2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Rašytojų klube visuotinė skaitymo akcija: Słowackio „Balladina“ ir Sruogos „Milžino paunksmė“

2020-08-29
 
Visuotinė skaitymo akcija - tai skaitymą skatinanti akcija, nuo 2011 m. vykstanti visoje Lenkijoje ir tarp užsienyje gyvenančių lenkų, globojama Lenkijos Respublikos prezidento su žmona. Kasmet lenkai renkasi viešose vietose ir kartu skaito tam tikrą literatūros klasikos kūrinį. Šiais metais nuspręsta pasidalinti patirtimi su kaimynais Lietuvoje ir pirmą kartą surengti akciją kartu, taip atkuriant bendrą Abiejų Tautų Respublikos kultūrinį palikimą.
Rugsėjo 3 d. 18 val. Rašytojų klube (K. Sirvydo g. 6,Vilnius) vilniečiai skaitys lenkų ir lietuvių kalba du klasikinius lenkų ir lietuvių literatūros kūrinius: Juliuszo Słowackio Balladiną ir Balio Sruogos „Milžino paunksmę". Balladiną prieš kelis mėnesius pasirinko Lenkijos visuotinio skaitymo akcijos rengėjai. Kasmet jie parenka vieną ilgą arba kelis trumpesnius klasikos kūrinius, įtrauktus į mokyklinę programą. Prie šio pasirinkimo lietuvių literatūros pasaulio atstovai nusprendė priderinti tematiškai panašų kūrinį. Taip buvo pasirinkta Balio Sruogos „Milžino paunksmė", kurioje pasakojama apie bendrus lietuvių ir lenkų istorijos momentus. Jos herojai - Jogaila, Vytautas ir jų aplinka.
Abiejų kūrinių tekstai lietuvių ir lenkų kalba patalpinti Lenkijos instituto puslapyje. Organizatorius ir partneriai kviečia Vilniaus publiką skaityti abu kūrinius lietuviškai ir lenkiškai. Skaitymo akciją ves Vilniaus aktoriai. Taip, kaip ir per ankstesnius skaitymus, dalyviai gali pasirinkti norimą ištrauką lietuvių arba lenkų kalba iš vieno kūrinio ir garsiai perskaityti jį ant scenos. Visuotinio skaitymo akcija, sumanyta siekiant populiarinti skaitymą ir literatūros klasiką tarp lenkų, šiemet turi ir dar vieną tikslą. Ja siekiama atkurti ir stiprinti bendrą Abiejų Tautų Respublikos civilizacinę erdvę, svarbią šiuolaikinio pasaulio iššūkių ir betarpiškos Lietuvos bei Lenkijos kaimynystės kontekste.

 


 

 

Organizatorius: Lenkijos institutas Vilniuje
Partneriai: Lenkijos Respublikos ambasada, Rašytojų klubas, Lietuvos lenkų literatų draugija, asociacija „Slinktys"

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-08-29 14:08
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media