2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Heritas – paveldas ateičiai prašo dėmesio šiandien!

2020-09-21
 
2020 m. spalio 2-4 d. vyks tarptautinis kultūros paveldo tvarkybos ir technologijų festivalis „Heritas", vienijantis specialistus, valstybės bei privačias organizacijas, viešąsias įstaigas, privačias įmones, ir visus, neabejingus kultūros paveldui. Atviruose ir nemokamuose renginiuose Šv. Kotrynos bažnyčioje ir Vilniaus universitete lankytojai bus kviečiami pažinti, atrasti, užmegzti kontaktus, ieškoti atsakymų į aktualius klausimus ir turiningai praleisti laisvalaikį.
Festivalio metu tradiciškai vyks konsultacijos su paveldo specialistais objektų priežiūros klausimais, bus galima klausytis ekspertų iš Lietuvos ir užsienio paskaitų, diskutuoti su lektoriais, įstaigų bei įmonių savininkais, ir specialistais. Kasmet daug dėmesio sulaukia praktinių užsiėmimų erdvės vaikams bei jaunimui, kuriose gyvai prisiliečiant prie paveldo skatinamas smalsumas, kūrybiškumas bei noras pažinti. Šiais metais mažieji festivalio lankytojai galės išbandyti keletą paveldo tvarkybos metodų, trumpam tapti archeologais, architektais ar restauratoriais. Veiklų netrūks ir suaugusiesiems: jie galės apžiūrėti net kelias parodas, taip pat bus laukiami ekskursijose po dažnai matomus, bet, galbūt, dar nepažintus architektūros paveldo objektus. Į veiklas organizatoriai kviečia registruotis iš anksto Heritas puslapyje (http://heritas.lt/registracija/).
Renginių metu bus ieškoma atsakymų į probleminius, daugialypius klausimus. Kas yra kultūros paveldas? Ką veikia restauratoriai? Ką reiškia retušuoti, o ką daryti su senais langais - restauruoti, ar keisti naujais? Kokius dažus naudoti senamiesčio butuose, kaip tvarkyti lubų lipdinius ir kokius baldus rinktis? Ką daryti ir kur kreiptis, įsigijus NT kultūros paveldo objekte?„Kultūros paveldo objektai yra vertingi mūsų visų istorijai, esame tam, kad ją išsaugotume ateičiai. Pastebėjome, kad didelė dalis objektų valdytojų pasigenda koncentruotos, tikslios informacijos apie kultūros paveldo objektų priežiūrą, tvarkybą, restauravimą bei kitus aspektus. Heritas yra tam, kad atvertų duris į dažnai uždarą paveldo apsaugos virtuvę ir būtų paprasčiau rasti atsakymus vienoje vietoje paprasta ir suprantama kalba. Džiaugiamės, kad kasmet susidomėjimas vis auga ir festivalyje apsilanko vis daugiau paveldo profesionalų ir entuziastų, kurie į paveldo atradimus pasineria su visa šeima"- džiaugsmu dėl teigiamų pokyčių pasidalino festivalio organizatoriai.
Heritas - tai pirmasis tokio tipo renginys Baltijos šalyse, vykstantis jau trečius metus iš eilės. Tai savanoriška, pilietinė iniciatyva, skirta ne tik siauram kultūros paveldo specialistų ratui, tačiau ir plačiajai visuomenei, neabejingai paveldui. Pernai festivalio renginiuose apsilankė keletas tūkstančių žmonių.

 

Kontaktinis asmuo:
Erika Kielė
Parodos iniciatorė ir organizatorė
VšĮ Heritas LT
erika@heritas.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-09-21 16:06
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media