12:13
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Lietuviec Banojc

2019-04-01 21:22

kad 10 metų užteko knygnešystės kurstyti atgimimui

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

lietuviec Banojc

2019-04-01 21:21

iškrito sakinio galas: kad 10 metų knygnešyste kurstėme Atgimimą.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Lietuviec Banojc

2019-04-01 21:16

o aš 1982 su 12 metų sūnum pirmą kartą išėjom savaitei pasivaikščioti po Gudiją ir ten radome bebndros istorijos tiek, kad 10 metų knyg. Deja, lietuviai nežengė nė vieno žingsnio, todėl nustebau, dėl ko nustebo Birutė Biekšienė. Visai netikėtai užė-ėjęs tą knygą, tuoj įsigijau, bet nusivyliau - kodėl ne jidiš - tada tikrai būtų puiki mokymo priemonė

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media