2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Reginos Biržinytės premija – žurnalistui Gediminui Griškevičiui

2017-05-26
 
Gediminas Griškevičius. Autorės nuotrauka

Gediminas Griškevičius. Autorės nuotrauka

 

Dalia Karpavičienė,

Kelmė

Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje surengta 21-oji Reginos Biržinytės literatūrinės premijos įteikimo šventė, eilės skambėjo „Poezijos pavasarėlyje".

Premijos laureatu tapo su Kelmės kraštu glaudžiai susijęs, nors daugiau kaip tris dešimtmečius Palangoje gyvenantis, poetas, žurnalistas Gediminas Griškevičius. Premija jam skirta už poezijos rinkinį „Maišto jūra. Vėjožvalgos".

Juostą laureatui užrišo Kelmės rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Sonata Venckienė. G. Griškevičius sulaukė daug sveikinimų iš senų pažįstamų, kūrėjų.

Reginos Biržinytės literatūrinės premijos skyrimo komisijos narys Bronislovas Klimašauskas juokaudamas sakė, kad šių metų premijos laureatas Gediminas Griškevičius - kūrėjas - emigrantas.

G. Griškevičius Kelmės rajone nebegyvena gerus tris dešimtmečius. Šiame krašte yra baigęs vidurinę mokyklą, ilgokai dirbęs. Komisija atsižvelgė į tai, kad savo kūryba Gediminas Griškevičius „užkabina" tiek Šaukėnus, tiek Ušnėnus, tiek ir Kelmę.

B. Klimašauskas, G. Griškevičių pažįstantis iš ankstesnių laikų, tvirtino, jog premijos laureatas kūrybinę gyslelę tikrai turi. Į rajoninę spaudą pradėjo rašyti eilėraštukus dar mokinys būdamas, vėliau dirbo ir laikraštyje. „Gediminas gyvena tarytum tarp dviejų meilužių - žurnalistikos ir poezijos. Nežinia, ar žurnalistas, ar poetas Gediminas stipresnis. Nežinia, ar patenka, anot poeto Donaldo Kajoko, tarp Lietuvoje esančių vos dvidešimties tikrų poetų", - ir rimtai, ir juokais sakė Bronislovas Klimašauskas.

R. Biržinytės literatūrinė premija įvertintame poezijos rinkinyje eilėraščiai - paprasti ir nuoširdūs, daugelyje jų išeities taškas - gamta, nemažai dedikacijų (kelmiškiui akmentašiui Juozui Liaudanskiui, vaikams).

Iš visų ežerų reikia iškuopti dumblą, -

Kad smiltys liktų smiltimis.

Nuo visų pakelių reikia

Nuvalyti dulkes,-

Kad žolė liktų žole.

Bet kas iškuops,

Jei žuvys tūno

Dumb­le,

Bet kas nuvalys,

Jei žmonės pakelėse -

Dulkėti?!",

Taip  rašoma viename eilėraštyje.

Reginos Biržinytės literatūrine premija įvertinta 19 laureatų, nors premija jau įteikta 21 kartą. Du kūrėjai premiją pelnė po du kartus.

Tarybos sprendimu R. Biržinytės literatūrinė premija šiemet pirmą sykį padidinta, sudaro 500 eurų. Ankstesniais metais premiją sudarė 1000 litų arba beveik 300 eurų.

Po premijos įteikimo, sveikinimų, prisiminimų skaitytos eilės. Tradiciniame „Poezijos pavasarėlyje" savo kūryba dalijosi net 48 poetai iš Kelmės ir aplinkinių rajonų.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-05-26 09:29
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media