2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Rugsėjo kino programa Nacionalinėje bibliotekoje

2018-09-06
 
Prasidėjus naujiems mokslo metams Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, bendradarbiaudama su Lietuvos kino centru, maloniai kviečia žiūrovus į Kino salę (V aukštas) pasisemti žinių, prisiminti, o galbūt ir iš naujo atrasti lietuviško kino klasiką. Rengiamose kino popietėse Nacionalinė biblioteka lankytojams suteikia galimybę pamatyti „Auksinės lietuviško kino kolekcijos" restauruotus filmus: „Herkus Mantas", „Gražuolė" ir Švedų ambasados paskolintą filmą visai šeimai „Ledo drakonas".
Rugsėjo 8 d. 12 val. ir rugsėjo 22 d. 13 val. - Kino popietė. Filmas „Ledo drakonas" (rež. Martin Högdahl)
Švedų režisieriaus M. Högdahlo kurtas filmas ne pirmą kartą rodomas Nacionalinės bibliotekos lankytojams. Kūrinys buvo puikiai įvertintas, todėl kviečiame dar kartą kartu su pagrindiniu personažu Miku pasinerti į nuotykių kupiną kelionę.
Vienuolikmetis Mikas gyvena nedarnioje šeimoje, jo tėtis - priklausomas nuo alkoholio, todėl berniukas išsiunčiamas gyventi su teta Švedijos šiaurėje. Mikas nepasiduoda likimo negandoms - jis domisi pasauliu, susiranda draugų ir net pirmą kartą įsimyli. Tačiau gyvenimas atsiunčia dar daugiau išbandymų. Šis visai šeimai tinkantis nuotykių kupinas filmas 2013 metais gavo „Guldbagge" apdovanojimą už geriausius vizualinius efektus.
Filme vaidina Philip Olsson, Feline Andersson, Lisbeth Johansson, Malin Morgan ir kt.
Vietų skaičius Kino salėje ribotas (22 vietos).
Rugsėjo 11 d. 12 val. - Kino popietė. Filmas „Herkus Mantas" (rež. Marijonas Giedrys)
„Šis filmas - memorialas prūsų tautai, savo kalba ir kultūra giminingai lietuviams, išnaikintai kryžiuočių ordino. XIII amžiuje prūsai sukilo, ilgam sustabdę kryžiuočių atakas į Rytus, ir krito žūtbūtinėje kovoje, palikdami pavergėjams savo žemes ir savo vardą..." Toks titras pasirodo ekrane po netrumpo prologo, iliustruojančio kryžiuočių klastą: pasikvietę senąjį Montę ir kitus apkrikštytus prūsų didikus, jie sudegina juos. Po kiek laiko iš Magdeburgo į Prūsiją paleidžiamas jaunasis krikščionis Henrikas Montė, augęs ten įkaitu, o dabar atsivežąs ir vokietę žmoną Kotryną (bet sūnelis Aleksandras lieka įkaitu, koks buvo ir tėvas). Davęs viešą priesaiką kryžiuočių dievams, herojus netrunka atkurti prūsišką Herkaus Manto vardą, pradėti sukilimą dėl priešų grobiamų žemių, prievarta diegiamos svetimos religijos. Tačiau ir patį Herkų Mantą kankina vidiniai prieštaravimai: jis stovi tarp dviejų civilizacijų, jis tarsi nei prūsas, nei vokietis.
Filme vaidina Antanas Šurna, Eugenija Pleškytė, Algimantas Masiulis, Vytautas Paukštė, Gediminas Girdvainis ir kt.
Vietų skaičius Kino salėje ribotas (22 vietos).
Rugsėjo 18 d. 12 val. - Kino popietė. Filmas „Gražuolė" (rež. Arūnas Žebriūnas)
1969 m. Lietuvos kino studijoje sukurtas meninis režisieriaus A. Žebriūno filmas „Gražuolė" užima svarbią vietą Lietuvos kino istorijoje. Dėl poetinės stilistikos, išskirtinio dramatizmo ir suteiktos galimybės pažvelgti į vaikų pasaulio subtilybes jų pačių akimis filmas aukštai vertinamas iki šiol.
„Gražuolė" neatsiejama nuo išskirtinio pagrindinės herojės šokio. Filmas pasakoja apie mergaitę Ingą (aktorė Inga Mickytė), sovietiniame miesto rajone su kiemo vaikais žaidžiančią žaidimą, kurio tikslas - girti rato viduryje šokantį kiemo draugą. Vaikų mėgstama Inga dažniausiai sulaukia komplimentų ir yra vadinama gražuole. Viskas pasikeičia, kai į kiemą atsikrausčiusiam berniukui, už šiurkštumą pramintam Nebyliu, nepatinka Ingos strazdanos ir jis pavadina ją bjauria. Mergaitė išgyvena tikrą krizę. Paakinta į ją palankiai žiūrinčio berniuko, ji net bando ieškoti dirbtinio grožio kirpykloje, bet paskutinę akimirką iš jos pabėga. Tačiau, kartą motinai prabilus apie jų nenusisekusį gyvenimą, būtent Inga žaidimo forma išsklaido tamsias jos ir savo mintis.
Filme vaidina Inga Mickytė, Lilija Žadeikytė, Sergejus Martinsonas, Arvydas Samukas, Tauras Ragalevičius ir kt.
Vietų skaičius Kino salėje ribotas (22 vietos).
Linkime gerų įspūdžių.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-09-06 08:36
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media