2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Kelionių ir pramogų klubas: vasaros palydos - nuo Kaukazo ir Pamyro iki Gražutės regioninio parko

2011-09-20
 
LŽS Kelionių ir pramogų klubo nuotr.

LŽS Kelionių ir pramogų klubo nuotr.

Gerimantas Statinis 
 

Vasara Kelionių ir pramogų klubui buvo palanki kelionėms ir išvykoms. 2011 06 27 įvyko pirmoji išvyka į Vilkiją, Antano ir Jono Juškų muziejų. Tai bendras LŽS, Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos, ir A.ir J.Juškų muziejaus projektas, skirtas Kazanėje leisto lietuviško dainyno 120 metų jubiliejui. Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininku yra Adas Jakubauskas, jis taip pat naujas klubo narys, todėl buvo sumanyta kartu imtis projekto, kurio metu bus aplankyta Totorijos sostinė Kazanė. Susipažinus su unikaliu etninės kultūros muziejumi ir jo įkūrėju Arūnu Sniečkumi, klubo nariai aplankė brolių A. ir J. Juškų kapus Veliuonoje, vėliau keliavo Panemune, aplankant Čekiškės miestelį bei Paštuvos Basųjų karmeličių vienuolyną.

Dar pilni įspūdžių iš vasario mėnesį organizuotos „Filipinai'11 M.Šalčiui atminti" ekspedicijos dalyviai ir klubo nariai 2011 07 09 sugužėjo į Širvintų rajone esantį Dailidžių kaimą, ekspedicijos dalyvių Juozo ir Mildos Antanavičių sodybą, kur įvyko K&P klubo sueiga, o taip pat ekspedicijos dalyvių susitikimas. Vėliau keliauta vaizdingomis Neries pakrantėmis, aplankyti Dailidžių pilkapiai.

 

2011 07 25 Keliautojų sąjungos organizuotos turiados Gruzijoje „Kazbekas 2011" metu Gerimantas Statinis užkopė į Kazbeko 5033 m viršūnę ir užnešė LŽS bei Kelionių ir pramogų klubo vėliavą. Šios vėliavos taip pat plazdėjo ir 2011 08 09 kitos turiados Tadžikijoje „Pamyras 2011" metu. Klubo narė Genovaitė Petronienė užkopė į M.K.Čiurlionio 5800 m viršūnę ir jas iškėlė LŽS ir klubo garbei. Tai tapusi graži tradicija, kurios metu LŽS Kelionių ir pramogų klubo vėliava jau pabuvojo Himalajuose Nepale, Tian Šanyje Kirgizijoje, Apo ugnikalnyje Filipinuose, o dabar dar ir Kaukaze Gruzijoje, bei Pamyre Tadžikijoje.

 

Prieš ketverius metus startavęs klubo sumanymas „Keliauk kitaip", kartu su kelionių organizatoriumi Udriu Armaliu, išsivystė į Europos Sąjungos Regioninės plėtros fondo remiamą projektą. Jo tikslas - užtikrinti veiksmingą visuomenės informavimą ir švietimą apie saugomų teritorijų būklę bei svarbą. Tai keliavimas po saugomas Lietuvos teritorijas alternatyviomis, draugiškomis gamtai, keliavimo priemonėmis, pateikiant visuomenei kuo daugiau žinių apie gamtosaugą, ekologiją ir saugomų teritorijų plėtrą. Šis projektas vykdomas kartu su VšĮ „Eko banga". Visą vasarą klubo pirmininko pavaduotojas Linas Senkus ir Kristina Stalnionytė keliauja po Lietuvos regioninius parkus, fotografuodami, filmuodami ir rašydami internetiniame portale www.keliaukitaip.lt. Klubo narių vėliava plevėsavo visoje Lietuvoje, jo iniciatorių dėka 2011 09 10 -11 Plateliuose įvyko išvažiuojamasis LŽS Valdybos posėdis. Kartu buvo organizuota dviejų dienų pažintinė ekskursija po Žemaitijos nacionalinį parką.

Tęsdami „Keliauk kitaip" projektą, tačiau norėdami, kad jis nesimaišytų su įsibėgėjusiu vienvardžiu projektu, 2011 09 17-18 Zarasų rajone Salake, Gražutės regioninio parke direkcijoje įvykusiame klubo valdybos posėdyje nutarta ji pervadinti į „Kitoks turizmas" pavadinimą. Vėliau buvo atliekami darbai įrengiant informacinius stendus dviračių takuose. Kartu dirbo ir savanorės iš Ispanijos - Rocio Palomino ir Sabrina Buhn iš Vokietijos. Dešimt klubo narių, pasidalinę į dvi grupes įrengė 13 stendų Švento ir Luodžio ežerų pakrantėse, iš kurių išteka viena ilgiausių Lietuvos upių - Šventoji. Kitą dieną buvo keliaujama po Gražutės regioninį parką, aplankant dvejas senąsias Salako kapines, unikalią akmeninę Salako bažnyčią, lankytojų centre įsikūrusį Jūrų muziejų ir Baltriškių bei Antalieptės vienuolynus. Keliaudami Šasavos geologiniu pažintiniu taku klubo nariai žygiavo išdžiuvusio upelio vaga ir išlikusiose balose aptiko retų žuvų upinių nėgių, aplankė Lūžų dubenėtą mitologinį akmenį. Manoma, kad šis akmuo - XVI a. buvusios senovės lietuvių šventyklos liekana. Ekskursijos metu gidu buvo Gražutės regioninio parko vyr. rekreacininkas Vytautas Eidėjus. Grįžtant pakeliui į namus, klubo nariai aplankė įdomią vietovę egzotišku pavadinimu - Madagaskaras. Tai tarpukario Lietuvos buvusio Užsienio reikalų ministro, arkivyskupo Mečislovo Reinio tėviškė. Namo savininkė, M.Reinio giminaitė papasakojo apie tai, kad ši iškili Lietuvai asmenybė buvo sovietinių saugumiečių nukankinta Vladimiro kalėjime Rusijoje.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-09-20 11:32
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media