2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Lietuvos kino 2018 metų apdovanojimai. ,,Auksinė gervė"- Algimantui Mockui

2018-07-01
 
Algimantas Mockus

Algimantas Mockus

,,Auksinė gervė" už gyvenimo nuopelnus šalies kinui buvo įteikta operatoriui ir režisieriui Algimantui Mockui. Šis apdovanojimas skirtas pagerbti tuos, kurie savo gyvenimą paskyrė kinui, klojo pamatus ateinančioms kino kūrėjų kartoms.
Lietuvos kino apdovanojimų ,,Sidabrinė gervė" apdovanojimų ceremonijoje, kuri įvyko Vilniuje ,,Litexpo" parodų rūmuose. Iš viso buvo apdovanota trylika laureatų. Tarp jų didžiausio susidomėjimo susilaukė filmas ,,Stebuklas", rež. Eglė Vertelytė, sukūrusi ir scenarijų, taip pat šiame filme vaidinusi Eglė Mikulionytė pripažinta geriausia metų aktore. Filmas apie gamtą ,,Sengirė" autorius Mindaugas Survila, filmo garso režisierius Saulius Urbonavičius. Metų geriausias dokumentinis filmas ,,Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta", rež. Arūnas Matelis ir kt.
Džiaugiamės, kad mūsų žurnalo ,,Vyzdys" bičiulio ir bendradarbio Algimanto Mockaus įnašas į kino ir kitų vizualiųjų menų vystymą nepamirštas ir yra įvertintas. Nors būdamas garbingo amžiaus A. Mockus ilgus metus bendradarbiauja fotografijos srityje, buvo įmonės ,,DWK" Kodak konsultantas ir ekspertas. ,,Vyzdžio" žurnalo rengiamuose meistriškumo fotokonkursuose nuolat dalyvaudavo žiuri nariu. Visuomet yra draugiškas ir geranoriškas jaunesniesiems kolegoms, noriai dalijasi patirtimi, profesijos paslaptimis. Kiekvieną kartą neatsisakydavo redakcijos prašymu paimti ir išbandyti , testuoti naujus fotoaparatus, objektyvus, kurie pasirodydavo Lietuvos rinkoje ir apie šiuos gaminius žurnale paskelbdavome pažintinius straipsnius.
Priminsime Algimanto Mockaus, kino ir televizijos filmų operatoriaus ir režisieriaus, fotografo nueitą kūrybinį kelią. Jis gimė1931 m. Kaune. Dirbo fotografu laikraštyje ,,Komjaunimo tiesa "(dab. ,,Lietuvos rytas" red.).1948-92 Lietuvos kino studijos operatorius. Nufilmavo pirmąjį Lietuvos kino studijos savarankiškai sukurtą vaidybinį filmą "Žydrasis horizontas" (1957, rež. V. Mikalauskas). Nufilmavo V. Žalakevičiaus (Adomas nori būti žmogumi 1959, Gvvieji didvvriai 1960), A. Žebriūno (Gražuolė 1969, Naktibalda 1973, Velnio nuotaka 1974, Riešutų duona 1978), M. Giedrio (Vvrų vasara 1970, Žaizdos žemės mūsų 1971, Amerikoniškoji tragedija, 4 serijos 1981, TV filmas), G. Lukšo (Virto ąžuolai 1976, Žemės keleiviai 1991) vaidybinių filmų. Nufilmavo televizijos, dokumentinių, mokslo populiarinamųjų filmų, daugelio jų scenarijaus autorius ir režisierius.
Nuo 1994 m. bendradarbiauja fotografijos žurnale ,,Vyzdys", parašė keliasdešimt straipsnių fotografijos populiarinimo ir fototechnikos klausimais. Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys nuo 1985, Garbės narys (1996), meno kūrėjo statusas suteiktas 2005.Surengė individualių fotoparodų Lietuvoje.

Žurnalo „Vyzdys" inf.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-07-01 11:38
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media