2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Lietuvos diplomatijos raida: nuo Vytauto iki Nepriklausomybės atstatymo

2012-03-07
 
Kęstučio Stoškaus nuotraukoje: vieni iš parodos eksponatų- Lietuvos diplomatinės atstovybės Vašingtone išsaugotos lėlės iš kompozicijos „Lietuviškos vestuvės“

Kęstučio Stoškaus nuotraukoje: vieni iš parodos eksponatų- Lietuvos diplomatinės atstovybės Vašingtone išsaugotos lėlės iš kompozicijos „Lietuviškos vestuvės“

Kornelija Ežerskytė

 

Lietuvos nacionaliniame muziejuje atidaryta unikali paroda „Lietuvos diplomatinės tarnybos 1918-1940 m.“. Ją tikrai vertėtų aplankyti visiems, ieškantiems, kaip prasmingai paminėti Kovo 11-ąją. Beje, ši ekspozicija veiks iki rudens.

 

Parodoje eksponuojamos Lietuvos diplomatų fotografijos, apdovanojimai, dokumentai, joje galima pamatyti buvusių Lietuvos pasiuntinybių baldus (pavyzdžiui, Lietuvos atstovybės Maskvoje 18-19 a. kėdes), iškabas, asmeninius Lietuvos diplomatų daiktus (A. Voldemaro, J. Šaulio, P. Klimo diplomatinius pasus ir apdovanojimus).

 

Pasak istoriko Povilo Baršio, pirmą kartą Lietuvos visuomenei pristatomas  dailininko Stasio Ušinsko tapytas paveikslas Vytautas Didysis Lucko pilyje, tarsi simbolizuojantis Lietuvos diplomatijos ištakas.

 

„Lucko suvažiavime buvo iškeltas ir svarstomas Vytauto karūnavimo Lietuvos karaliumi klausimas. Jį karūnuoti pasiūlė Vengrijos karalius Zigmantas I. Tuo jis siekė sumažinti Lenkijos įtaką Vidurio ir Rytų Europoje. Lietuvos bajorija taip pat buvo suinteresuota, kad Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė taptų karalyste ir tuo būdu pasidarytų labiau suvereni ir nepriklausoma valstybė. Tačiau suvažiavime kartu su Jogaila dalyvavę Lenkijos ponai Vytauto karūnavimui griežtai pasipriešino ir Vytauto karūnavimo klausimas buvo atidėtas. Šis paveikslas buvo eksponuotas 1939 m. Pasaulinėje parodoje Niujorke Lietuvos paviljone,“- sako istorikas.

 

Įdėmiai žvelgiant į parodos eksponatus galima rasti ir tokių, kurie sudomins mažuosius lankytojus ir nustebins suaugusius. Kodėl šie eksponatai čia ir kaip jie susiję su Lietuvos diplomatijos istorija?

 

Šie eksponatai – tai Lietuvos diplomatinės atstovybės Vašingtone išsaugotos lėlės iš kompozicijos „Lietuviškos vestuvės“, pagamintos Pasaulinei parodai Niujorke 1939 m. Šis lėlių rinkinys tuometinio Lietuvos ambasadoriaus JAV A. Eidinto rūpesčiu 1996 m. parvežtas į Lietuvą.

 

Šiltai nuteikia ir draugiški šaržai iš 1935 m. Rygoje vykusios 3-osios  Baltijos Antantės konferencijos, kuriuose pavaizduoti Baltijos šalių diplomatai.

 

Lietuvos nacionalinio muziejaus sukauptą fotografijų ir dokumentų rinkinį papildo Lietuvos centriniame valstybės archyve, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, Pasaulio lietuvių archyve saugomi dokumentai ir fotografijos. Siekiant apsaugoti ypač vertingus dokumentus ir retas fotografijas, parodoje eksponuojamos jų kopijos.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-03-07 14:31
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media