2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: J.Deltuvaitės fotoparoda „Tą naktį, kurią nemiegojau...”

2010-03-09
 

Kovo 10 d. (trečiadienį) 17 val. Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4, įėjimas iš Didžiosios g. 19) atidaroma Joanos Deltuvaitės fotografijų paroda – projektas „Tą naktį, kurią nemiegojau...“.

 

Buities fotografe vadinama J. Deltuvaitė pasakoja, kad ją jau keletą metų domina žmogaus aplinka, kurioje ji gyvena, daiktų įsiliejimas į buitį, kaita, istorija ir „tylus“ jų  gyvenimas.

 

Serija fotografuota naktį, kai „neužmiegi ir įvairiausios mintys sukasi nesustodamos. Nepadeda niekas: nei kūno padėties keitimas, nei „avyčių skaičiavimas“, nei galvojimas, kaip čia negalvoti.

 

Atrodo, kad n-tąjį kartą išgyveni visas savo gyvenimo akimirkas. Permąstai praėjusią dieną, tada visą gyvenimą, už minutės nusikeli į vaikystę ir taip pat nesunkiai atgal į ateitį, kol visiškai minčių iškamuotas, nė nepastebėdamas, po kelių valandų užmiegi“.

 

Pasak Gyčio Skudžinsko, „Tą naktį, kurią nemiegojau...” aktualizuoja jau bendrine tapusią žmogiškosios įtampos ir nenumaldomos skubos problemą. Paradoksalu, bet mūsų gyvenimas, prisipildęs komforto prekių, netampa paprastesnis, o tik intensyvina tempą, ir paskubomis ištartas „nebespėju” skamba kaip dabarties manifestas.

 

Technikos diktatas ne tik palengvino darbo organizavimą, bet ir be skrupulų įsiskverbė į visas pačias intymiausias mūsų erdves. Prigimtinė būtinybė atsipalaiduoti ikisocialinėje ramybės būsenoje tampa neišbrendamų labirintų raizgalyne. Laikrodis, nuožmiai skaičiuojantis kiekvieną beprasmiškai praleistą akimirką, atrodo kaip pasmerkiantis nuosprendžio tekstas.

 

Joana šias nevilties ir nerimo akimirkas neutralizuoja sau įprastu būdu – sugaudama vos matomus miegamojo ar už lango esančius vaizdus jautriu fotokameros ieškikliu. Ir kaip čia neprisiminsi Maršalo Makluhano kalbų apie techniką kaip kūno tęsinį. Technika paverčia mus savo įkaitais, bet galima, kaip Deltuvaitė, žaisti pagal egzistuojančias taisykles ir pergudrauti technokratinius monstrus: kas įkalinta fotoaparato atmintyje - tas nugalėta.

 

Balansuojančioje ant neregimybės ribos erdvėje žiūrovai bus priversti naudoti visas savo intuityvias ir intelektualias galias. Fotografija šiuo atveju tampa tik vienu iš kelių instaliacijos sandų. Laikrodžio ritmas verčia kūną judėti hipnotišku žingsniu, tiesiog fiziškai patiriant erdvę” - teigia G. Skudžinskas.

 

Paroda veiks iki kovo 27 d. Galerija dirba kasdien, išskyrus sekmadienį, nuo 10 val. iki 19 val., šeštadienį - nuo 10 val. iki 15 val.

 

 

Organizatorius: Lietuvos fotomenininkų sąjunga.

Rėmėjai: Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija, LR Kultūros rėmimo fondas.

Partneris: VšĮ „Kultūros meniu“.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-03-23 19:11
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media