2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Kitoks žvilgsnis į Vilniaus Žvėryną – M.ir J.Šlapelių muziejaus galerijoje

2011-10-05
 
Ant molberto - Filomenos Linčiūtės-Vaitekūnienės paveikslas "Lietus Vytauto gatvėje"

Ant molberto - Filomenos Linčiūtės-Vaitekūnienės paveikslas "Lietus Vytauto gatvėje"

Kornelija Ežerskytė

 

Spalio 7 d., penktadienį, 17 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje atidaroma antrojo tarptautinio dailės plenero „Medinio Žvėryno reminescencijos“ dalyvių darbų paroda. Plenero organizatoriai ir dešimt žinomų tapytojų iš Vilniaus, Klaipėdos, Krokuvos tęsia prieš dvejus metus pradėtą tradiciją – sugrąžinti į šį unikalų sostinės rajoną kuo daugiau menininkų ir meno kalba prabilti apie unikalią Žvėryno medinę architektūrą.

 

Po to, kai visuomeninė organizacija „Žvėryno bendruomenė“ 2009 metų rudenį pakvietė meno kuratorę Dalią Gruodienę suburti menininkų plenerą, idėja įgavo pagreitį. Plenere dalyvavo ir Žvėryną tapė dešimt čia gimusių, gyvenusių ar tebegyvenančių dailininkų: Dalia Kasčiūnaitė, Mindaugas Skudutis, Mikalojus Vilutis, Vaidotas Žukas, Jonas Varnas, Galius Kličius, Raimondas Martinėnas, Valerijan Dombrovskij, Anicetas Jonutis ir Viktoras Šocikas.

 

„Šiame rajone yra nuostabi aura. Kompozitorių čia gyvena daug, bet norime, kad į Žvėryną sugrįžtų ir kuo daugiau dailininkų, kurie papildytų čia egzistavusias inteligentų kolonijas“,- tuomet ragino Žvėryne gimusi ir jaunystę praleidusi D.Gruodienė.

 

Plenere dalyvavo trys nacionalinės premijos laureatai. „Gyvenau čia 36 metus, čia baigiau vidurinę mokyklą, man Žvėryne viskas brangu. Bet paveiksluose kalbu formų, faktūrų, spalvų ir šviesos kalba“,- yra sakiusi Nacionalinės premijos laureatė abstrakcionistė D.Kasčiūnaitė.

 

Į Žvėryną prieš keletą metų gyventi persikėlęs dailininkas V. Žukas sakė: „Piešiau ir tapiau iš tamsaus dangaus žemyn žiūrinčias žvėrių galvas, o apačioje per lietų matyti visas simbolinis Žvėrynas - su mediniais namais, karaimų kinese, stačiatikių cerkvyte ir katalikų bažnyčia“.

 

Į antrąjį Žvėryno plenerą buvo pakviesti vilniečiai tapytojai Artūras Aliukas, Jonas Daniliauskas, Arvydas Kašauskas, Ramunė Aldona Kmieliauskaitė, Filomena Linčiūtė-Vaitiekūnienė, Arvydas Pakalka, Česlovas Polonskis, Elena Nona Zavadskienė, klaipėdietis Linas Julijonas Jankus ir viešnia iš Krokuvos Elžbieta Lazovska.

 

Parodos lankytojai pamatys ne tik šio plenero dalyvių darbus, bet ir dešimties autorių iš ankstesniojo plenero „Kad neišnyktų...“ tapybą.

 

Visi istoriniai Vilniaus rajonai turi savo legendas ir tradicijas, kiekvienas pasižymi tik jam būdingais bruožais. Unikalus žmonių, gamtos ir medinės architektūros derinys yra Vilniaus Žvėryne. Kaip sostinės Užupis buvo garsus savo barais ir viešnamiais, taip Žvėrynas – inteligentų bendruomene. Vis dėlto paskutiniais metais Žvėrynas jaučia smarkų urbanizacijos poveikį, kuris gali iškreipti šio rajono dvasią. Todėl kultūros, meno žmonės kyla į brangių vietų ir unikalios miesto dvasios išsaugojimo sambūrį.

 

Tokiomis mintimis dalijasi aktyvi Žvėryno bendruomenės valdybos narė žurnalistė Danutė Jakubėnienė bei šios bendruomenės pirmininkas režisierius, scenaristas ir operatorius Vytautas Damaševičius. Ir džiaugiasi, kad šį projektą parėmė ir Vilniaus miesto savivaldybė.

 

Tad laukiame visų mielų muziejaus bičiulių ir Žvėryno medinei architektūrai bei tapybai neabejingų vilniečių parodos atidaryme.

 

Jau šį penktadienį 17 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejaus galerijoje (Pilies g. 40, Vilniuje)...   

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-10-05 16:33
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media