2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Skiriama V.Drėmai: apie asmenybę, knygą ir senąjį Vilnių

2011-12-01
 
Knygos viršelis

Knygos viršelis

Kornelija Ežerskytė 

 

Gruodžio 3 d., šeštadienį, 15 val. Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) įvyks renginys, kuriame bus paminėtos dailės istoriko Vlado Drėmos 101-osios gimimo metinės bei pristatyta knyga „Atrasti Vilnių: skiriama Vladui Drėmai“. 

 

Lietuvos dailės istorikų draugija šiam renginiui subūrė įdomius pašnekovus. Savo mintimis dalinsis Egidijus Aleksandravičius, Gražina Drėmaitė, Romanas Jaloveckas, Giedrė Jankevičiūtė, Rūta Janonienė, Viktoras Liutkus bei Mikalojus Povilas Vilutis. 

 

Tai baigiamasis renginys iš ciklo apie Vladą Drėmą, vieną žymiausių dailės istorikų ir senojo Vilniaus tyrinėtojų. Dailės istorikas, muziejininkas, dailininkas, pedagogas V. Drėma gimė Rygoje, bet nuo 1921 m. iki mirties gyveno Vilniuje, dirbo įvairiose įstaigose, dėstė Dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija) ir Vilniaus universitete. 

 

Vilniaus meno paminklai, miesto senasis paveldas, jo išsaugojimas ir sklaida buvo dailės istoriko kūrybinės, mokslinės ir visuomeninės veiklos tikslas ir pagrindinė tema. Jo darbai sulaukė įvairių kultūros sričių specialistų dėmesio, suteikė impulsą naujiems tyrimams, padėjo diegti šiuolaikinius Lietuvos paveldosaugos orientyrus.  

 

Tarp žinomiausių ir įtakingiausių V. Drėmos veikalų - ilgus dešimtmečius rengtos ir dienos šviesos laukusios studijos "Dingęs Vilnius" (1991), "Vilniaus Šv. Onos bažnyčia. Vilniaus katedros rekonstrukcija 1782-1801" (1991), "Šv. Jono bažnyčia" (1997), išsami Kanuto Rusecko monografija (1996) ir vienintelė sovietmečiu išleista V. Drėmos knyga - veikalas "Pranciškus Smuglevičius" (1973).  

 

V. Drėma yra pirmasis Vilniaus miesto garbės pilietis, 1992 m. už savo darbus pelnė Nacionalinę kultūros ir meno premiją. Mirė 1995 m. Vilniuje.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-12-01 13:40
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media