2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Malaišiuose jubiliejinės 10-osios Vaižgantinės. Juozo Tumo Vaižganto premija - Loretai Jastramskienei

2018-09-17
 
Apdovanojimą L. Jastramskienei (kairėje) įteikia LŽS pirmininko pavaduotoja A. Žemaitytė – Petrauskienė.Gedimino Zemnicko nuotrauka

Apdovanojimą L. Jastramskienei (kairėje) įteikia LŽS pirmininko pavaduotoja A. Žemaitytė – Petrauskienė.Gedimino Zemnicko nuotrauka

Vytautas Žeimantas

 

Malaišiai - senas ir garsus kaimas
"Tegu šiemet visi keliai veda Jus į jubiliejines, dešimtąsias Vaižgantines!" - taip šiemet Anykščių krašto šviesuolis Vytautas Bagdonas ir kiti šventės rengėjai pakvietė visus į jau tradicinėmis tapusias Vaižgantines. Jos vyko Svėdasų seniūnijoje, Vaižganto gimtajame Malaišių kaime. Tai etnografinis ir labai senas kaimas, šalia posūkio į jį stovi 2005 metais pastatyta ąžuolinė skulptūra kaimo jubiliejui atminti, ant jos išskobta „750". O pirmą kartą Malaišių vardas rašytiniuose šaltiniuose lotynų kalba minimas 1255 m. Tuo metu tai buvo sėlių žemė, kurią, drauge su kitomis Sėlos teritorijomis karalius Mindaugas dovanojo Livonijos ordinui. Tai užfiksuota aktu, kurio originalas išliko iki mūsų dienų. Taigi nūnai kaimui jau 763 metai.
Dabar Malaišiai- gatvinis kaimas, dvelkia senove, išliko etnografinių sodybų, senosios kapinaitės. Gražios apylinkės. Per kaimą teka Maleiša. Stūkso Valiulio, buvusio Juodonių piliakalnio žynio kalnelis, mišku apaugęs Popšutės kalnelis.
Kaime gimė rašytojas Juozas Tumas-Vaižgantas (1869-1933). Jo gimtoji sodyba neišlikusi, tačiau vieta pažymėta akmenine tvorele, 1937 m. pastatytas Vaižganto biustas, kurį sukūrė skulptorius Bernardas Bučas. 1979 m. pastatytas ąžuolinis stogastulpis su memorialine lenta, sukurta tautodailininko Jono Tvardausko. Prie sodybvietės stūkso Juodžiaus akmuo, melioratorių atgabentas į kaimą iš gretimo lauko - prie šio akmens rašytojas mėgo ilsėtis, jį yra paminėjęs savo kūriniuose. 1989 m. 120-ųjų Vaižganto gimimo metinių proga Malaišiuose pasodinta 120 liepaičių alėja, dabar jungianti kaimą su plentu. Rūdenėjančių liepaičių alėja mes ir įvažiavome į Vaižgantinių šurmulį.
Vaižganto premija - septynioliktą kartą
2002 metais, minėdamos Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjungos 80-metį, Lietuvos rašytojų sąjunga, Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija įsteigė kasmetinę respublikinę literatūrinę Juozo Tumo-Vaižganto premiją. Ji skiriama lietuvių rašytojui arba žurnalistui už sėkmingą literatūros ir žurnalistikos - dokumentinės prozos arba literatūrinės publicistikos - dermę, vertinant praėjusių dvejų kalendorinių metų kūrybą. Rugsėjo 6 dieną Žurnalistų namuose įvyko iš šių organizacijų atstovų sudarytos Vaižganto premijos vertinimo komisijos posėdis. Buvo nutarta šiemet septynioliktąją Vaižganto premiją skirti Loretai Jastramskienei už esė knygą „Bilietas į Grįžulio Ratus".
Šiemet Malaišiuose L. Jastramskienei Vaižganto premiją įteikė Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko pavaduotoja Aldona Žemaitytė - Petrauskienė. Pasak jos, tai įvertinimas už esė apie dvylika pasaulio rašytojų, kurių kūryba atspindėjo amžiaus istorinius įvykius, požiūrį į individą ir visuomenę, kūrybos prasmę, atsakomybę už žmonijos ateitį. Loreta Jastramskienė, suderinusi žurnalistiką ir literatūrą, talentingai atskleidė savo herojų, kurių kūriniai gyvena Šiaurės miestelyje kartu su knygos autore, žmogiškumą, jautrumą, atsakomybę, polėkį.
Loreta Jastramskienė 
Šių metų Vaižganto premijos laureatė L. Jastramskienė yra žinoma žurnalistė, rašytoja. Studijavo žurnalistiką ir prancūzų kalbą. Dirbo Ukmergės laikračiuose, 1992-2000 metais buvo dienraščio „Lietuvos aidas" korespondentė, Vėliau dirbo „Valstiečių laikraštyje", žurnale „Ieva", dienraštyje „Lietuvos žinios". Paskelbė per kelis tūkstančius publikacijų. 2009 m. jai įteiktas medalis „Už nuopelnus žurnalistikai". Nuo 2012 m. yra valstybės pripažinta meno kūrėja. Išleido tris romanus: „Vanduo nemoka kalbėti" (2008), „Juokingos moters agapė" (2011), „Įpėdiniai" (2015). Yra dokumentinio filmo „Kraštiečiai - Lietuvai" (2004) scenarijaus autorė ir režisierė.
"Nuoširdžiai džiaugiuosi kolegės Loretos įvertinimu. Ypač šia premija, kuri gražiai simbolizuoja žurnalistikos ir rašytojų profesijos dermę. Loreta kaip tik yra tokios sintezės simbolis," - sako Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.
Premijos, premijos...
Per Vaižgantines buvo pagerbta ir daugiau nusipelniųsių žmonių, organizacijų. Vaižgantiečių klubo „Pragiedrulys" apdovanojimas „Už nuopelnus Svėdasų kraštui" buvo paskirtas svėdasiškei, meninės kūrybos puoselėtojai, visuomenininkei Emilijai Žylienei. 
Svėdasiškių draugijos „Alaušas" Garbės pirmininko Algimanto Indriūno įsteigta kunigo, Svėdasų krašto šviesuolio Aleksandro Papučkos vardo „Meilės ir gerumo" premija skiriama jauniems žmonėms už jų atliktus gerus darbus, kilnius poelgius arba gražius rašinius apie meilę Dievui, Žmogui ir Tėvynei. Šių Vaižgantinių metu įteikta trečioji tokia premija, ji skirta Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos IV klasės moksleiviui Martynui Jakučiui.
Per Vaižgantines buvo pagerbtas ir kraštietis mokslininkas biologas, pedagogas, visuomenininkas, biomedicinos mokslų daktaras, docentas Juozas Lapienis. Jis buvo pagerbtas ąžuolo vainiku ir pasveikintas garbingo 80-mečio ir pirmosios savo novelių ir esė knygos „Laiko properšos" išleidimo proga.
Fotografijos parodos, širvintiškių koncertas
Vaižgantinėse buvo ką veikti ir akims, ir ausims, ir širdžiai. Buvo galima pasigrožėsime fotografijų parodomis, kurias parengė fotografai Simona Bagdonaitė, Raimundas Kovas ir Vytautas Bagdonas. Pasiklausyti nuotaikingo Širvintų kultūros centro folkloro ansamblio „Gojus", vadovaujamo Nijolės Vitkauskaitės, koncerto. Pasišildyti šalia Vaižgantinių laužo. Na, ir pabendrauti su čia atvykusiais kolegomis žurnalistais, rašytojais, žurnalistais, aktoriais, politikais, visuomenės veikėjais, svetingais anykštėnais.
Verti gero žodžio ir šventės organizatoriai: Vaižgantinių nuolatinis organizatorius kraštietis žurnalistas Vytautas Bagdonas, Svėdasų seniūnija, Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys", Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyrius ir Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus. 
Rubrika LŽS ir NŽKA renginiai yra Spaudops, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-10-02 12:13
 
 

Komentarai (7)

Jūsų el. paštas

Vytautas Žeimantas

2018-09-22 14:11

Vaižganto premijos laureatai:
Gintautas Iešmantas (2002),
Rimantas Vanagas (2003),
Gintarė Adomaitytė (2004),
Laimonas Tapinas (2005),
Viktorija Daujotytė (2006),
Jonas Mikelinskas (2007),
Filomena Taunytė (2008),
Justinas Marcinkevičius (2009),
Juozas Kundrotas (2010),
Liudvikas Jakimavičius (2011),
Perpetua Dumšienė (2012).
Gediminas Kajėnas (2013)
Vytautas Bagdonas (2014)
Donatas Petrošius (2015)
Julius Sasnauskas (2016)
Egidijus Aleksandravičius (2017)
Loreta Jastramskienė (2018)

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

K.L.

2018-09-22 13:54

O kas dar yra gavęs Vaižganto premiją?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Durnių laivas

2018-09-21 15:03

Rašinys apie labai reikalingą, įdomų ir prasmingą renginį. Geras, informatyvus rašinys. O komentarai nei į tvorą, nei į mietą. Kažkas stalo įsigeidė, kažkas apie lovas svaičioja. Jei neturite ko parašyti, tai ir nerašykite, negaišinkite kitų brangaus laiko.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Juozas

2018-09-19 06:32

Po gero stalo ir lova gerai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Stalo mylėtojui

2018-09-18 14:44

Atsakymas stalo mylėtojui. Per Vaižgantines stalo nebuvo, buvo tiktai lovos.
Ar dar nekilo kokių nors kvailų klausimų?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

žinau

2018-09-17 14:53

Jei ir buvo, tai pražuvo.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Juozas

2018-09-17 14:34

Įdomu. O stalas buvo☺

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media