2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Alpinizmo istorijos metraštį papildys TV apybraižų ciklas ir fotoparoda

2010-11-16
 
Nežinomo autoriaus nuotrauka

Nežinomo autoriaus nuotrauka

Kornelija Ežerskytė

 

Lapkričio 17 d. (trečiadienį) 16 val. sostinės Energetikos ir technikos muziejuje vyks alpinizmui skirtas renginys -  televizijos apybraižų ciklo „Kalnai - mano gyvenimas" sutiktuvės ir Viliaus Jorudo fotoparodos atidarymas. Abu projektai - išskirtiniai, nes įprasmina svarbius šalies alpinizmo istorijos įvykius: Lietuvos alpinizmo 50-metį ir sėkmingą ekspediciją „Žalgiris 600".

 

Ekspedicijos tikslas buvo įkopti į Kirgizijoje Tian-Šanio kalnuose stūksančią Žalgirio viršūnę. Tokį vardą šiai viršukalnei 1969 metais suteikė pirmieji ją įveikę lietuvių alpinistai. Ekspediciją "Žalgiris 600" organizavo Vilniaus universiteto žygeivių klubas, siekdamas paminėti pergalės Žalgirio mūšyje 600-asias metines.

 

TV apybraižų ciklą „Kalnai - mano gyvenimas" skirtas Lietuvos alpinizmo penkiasdešimtmečiui paminėti. Pasak šio projekto autoriaus Gerimanto Statinio, „tai atskiros septynios dalys, pasakojančios apie lietuvių alpinizmo pradininkus, jų likimus ir ryžtą kopti į pavojų kupinas kalnų viršūnes. Tragiškai žuvus pirmiesiems alpinistams, jų vardai buvo suteikti naujoms viršūnėms Tian Šanyje, šitaip prasidėjo nauja, viršūnių su lietuviškais pavadinimais era."

 

Žurnalisto, keliautojo ir keleto knygų autoriaus G.Statinio įsitikinimu, alpinizmas - tai ne tik aistra kopti į kalnus. „Tai ir nauja patriotizmo apraiška, garsinanti Lietuvą. Ne mažiau svarbią vietą ekstremalioje kalnų sporto šakoje užima ir lietuvių alpinistės,- jos nenusileidžia, o kai kur ir pralenkia vyrus. V.Vitkausko žygiai su trispalve rankose į aukščiausias žemynų viršūnes paskatino ir kitus lietuvius siekti vis didesnių aukštumų. Paskutinė, septintoji dalis, skirta visiems lietuvių alpinistams ir keliautojams, žuvusiems kalnuose. "

 

TV apybraižų ciklą „Kalnai - mano gyvenimas" sudaro šios dalys: „Gediminas Akstinas - kalnų pionierius", „Lietuva kalnuose", „Sindromas - kalnai", „Lietuvos 1000 - mečio viršūnė", „Trispalvė aukščiausiose žemynų viršūnėse", Lietuvos alpinistės", „Pasilikę ledynuose amžiams".                

 

Televizijos apybraižas kūrė visa komanda: be projekto autoriaus G.Statinio su šiuo projektu dirbo režisierius, operatorius Justinas Lingys, prodiuseris Algirdas Žvinakevičius.

 

Į apybraižų ciklo „Kalnai - mano gyvenimas" sutiktuves ir fotoparodos atidarymą kviečiami visi, neabejingi alpinizmui, fotografijai, dokumentikai bei išliekamąją vertę turintiems projektams.

 

Laukiame Jūsų trečiadienį 16 val. Energetikos ir technikos muziejuje (Rinktinės g.2, Vilnius).   

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-11-16 17:12
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media