2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Susitikimas su poete Sandra Avižienyte

2017-06-15
 
 

Kiekviena karta turi savo „liaudies" dainų ir poezijos aruodą. Socialiniuose tinkluose dažnai galima išvysti pasidalinimus eilėmis „Ar mylėsi mane, kai pasensiu? ...kada akys paskęs raukšlėse?..", interneto platybėse skamba kelios šio eilėraščio, tapusio ilgesinga balade, versijos. Ir, ko gero, retas kuris žino, kad eilėraščio „Meilė" autorė yra žavi alytiškė, penkiolika metų gyvenanti ir kurianti Jungtinėse Amerikos Valstijose, - Sandra Avižienytė. Jos kūrybos kraitis - dvi poezijos knygos: „Kai akyse suspindi ilgesys" ( 2005), „Ką vadinom vardais" (2016). Daugiau nei pusšimtis eilių jau yra tapusios dainomis, o poezija skamba ne tik lietuvių, anglų, bet ir prancūzų kalbomis.

Artėjantį ketvirtadienį (birželio 22 d.) 18 val. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka (Konferencijų salė, V a.) atsivers poezijai ir muzikai. Kviečiame į susitikimą su poete S. Avižienyte. Apie autorės tekstus kalbės Prancūzijos garbės legiono ordino ir ordino kavalieriaus vardo laureatė Karolina Masiulytė-Paliulis, kuri yra Sandros eilių vertėja į prancūzų kalbą. Numatomas pokalbis ne tik apie poeziją, bet ir apie Lietuvos ir Amerikos lietuvių bendrystę. Renginyje dalyvaus poetės eilių gerbėjas, Seimo narys, buvęs nepaprastasis ir įgaliotasis Lietuvos Respublikos ambasadorius JAV ir Meksikai, politikos mokslų daktaras Žygimantas Pavilionis. Bardas Vygantas Kazlauskas lietuvių ir prancūzų kalbomis atliks keletą dainų pagal S. Avižienytės tekstus. Jam talkins muzikantai Tomas Varnagiris ir Tadas Motiečius. Renginį ves M. K. Čiurlionio galerijos Čikagoje (JAV) direktorė, Lietuvių fondo atstovė spaudai Laima Apanavičienė.

Nors alytiškės knygose meilė ne visada džiuginanti, pačios poetės gyvenime meilė spindi. Vos po trečio pasimatymo ištekėjusi už neseniai pažįstamo vyro, taip pat atvykusio į JAV iš Lietuvos, dabar S. Avižienytė augina su juo du sūnus, rašo eiles, užsiima labdaringa veikla, lituanistikos mokykloje suaugusiuosius moko lietuvių kalbos ir teigia dėl savo pasirinkimo nesigailinti, nes jos gyvenime taip jau yra, kad sutinki žmogų ir žinai arba... nežinai. Autorė negalvoja apie grįžimą į gimtąją šalį - juokauja, kad sprendimą palieka dar vienam atsitiktinumui. Sandra Avižienytė įsitikinusi, kad gyventi reikia dabar ir čia. Ir priduria, kad visuomet reikia daryti tai, kas artima ir širdžiai miela. O kai nebegali jausmų išreikšti kitaip, ji rašo, kuria eiles apie meilę, ilgesį, draugystę, praradimus bei atradimus ir dovanoja jas mums - skaitytojams, klausytojams.

Įėjimas laisvas.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-06-15 16:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media