2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Kaunietis žurnalistas J. Kundrotas - devintasis Vaižganto premijos laureatas

2010-09-29
 
Devintasis Vaižganto premijos laureatas, LŽS Kauno apskrities skyriaus narys Juozas Kundrotas, Vladimiro Beresniovo nuotr.

Devintasis Vaižganto premijos laureatas, LŽS Kauno apskrities skyriaus narys Juozas Kundrotas, Vladimiro Beresniovo nuotr.

Rugsėjo 25-osios popietę Svėdasų seniūnijos Malaišių kaime vyko tradicinis respublikinis renginys- „Vaižgantinės". Į rudens spalvomis išgražintą lietuvių literatūros klasiko kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto gimtinę visus sukvietė renginio organizatoriai: Svėdasų seniūnija, Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus, Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys" ir Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyrius.
 

Saulutei smagiai šviečiant, šiurenant krintantiems medžių lapams, renginio dalyviams patogiai susėdus jaukioje aikštėje prie buvusios Tumų sodybvietės ir didžiulio akmens, Vaižganto „Juodžiaus kelmu" pavadinto, įvyko literatūrinė švebtė.Ji buvo skirta Malaišiams ir žymiojo malaišiečio Juozo Tumo-Vaižganto atminimui.

 

Prieš daugiau kaip 150 metų jaunas, dvidešimt ketverių metų studentas Antanas Baranauskas, parvažiavęs vasaros atostogų į Anykščius, savo tėvų klėtelėje per dvi vasaras sukūrė nuostabiausią himną Lietuvos gamtai- poemą „Anykščių šilelis". Tuomet Malaišių kaimo valstiečių Barboros ir Anupro Tumų šeimoje dar nebuvo gimęs pats jauniausias sūnus Juozukas. Jis pasaulį išvydo po šios poemos sukūrimo praėjus dešimčiai metų, kai kūrinys jau buvo spausdinamas ir skaitomas. Vėliau, jau tapęs žinomu rašytoju, žurnalistu, kunigu, Juozas Tumas-Vaižgantas prisiminimuose rašys ir apie tai, jog jo tėvų- Malaišių kaimo šviesuolių- namus kartu su kita lietuviška spauda pasiekė ir poema „Anykščių šilelis", be galo sužavėjusi paprastus sodiečius. Ir tuo metu, kai daugelis Lietuvos miestų ir miestelių net nebuvo įsikūrę, o jaunas poetas Antanas Baranauskas rašė poemą „Anykščių šilelis", Malaišiai jau buvo sulaukę daugiau kaip 600 metų...

 

Dar pirmojo ir vienintelio Lietuvos karaliaus Mindaugo laikus menanti labai sena sėlių vietovė- Malaišiai- šį rugsėjį sulaukė jau 755-ojo gimtadienio. Na, o „Vaižgantinių" šventės dalyviai tą popietę sulaukė paties...karaliaus Mindaugo. Su karūna rankoje, apsirėdęs istorinę Lietuvos praeitį menančiu rūbu prie mikrofono priėjo garsus aktorius Vytauto Didžiojo ordino kavalierius Tomas Vaisieta. Jo išraiškingai skaitomas tekstas priminė ir žilą senovę, ir gūdų sovietmetį, ir tautiečių kovą už Lietuvos nepriklausomybę bei dabarties valstybės problemas. Plojimais buvo sutiktas kraštietis teatro, kino ir televizijos aktorius Ferdinandas Jakšys. Jis, be galo jautriai skaitydamas Vaižganto žodžius apie savo Tėviškę, net atsiklaupė ir pabučiavo Malaišių žemelę...

 

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius paskelbė naująjį - jau devintąjį respublikinės literatūrinės Vaižganto premijos laureatą. Šį kartą dviejų kūrybinių šalies organizacijų-  Lietuvos rašytojų sąjungos ir Lietuvos žurnalistų sąjungos - įsteigta Vaižganto premija atiteko kauniečiui žurnalistui ir rašytojui Juozui Kundrotui už 2008 metais leidyklos „Naujasis lankas" išleistą dokumentinį romaną „Įskelti titnagą" . Savo kolegos kūrybine sėkme džiaugdamasis Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities pirmininkas Vidas Mačiulis teigė, kad kažkada Svėdasus ir Kauną sujungė Juozas Tumas-Vaižgantas, o dabar sujungė ir naujasis Vaižganto premijos laureatas Juozas Kundrotas...

Su Juozu Kundrotu - antrasis mažosios Vaižganto premijos laureatas, anykštietis, LŽS narys Vytautas Bagdonas, Vladimiro Beresniovo nuotr.

Svėdasų seniūnijos seniūnas Valentinas Neniškis paskelbė jau tradicine tapusios Vaižganto mažosios premijos „ Už kūrybinius nuopelnus Svėdasų kraštui", pernai įsteigtos Svėdasų seniūnijos, naująjį laureatą. Antruoju šios premijos laureatu tapo žurnalistas, Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejaus muziejininkas, Vaižgantiečių klubo pirmininkas Vytautas Bagdonas.

 

Abiejų Vaižganto premijų laureatus sveikino Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius, Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas Juozas Dingelis, Svėdasų seniūnijos seniūnas Valentinas Neniškis ir kiti „Vaižgantinių" dalyviai, jiems svėdasiškiai uždėjo ąžuolo lapų vaikinus, įteikė gėlių puokštes, o Rokiškio rajono Tarybos narys ūkininkas Vytautas Šlikas tradiciškai įteikė naminės duonos kepalus.( Taip jis pagerbia Vaižganto premijos dalyvius kasmet...) Padėkos žodžius už pripažinimą, kūrybinių pastangų įvertinimą išsakė ir patys Vaižganto premijų laureatai.

 

Po oficialiosios dalies visi dar turėjo progos apžiūrėti fotografijų parodas, pavaikštinėti po senąjį kaimą, pasigrožėti rudenėjančių Malaišių panorama, pabendrauti prie vaišių stalo po sodžiaus klevais. Atsisveikinta iki kito rudens, iki kitų „Vaižgantinių".

anyksta.lt inf.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-09-29 10:28
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media