2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Pratęsiamos tarptautinio Vilniaus vaikų ir jaunimo kino festivalio filmų peržiūros: skelbiami kino žiuri geriausieji!

2020-12-18
 
„Neturi plano šioms atostogoms, karantinui? Stebėk, diskutuok, dalinkis įspūdžiais žiūrėdamas festivalio filmus su šeima ar klasiokais", - kviečia Vilniaus tarptautinis vaikų ir jaunimo filmų festivalis! Pedagogų, ugdymo specialistų bei tėvų prašymu, festivalis pratęsia filmų peržiūrų laiką namų kino platformose „Žmonės cinema" ir „Kino fondas" iki sausio 5 d. Beveik dvi savaites 11 filmų peržiūrėję skirtingo amžiaus moksleivių ir kino profesionalų žiuri nariai jau išrinko festivalio konkursinės programos geriausiuosius.
KINO KALBOS MOKĖSI IR MOKSLEIVIAI, IR JŲ TĖVAI
Šiemet sulaukta rekordinio, norinčių tapti vaikų kino žiuri nariais, paraiškų skaičiaus skirtingose 7+; 10+; 14+ amžiaus kategorijose. Atrinkti moksleiviai iš Širvintų, Kupiškio, Ukmergės, Biržų, Daugų, Alytaus, Klaipėdos, Kauno ir Vilniaus dvi savaites žiūrėjo ir analizavo festivalio filmus kartu su režisiere Kristina Buožyte bei aktore Sonata Visockaite. Diskusijos buvo naudingos ne tik moksleiviams: „ausies krašteliu visa šeima mokėmės „skaityti" filmus", - dalinosi įspūdžiais vieno žiuri komisijos nario mama.
Festivalio metu taip pat veikė tėvų ir jaunimo klubai, kurių metu dalyviai susipažino su kino profesijomis, dalyvavo susitikimuose su aktoriais ir režisieriais, filmų pagrindu kilusiose diskusijose apie vaikams ir jų tėvams svarbias lytiškumo, netekties, padrąsinančio bendravimo bei kitas „nepatogias" temas. 
MOKSLEIVIAI IR EKSPERTAI IŠRINKO FESTIVALIO LAUREATUS
Net du kartus, skirtingo amžiaus ekspertų kategorijoje pažymėtas naujausias lietuvių režisierės Linos Lužytės filmas „Pilis". 14+ amžiaus filmų kategorijos kino žiuri šiam filmui suteikė geriausio filmo titulą, o 10+ kategorijoje moksleiviai filmui skyrė specialų apdovanojimą. 
7+ filmų programoje geriausiu filmu vaikų žiuri pripažino filmą „Bjaurių vaikų klubas" (rež. Jonathan Elbers, Nyderlandai). Specialusis apdovanojimas skirtas filmui „Sunė prieš Sunę" (rež Jon Holmberg, Švedija). 10+ filmų programoje geriausiu filmu pripažintas filmas „Laimės abėcėlė" (rež. John Sheedy, Australija). O 14+ filmų programoje, be jau minėtos režisierės Linos Lužytės kino juostos, specialaus paminėjimo sulaukė filmas „Nenormalioji" (rež. Martin Lund, Norvegija). 
Geriausius išrinko ir profesionalų žiuri nariai - kino aktorė ir scenaristė Aistė Diržiūtė, scenaristė dramaturgė Birutė Kapustinskaitė ir kino operatorius, režisierius Vytautas Katkus. Už drąsą ieškoti savitos vizualinės kalbos ir žvilgsnį į pasaulį bręstančio paauglio akimis festivalio profesionalų komisijos pagrindinis prizas skirtas filmui „Gyvenimas be Saros Amat" (rež. Laura Jou, Ispanija). Specialus paminėjimas už labai atvirą jautrumą ir originalų, bet šviesų priėjimą prie sunkių temų atiteko filmui „Vilkai" (rež. Samuel Kishi Leopo, Meksika). 
PLANAS ATOSTOGOMS ARBA ŠVENTINEI KLASĖS VALANDĖLEI
Jau atostogaujantys moksleiviai planuoja kada ir kokius festivalio filmus žiūrės vieni ar su tėvais. Filmų peržiūras savo auklėtiniams didžiųjų metų švenčių proga dovanoja mokytojai, specialaus ugdymo pedagogai, neformalaus ugdymo specialistai! „Šis festivalis augina žiūrovus suaugusių kino festivaliams. Norisi, kad kuo daugiau žmonių pamatytų šį festivalį. Temos labai aktualios, pateikiamos be rožinių „burbuliukų", filmai kalbantys apie tai, apie ką gal kitąkart nenorime kalbėti, nes skaudu, jautru. Už tai ir perku visai klasei bilietus, neriame su auklėtiniais ir jų tėvais į tikrą kino nuotykį. Manau jog tokia dovana daug prasmingesnė. Šį festivalį rekomenduoju savo kolegoms, vaikų tėvams nes noriu, kad kuo daugiau žmonių tai pamatytų, suprastų kaip tai svarbu, įvertintų. Bet kuris filmas vaikams yra ir mums, suaugusiems auginantiems vaikus, dirbantiems su vaikais. Tai - galimybė suburti klasę, paskatinti vaikus, jų tėvus diskutuoti pažiūrėto filmo tema", patirtimi dalinasi Vilniaus Jėzuitų gimnazijos teatro mokytoja Vida Lipskytė. 
FESTIVALIO APDOVANOJIMAI
+7 filmų programa.
Geriausias filmas - „Bjaurių vaikų klubas" (režisierius Jonathan Elbers, Nyderlandai, 2019 m.)
Specialusis apdovanojimas. Filmas „Sunė prieš Sunę" (režisierius Jon Holmberg, Švedija, 2019 m.)
10+ filmų programa.
Geriausias filmas - „Laimės abėcėlė" (režisierius John Sheedy, Australija, 2019 m.)
Specialusis apdovanojimas. Filmas „Pilis" (režisierė Lina Lužytė, Lietuva / Airija, 2020 m.)
14+ filmų programa.
Geriausias filmas - „Pilis" (režisierė Lina Lužytė, Lietuva / Airija, 2020 m.)
Specialusis apdovanojimas. Filmas „Nenormalioji" (režisierius Martin Lund, Norvegija, 2019 m.)
Profesionalų kino žiuri.
Geriausias filmas - „Gyvenimas be Saros Amat" (režisierė Laura Jou, Ispanija, 2019 m.)
Specialusis apdovanojimas. Filmas „Vilkai" (režisierius Samuel Kishi Leopo, Meksika, 2019 m.)
Daugiau informacijos ir visą festivalio programą rasite interneto svetainėje www.kidsfestival.lt Festivalio filmus stebėkite legaliose namų kino platformuose https://zmonescinema.lt/ ir https://www.kinofondas.lt/ iki sausio 5 d. Festivalį remia Lietuvos kino centras, Vilniaus miesto savivaldybė.

 

Festivalio kontaktai:
Lina Užkuraitytė
Tarptautinio vaikų ir jaunimo kino festivalio direktorė
Tel. 8 677 52036
festivaliokinoziuri@gmail.com
 

 Daugiau informacijos:
Birutė Norvaišienė
festivaliokinoziuri@gmail.com
Tel. nr. +37065593188

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-12-18 11:10
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media