2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Pirmoji privati sostinės galerija minės 20-mečio jubiliejų

2010-11-11
 
Nežinomo autoriaus nuotraukoje: Vilniuje, pačioje Gedimino kalno papėdėje, prie Sereikiškių parko veikianti „Juškus gallery“ įsikūrė 1990 metais

Nežinomo autoriaus nuotraukoje: Vilniuje, pačioje Gedimino kalno papėdėje, prie Sereikiškių parko veikianti „Juškus gallery“ įsikūrė 1990 metais

Simonas Ropė

 

Dvidešimties metų jubiliejaus proga pirmoji privati profesionalaus meno galerija Vilniuje „Juškus Gallery" atiduos pagarbą didiesiems Lietuvos tapybos meistrams. Lapkričio 11 d. 18 val. „Juškus Gallery" atidaromoje parodoje „Lietuvos tapybos meistrai" dailės mylėtojai turės progą susipažinti su kone visa Lietuvos tapybos klasika: A. Galdiko, A. Gudaičio, V. Kasiulio, L. Katino, I. Piekuro, J. Švažo, J. Vaičio, A. Valiaškos, V. Vizgirdos ir daugelio kitų autorių kūriniais.

 

Pasak parodą kuravusios menotyrininkės Nijolės Tumėnienės, klasikinė dailė sudaro tik pusę ekspozicijos. Antroji pusė - ne vieną tapytoją išugdžiusių profesorių A. Savicko, V. Karatajaus ir V. Gečo paveikslai, S. Jusionio peizažai. Dėmesį patraukti turėtų S. Džiaukšto „Moterys" - įspūdingas, įdomus, bet pernelyg drąsus savo laikmečiui kūrinys, primenantis Pablo Picasso tapybą. L. Gutausko tapybą pristato ankstyvojo laikotarpio fantazijos, R. Vaitiekūno „Medis" primena dailininko pripažinimo pradžią, o V. Antanavičiaus „Vakaras Beržore" nustebina netikėta romantika.

 

„Ši paroda tai nėra vien tik duoklė klasikai. Dvidešimtį metų studijavome ir kolekcionavome meno kūrinius, kurie šiandien jau sudaro muziejinės vertės kolekciją. Joje atsispindi ir lietuviškos dailės tradicija, ir ją tęsianti vidurinioji karta, ir modernizmo šaukliai, todėl su malonumu kolekciją pristatome visiems vaizduojamojo meno mėgėjams", - sako galerijos direktorius Donatas Juškus.

 

„Šiandien mes orientuojamės ne tik į paveikslų pardavimą, tačiau taip pat ir į meninį ugdymą, švietimą, asmeninių, šeimos ar korporacinių dailės kolekcijų formavimą", - teigia D. Juškus. Anot jo, per dvidešimtmetį „Juškus gallery" įgijo solidumo ir pradėjo teikti profesionalias konsultacijas meno klausimais privatiems kolekcionieriams ir įmonėms, norinčioms investuoti į meno kūrinius.

 

Vilniuje, pačioje Gedimino kalno papėdėje, prie Sereikiškių parko veikianti „Juškus gallery" įsikūrė 1990 metais ir pradžioje vadinosi „Vilnius ir dailė". Pagrindinė galerijos veiklos kryptis - atstovauti ir propaguoti XX a. Lietuvos ir Baltijos šalių modernizmo klasikos dailę. Galerijos įkūrėjas - dailininkas ir poetas Stasys Juškus, nuo 2005 metų galerijos vadybą perleidęs savo sūnui Donatui Juškui.

 

Iš viso „Juškus gallery" yra surengusi apie 170 autorinių ir grupinių teminių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Galerijos pristatoma lietuvių tapybos klasika sėkmingai eksponuota Jungtinių Tautų būstinėje Niujorke (JAV), Suomijoje, Lenkijoje. Padedant „Juškus gallery", muziejinių Lietuvos klasikų tapybos darbų yra įsigiję žinomi Lietuvos kolekcionieriai, meno mylėtojai iš Amerikos, Japonijos, Honkongo, daugelio Europos šalių. „Juškus gallery" palaiko ryšius žinomomis Latvijos, Estijos ir kitų Europos šalių dailininkais ir galerijomis, kurios atstovauja XX a. Vakarų Europos modernizmo klasikos dailę.

 

Galerija rengia parodas ne vien savo patalpose, bet ir didesnėse erdvėse: Vilniaus Kongresų rūmuose, Nacionaliniame operos ir baleto teatre, SEB banko patalpose Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje. Suvokdama savo misiją, „Juškus gallery" nuolat dalyvauja formuojant Lietuvos aukštąją kultūrą ir kartu su dailės akademijos profesūra vysto švietėjišką bei kultūrinę veiklą: rengia paskaitas mokiniams, studentams, seminarus verslo klubams, o taip pat užsiima labdara - skiria paramą meniniams projektams, steigia vienkartines stipendijas.

 

Pirmaisiais Nepriklausomybės atgavimo metais „Juškus gallery" su savo dailininkais padovanojo tuometinei Aukščiausiajai Tarybai 23 žymiausių Lietuvos tapytojų darbus. Galerijos kiemelyje rengiami kultūros projektai, plenerai, klasikinės muzikos koncertai bei kitokio pobūdžio renginiai.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-11-11 14:46
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media