2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Senjorų klube - Seimo narys Algis Kašėta

2011-10-25
 
V. Česnulio knyga „Poringė apie Mergežerio sodžių“ Vytauto Žeimanto nuotr.

V. Česnulio knyga „Poringė apie Mergežerio sodžių“ Vytauto Žeimanto nuotr.

Vytautas Žeimantas

 

Spalinį LŽS Senjorų klubo susitikimą klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus pradėjo nuo gimtadieninių sveikinimų. Vėliau žodį suteikė kolegai Vytautui Valentinui Česnuliui, kuris pristatė savo naują knygą „Poringė apie Mergežerio sodžių".


Galima tik stebėtis kolegos Vytauto darbštumu, kūrybingumu ir dideliu atsidavimu savo gimtajai Dzūkijai. Jis gimė Varėnos valsčiuje, kaime turinčiame nuostabų pavadinimą - Moliadugnis. Gimtajame sodžiuje baigė pradinę (tuomet jos dar buvo nenaikinamos), Varėnoje - vidurinę mokyklą, Vilniuje - universitetą, kur įgijo žurnalisto specialybę.


Iš pradžių dirbo įvairiuose žurnaluose ir laikraščiuose. („Mokslas ir gyvenimas", „Gyvenimas - mokykla"), Nuo 1972 m. perėjo dirbti į Valstybinį televizijos ir radijo komitetą. Daug metų praleido Lietuvos radijuje. 2001 m. išėjęs į pensiją parengė ir atskiromis knygomis išleido įdomių kraštotyros ir istorijos knygų: „Iš Varėnos II parapijos ir Vilniaus arkivyskupijos istorijos" (2006), „Senoji Perlojos bažnyčia" (2006), „Moliadugnis ir jo apylinkės" (2007, II leid. - 2008), „Varėnos krašto šauliai 1919-1940" (2008), Perlojos bažnyčios (2008). Archyvinių dokumentų analize pagrįstus jo rašinius spausdino „Voruta".


Dabar, štai, pristatė savo poringes apie garsų dzūkų kaimą - Mergežerį. Šis kaimas yra pora kilometrų į pietvakarius nuo Varėnos, prie gražaus Mergežerio ežero. Yra nemažos senosios kapinės. Kaime aptikta akmens amžiaus gyvenvietė. Ją tyrinėjant rasta akmeninių kirvių iš titnago. Kaime auga senas ąžuolas, kurio kamieno apimtis apie 470 cm, aukštis apie 15 m. Pro kaimą teka Derežna. Mergežeryje gimė žinomas vaikų poetas
Martynas Vainilaitis (1933-2006).


Dabar kaimas jau gali pasigirti ir kitu, čia gimusiu žmogumi - Algiu Kašėta, istoriku, vis labiau garsėjančiu Lietuvos politiniu bei visuomenės veikėju, Seimo nariu. Todėl ne nuostabu, kad A. Kašėta irgi dalyvavo V. Česnulio knygos sutiktuvėse, juolab Seimo narys daug dėmesio skyrė knygai apie savo gimtąjį kaimą, parėmė jos leidimą ir finansiškai.


A. Kašėta 1969-1972 m. mokėsi Mergežerio pradinėje mokykloje, vėliau Varėnoje. 1991 m. baigė Vilniaus universitetą, įgijo istoriko specialybę. Varėnos ir Eišiškių krašto žmonės A. Kašėtą jau nuo 1996 metų renką į Seimą. Jis rinkimus laimėjo jau 4 kartus.


Būdamas politiku, A. Kašėta nepamiršo savo specialybės, tyrinėjo pokario metų istoriją. Parašė knygą „Partizaninis karas Lietuvoje 1944 - 1953 m.", su bendraautoriaus - parengė dokumentų rinkinius „Laisvės kovos 1944-1953 metais" ir „Lietuvos partizanų kovos ir jų slopinimas MVD-MGB dokumentuose 1944-1953 metais".
Svečias kalbėjo ne tik apie gimtąjį sodžių, vaisingą bendradarbiavimą su V. Česnuliu. Kolegos senjorai jį gerokai „patardė" ir Seimo klausimais. A. Kašėta kalbėjo atvirai, nevyniodamas sudėtingų problemų į vatą. Todėl ir susilaukė draugiškų plojimų.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-10-25 10:11
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media