2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: „Intymumas“ ir galimybė pamatyti autentišką L.Šalčiūtės kūrybos pasaulį

2010-11-08
 
Laisvydės Šalčiūtės kūrinys

Laisvydės Šalčiūtės kūrinys

Simonas Ropė

 

Lapkričio 10 d. 18 val. Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė- Dešinė" (Latako g.3) atidaroma Laisvydės Šalčiūtės kūrybos paroda „Intymumas". 17 val. rengiama spaudos konferencija.

 

Pasak parodos kuratorės Laimos Kreivytės, galerijoje menininkė pristatys du naujų darbų ciklus „Giesmių giesmė „ ir „Kūno apieškojimas" bei instaliaciją „Nepakankama nekaltybė".

 

Laisvydė Šalčiūtė - originali menininkė, nesekanti nė viena dominuojančia šiuolaikinės Lietuvos dailės linija. Menotyrininkės Lolitos Jablonskienės teigimu, kurdama grafikos lakštus, menininko knygas, objektus, net siuvinėtus daiktus, ji naudoja įvairias priemones, „tačiau tikroji jos stichija - piešinys. Jis yra esminis, ne pagalbinis elementas - pasaulio suvokimo būdas. Pasinerdama į piešinį, dailininkė sukuria visiškai autentišką, individualų, subtiliai jautrų pasaulį. Šis pasaulėvaizdis pirmiausia remiasi asmenine patirtimi ir, kas nemažiau svarbu, jausmais."

 

 

Tapybos darbų ciklas „Giesmių giesmė" yra skirtas meilei. „Kurdama darbus rėmiausi Senojo testamento tekstu Giesmių giesmė, kuri tapo neatskiriama kompozicijos ir kūrinio prasmės dalimi. Tai dviejų žmonių meilės pokalbis. Tačiau mano sukurtuose darbuose pokalbis vyksta ne tarp vyro ir moters, o tarp dviejų moterų. Juk meilė, intymumas neturi lyties - tai universalus jausmas. Šiuose kūriniuose kvestionuoju stereotipinį visuomenės požiūrį į seksualumą, heteroseksualumą, kaip vienintelę intymumo normą,"- mintimis dalijasi parodos autorė.

 

Menininkė sako, jog tapybos darbus komponavo iš tarpusavyje nesusijusių šiuolaikinės kultūros ir religinės simbolikos vaizdų, Giesmių giesmės teksto bei intymumą apibūdinančių žodžių, kurių ieškojo internete. Kūrybos procese atsiskleidė naujos reikšmės ir vaizdiniai, kurie įprasmina dviejų žmonių privatų meilės jausmą.

 

„Fotografijų cikle „Kūno apieškojimas" analizuoju vieną svarbiausių žmogaus poreikių - surasti vienybę ir artumą su kitu žmogumi bei užmegzti meilės ryšį. Šiame fotografijų cikle aš nagrinėju vieną meilės niuansų, t.y. reikmę jausti ir šios reikmės sukeliamą diskomfortą bei kančią,"- pasakoja menininkė.

 

Fotografijose L.Šalčiūtė fiksuoja moters kūno fragmentus, ant kurių užklijuoti trumpi tekstai, padaryti iš žmogaus plaukų. „Šie, ant moters kūno ne vietoje „išdygę" plaukai, sudaro trumpus, banalius, desperatiškus pranešimus apie meilę, egzistencinį nesaugumą ir nerimą,"- sako parodos autorė.

 

Instaliacijoje „Nepakankama nekaltybė" parodos lankytojai atras menininkės apmąstymų apie lyčių stereotipus bei stereotipinę tradicinės šeimos koncepciją, nekaltybės ir kaltės jausmų daugiaprasmiškumą. Pasak L.Šalčiūtės, jį kartais sukelia „heteronormatyvios kultūros mums primetamos puritoniškos vertybės ir nuostatos: homofobija, noras teisti ir kategorizuoti kitaip jaučiančius bei manančius, savo „teisingo gyvenimo" viziją ir sampratą skelbti vienintele ir visiems privaloma."

 

Paroda veiks iki lapkričio 27 d. Kviečiame apsilankyti.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-11-08 11:17
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media