2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Tituluoto smuikininko rankose skleisis Stradivarijaus smuiko garsai

2013-04-11
 
Nežinomo autoriaus nuotraukoje: smuikininkas Andrejus Baranovas

Nežinomo autoriaus nuotraukoje: smuikininkas Andrejus Baranovas

Vilniaus ir Kauno filharmonijų scenose koncertuos Andrejus Baranovas, griežiantis Japonijos muzikos fondo jam skirtu Stradivarijaus smuiku „Huggins“, ir ryškus jaunosios kartos lietuvių pianistas Darius Mažintas.

 

Balandžio 17 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje ir balandžio 18 d. 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje skambės įsimintina romantizmo ir XX a. pradžios muzikos programa. 

 

2012 m. tarptautinio Karalienės Elžbietos smuikininkų konkurso nugalėtojas, 2010 m. vykusių tarptautinių konkursų Indianapolyje (JAV), Sendajuje (Japonija), UNISA (Pietų Afrikos Respublika), D. Oistracho ir N. Paganini (Maskva, Rusija) laureatas Andrejus Baranovas vadinamas vienu labiausiai pasaulyje pripažintų Rusijos jaunosios kartos smuikininkų. Įtakingas dienraštis „Frankenpost“ šį menininką palygino su legendiniu Jascha Heifetzu, o žurnalas „Strad“ entuziastingai atsiliepė apie jo atliktą Benjamino Britteno Koncertą smuikui.

 


Su smuikininku scenoje pasirodys lietuvių pianistas Darius Mažintas, aktyviai besireiškiantis solinėje veikloje ir, anot prof. Sauliaus Sondeckio, muzikalumu ir savita, įdomia interpretacija jau atkreipęs mūsų klausytojų auditorijos dėmesį ir pelnęs pripažinimą. Atlikėjas su solo rečitaliais apkeliavo daugelį užsienio šalių, solinės ir kamerinės muzikos rečitalius yra surengęs prestižiniuose festivaliuose: Aspen music festival (JAV), Westchester piano festival (JAV), Sommerakademie (Vokietija), Holland Music Sessions (Olandija), GAIA Chamber Music festival (Šveicarija).

Koncerte skambės Sergejaus Prokofjevo „Penkios melodijos“ smuikui ir fortepijonui, kompozitoriaus iš pradžių parašytos kaip vokalizai žymiai ukrainiečių dainininkei Ninai Košetz (Nina Koshetz), bei Sonata smuikui ir fortepijonui Nr. 1 f-moll, nuo kurios forte, anot paties S. Prokofjevo, klausytojai turėtų pašokti iš savo vietų. 

Eugène’o Ysaÿe Sonata E-dur Nr. 6 smuikui solo, parašyta ispaniškos habaneros stiliumi, priklauso šešių sonatų ciklui, kuriame kompozitorius norėjo pademonstruoti to meto atlikimo technikos ir muzikinės išraiškos priemonių evoliuciją. Šis kūrinys, kuriam atlikti reikia didelės profesinės meistrystės, padės atsiskleisti A. Baranovo muzikalumo ir virtuoziškumo deriniui. 

 

Césaro Francko Sonata smuikui ir fortepijonui A-dur – neabejotinai žymiausias instrumentinis kompozitoriaus opusas, taip pat priskiriamas prie gražiausių kada nors parašytų kūrinių smuikui ir fortepijonui. Šią nuostabią sonatą kompozitorius parašė kaip vestuvių dovaną E. Ysaÿe, o genialusis Jascha Heifetzas ją pasirinko savo paskutiniam rečitaliui 1972 m. 

 

Daugiau kaip 75 metus gyvuojantis Karalienės Elžbietos muzikos konkursas rengiamas Briuselyje nuo 1937 m. Kompozitoriaus E. Ysaÿe atminimui įkurtas konkursas, skirtas smuikininkams, pianistams (nuo 1938), kompozitoriams (nuo 1953) ir vokalistams (nuo 1988), laikomas vienu prestižiškiausių pasaulyje. Tarp jo nugalėtojų puikuojasi tokių meistrų kaip D. Oistrachas, L. Koganas, E. Gilelsas pavardės. 

 

Bilietai parduodami:

Lietuvos nacionalinės filharmonijos, Bilietai LT kasose ir internetu www.bilietai.lt (į balandžio 17 d. koncertą);
Kauno valstybinės filharmonijos, „Tiketos“ kasose ir internetu www.tiketa.lt (į balandžio 18 d. koncertą).

 

Lietuvos nacionalinės filharmonijos inf.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-04-11 16:16
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media