2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: „Akį kerta!“: J.Varno karikatūrų paroda

2012-03-29
 
Nežinomo autoriaus nuotraukoje: Jonas Varnas

Nežinomo autoriaus nuotraukoje: Jonas Varnas

Kornelija Ežerskytė

 

Kovo 30 d., penktadienį, 16 val. sostinės senamiestyje (Pilies g.40) įsikūrusiame Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje  atidaroma dailininko karikatūristo Jono Varno politinių karikatūrų paroda „Akį kerta!“.

 

Kaip ir dera karikatūristui,  savo kūrybą jis pateiks neįprastai: karikatūros bus eksponuojamos ant žemės ūkyje naudojamo inventoriaus. Lankytojai sugaiš nemažai laiko, kol apžiūrės, kiek prezidentų, ministrų, valdininkų atsidūrė po šmaikščiojo dailininko plunksnos smaigaliu.

 

Įveikęs septintą dešimtį Jonas Varnas juokauja, jog jam dabar pats pasiutimas. Mat paukščiai varnai gyvena tris šimtus metų... Pašmaikštavimų bus daug, dailininko bendraminčių karikatūristų irgi ketina susiburti nemažai.

 

Šiuo metu dailininkas dirba savaitraštyje „Lietuvos rytas“, piešia politines karikatūras. Kad nupieštų karikatūras, jis turi domėtis politiniais įvykiais, klausytis radijo, skaityti spaudą. Pasak dailininko, piešti laisvai politines karikatūras buvo leista tik nuo 1988 metų. Anksčiau buvo tam tikri apribojimai, nurodymai, ką ir kaip piešti.

 

J.Varnas sakė, kad pamatę savo šaržus anksčiau kai kurie politikai įsižeisdavo, per karikatūras jis neteko net kelių draugų. Dabar situacija keičiasi – politikai net patys prašo, kad nupieštų jų šaržus, nes tai - irgi reklama.

 

Karikatūristas sakėsi karikatūrų sukaupęs tris lagaminus. Nemažai jų nupiešta dirbant „Šluotos“ žurnale. Pasak J.Varno, karikatūra – tai iškreipta tikrovė. Ir nebūtinai karikatūros turi būti linksmos, jos dažnai būna liūdnos – kaip ir pats gyvenimas.

 

J.Varnas Lietuvoje ir užsienyje dalyvavo apie 300 parodų – karikatūrų, plakatų, logotipų. Surengė nemažai personalinių parodų. Dailininkas yra daugelio apdovanojimų, premijų ir diplomų laureatas. 2002 m. jam įteiktas Sausio 13-osios atminimo medalis, o 2007 m. – ordino „Už nuopelnus Lietuvai” Riterio kryžius.

 

Tad raginame būtinai surasti laiko ir skirti gerą valandą humorui ir maloniam pabendravimui su parodos autoriumi. Parodos atidarymas 16 val. Kviečiame...

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-03-29 16:19
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Vytautas

2012-03-30 11:41

Varnas - šaunuolis!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media