2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: 2010-ieji palydėti romantiškai

2010-12-21
 
Vilniaus skyriaus metų palydėtuvės vyko romantinėje aplinkoje – poeto Adomo Mickevičiaus muziejuje (S. Paškevičiaus nuotr.).

Vilniaus skyriaus metų palydėtuvės vyko romantinėje aplinkoje – poeto Adomo Mickevičiaus muziejuje (S. Paškevičiaus nuotr.).

Auksė Skiparytė
 

LŽS Vilniaus skyriaus metų vakarėlyje pagerbtas romantizmo pradininkas Lietuvoje Adomas Mickevičius, paskelbta taikliausia 2010-ųjų žiniasklaidos "šaulė" (ja tapo televizijos žurnalistė Edita Mildažytė), pasveikinti kolegos, šiemet atšventę jubiliejus.

 

Šiemet Vilniaus skyriaus žurnalistams, sumaniusiems kartu palydėti nueinančius metus, galvas teko sukti ne tik dėl aprangos (vakarėlio tema: "Romantika"), bet ir dėl siurprizo - teksto arba skaičiaus kodo, kiekvieno išsitraukto iš paslaptingojo kapšelio, kurio slėpinys atsiskleidė vakaro tyloje...

 

Jausmų ir minčių duoklė Poetui

 

Adomo Mickevičiaus muziejus, Vilniuje. Filomatų salė, senieji baldai, menantys Poetą, Jo portretas. Žvakės liepsna. Širdį verianti gitaros melodija... "Sveiki, romantikai, - taip į susirinkusiuosius kreipėsi Dama, lyg ir panaši į Vilniaus skyriaus pirmininkę Aureliją Arlauskienę. - Kaip gi kitaip galime pavadinti žmones, gulinėjimą ant mielosios sofutės prie televizoriaus, iškeitusius į snieguotą, šviesų, gerosios žinios kupiną valandą. Pavadinimą šiam, "Romantikos", vakarui visų pirma padiktavo jo vieta - esame Adomo Mickevičiaus, poeto, romantizmo pradininko Lietuvoje, muziejuje. Todėl nei kiti mūsų, nei patys savęs nesuprastume, jeigu čia susibūrę pirmiausia neatiduotume minčių ir jausmų duoklės didžiajam poetui. Tuo labiau, kad gruodžio 24-ąją, Kūčių dieną, sukanka 212-osios Adomo Mickevičiaus gimimo metinės".

 

 

 

 Į "Romantikos" vakarėlį iš komandiruotės suspėjo atvykti ir LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius. Su Vilniaus sk. valdybos nare Birute Balyniene

 

Vilniaus skyriaus valdybos nariui, A.Mickevičiaus muziejaus direktoriui, keliolikos knygų apie Poetą autoriui Rimantui Šalnai įtaigiai papasakojus apie kūrėjo gyvenimą, buvo atskleista ir vakarėlio paslaptis, kurią savo delnuose laikė 10 vakaro svečių. Kaip rašyta, kiekvienas atėjusysis iš paslaptingojo kapšelio traukė lapelius. Vieni išsitraukė vakaro sentencijas, kiti - tik skaičius. "Skaičiai niekaip nesusiję su laukiančiomis materialiomis vaišėmis, - perspėjo Dama, - tačiau su sielos penu iš tikrųjų turi sąsajų". Viskas paaiškėjo tada, kai Ponia, kaip du vandens lašai panaši į Vilniaus skyriaus Pokalbių klubo koordinatorę Aldoną Armalę, padalino tekstą - skaičius išsitraukusieji laimingieji turėjo išskirtinę teisę skaityti įstabios Adomo Mickevičiaus sakmės "Gražina" ištrauką. "Šį poeto kūrinį pasirinkome neatsitiktinai, nes mūsų tarpe yra tikra Gražina (Gražina Paukštienė - AUT.), kuriai pirmajai suteikiama teisė skaityti Poeto kūrinį", - kalbėjo Ponia.


Degė žvakė. Tyliai skambėjo kolegos Arkadijaus Vinokuro pirštų kalbinama gitara ir romantinės A.Mickevičiaus sakmės "Gražina" posmai.

 

Skaičių ekvilibristika

 

A. Arlauskienė, prisimindama, kaip kūrėsi LŽS Vilniaus skyrius, rado keistų sąsajų su didžiuoju poetu. "A.Mickevičius gimė 12 mėnesio 24 dieną, Vilniaus skyrius taip pat įkurtas 12 mėnesio 12 dieną. Tą padarė 12 entuziastų ne kur kitur, o čia pat esančioje auditorijoje, kurioje ne vienas studijų metais esame ir mokęsis, - sakė Vilniaus skyriaus, per septynerius metus nuo 12 iki 250 narių išaugusio, pirmininkė. - A.Mickevičiaus dvasia traukia ir jaunus, ir vyresnius kolegas - čia vyksta Vilniaus skyriaus valdybos posėdžiai, Pokalbių klubo renginiai, šiuo metu Vilniaus skyriaus valdyba rengia projektą dėl Adomo Mickevičiaus premijos įsteigimo (LŽS, NŽKA, Šalčininkų rajono savivaldybė), yra ir kitų sumanymų, susijusių su Poeto vardu".


Edita Mildažytė - taikliausia 2010-ųjų "šaulė"

 

Kasmet Vilniaus skyrius apdovanoja konkurso "Taikliausias šūvis" nugalėtojus. Šiemet komisijos pirmininkė dr. Audronė Nugaraitė konkurso „Taikliausias šūvis 2010" nugalėtoja paskelbė LŽS Vilniaus skyriaus narę, televizijos žurnalistę Editą Mildažytę (už socialiai jautrių laidų rengimą ir konkrečią pagalbą labiausiai jos stokojantiems Lietuvos žmonėms).

 

 

Konkurso „Taikliausias šūvis 2010" komisijos pirmininkė dr. Audronė Nugaraitė (dešinėje) ir konkurso nugalėtoja - televizijos žurnalistė Edita Mildažytė su konkurso nominacija - graviruota šovinio tūta 

 

Tą vakarą paskelbta ir linksmojo apdovanojimo - "Metų kornišono" (kitaip tariant, žaliojo agurkėlio) nugalėtoja. Šiemet ja tapo laikraščio „Vakaro žinios" žurnalistė Laurą Lapėnaitė už "taiklų" pastebėjimą, kad Seimo narys Andrius Mazuronis yra tikras Seimo narys...Paulius Saudargas. Gaila, kad A.Armalės nuveltas ypatingo grožio agurkėlis taip ir liko neatsiimtas - nei pati žurnalistė (jos telefonu taip ir nepavyko rasti), nei leidinio redaktorius Alfredas Zdramys nerado laiko atvykti į "Romantikos" vakarėlį...

 

Atminimo dovanėlėmis pagerbus 2010-aisiais jubiliejus atšventusius kolegas - Danguolę Čepienę, Angelę Adomaitienę, Stasį Paškevičių - vakaro svečiai buvo pakviesti paskanauti šimtalapio, pasivaišinti puodeliu arbatos.

 

 

 

2010-aisiais jubiliejų atšventė žurnalistė Danguolė Čepienė 

 


Pokalbių klubo koordinatorė Aldona Armalė ir Vilniaus sk. valdybos narys, A.Mickevičiaus muziejaus direktorius Rimantas Šalna

 

Stasio Paškevičiaus nuotr.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-12-21 11:30
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media