2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Žurnalistų ir geografų ekspedicija „Brydė per pasaulį 2018” prasidėjo Užpaliuose

2018-07-27
 
Jūratė Litvinaitė

,,Kol nebuvome paskelbti Mažąja kultūros sostine, šitiek svečių sulaukdavome gal tik per atlaidus. Dabar gi beveik kiekvieną savaitgalį pas mus kažkas vyksta", - džiaugdamasis kultūriniu pagyvėjimu Užpaliuose įspūdžiais dalinasi vietinis klebonas Jonas Bučelis. Vaišinamės užpaliečių gamybos vaišėmis - firminis varškės sūris, vietinės meistrės kepti pyragėliai, aplinkinių laukų žolelių arbata. Ir kalbamės - apie bendruomenę, šventes, kultūrą ir Lietuvą. Trumpas atokvėpis tarp gausybės šventinių renginių. Vienas iš jų - ekspedicijos ,,Brydė per pasaulį" pristatymas.

Būtent Užpaliuose oficialiai paskelbiame apie ekspedicijos idėją, tikslus, maršrutą. Užpaliuose, nes šioje žemėje prieš 125 m. gimė Lietuvos keliautojas, geografas, žurnalistas prof. Kazys Pakštas. Šventės metu buvo pristatyti šio didžiojo keliautojo ir vizionieriaus darbai, įkvėpę ne vieną ekspediciją - kelionę į Belizą ieškant Dausuvos (2015 m.), kelionę apie Baltijos jūrą, skleidžiant Baltoskandijos idėjas (2016 m.). K. Pakšto gimtinės Alinaukoje (buvęs vienkiemis Užpalių valsčiuje, dabar priklauso Sudeikių seniūnijai), saują žemių vešime į Čikagą - ant jo kapo. Kaip simbolį, kad jis ir jo vertybės tebepuoselėjamos - keliauti, skleisti garsą apie Lietuvą, lietuvius, apjungti gyvenančius čia ir svetur.

O gal kviesti iš svetur kurti Dausuvą jau laisvoje Lietuvoje? Paliudyti, kad Lietuvai svarbus kiekvienas lietuvis, kad ir kur besidriektų jo kelionių brydė - šią Kazio Bradūno, kurio šimtmetis buvo minimas pernai, meninę išraišką pasirinkome ekspedicijos „Brydė per pasaulį 2018" pavadinimui. Mūsų ekspedicijos globėja - Elena Bradūnaitė Aglinskienė šventėje Užpaliuose negalėjo dalyvauti - liepos 6 dieną Lietuvos Respublikos prezidentė D. Grybauskaitė E. Bradūnaitę Aglinskienę įvertino ordinu „Už nuopelnus Lietuvai" Riterio kryžiumi.

Nuopelnų Elena turi tikrai daug - ir ne tik Lietuvos kultūrai ir žmonėms. Havajuose, kuriuose ketiname praleisti savaitę ekspedicijos, Elena yra žinoma kaip etnologė, Polinezijos genčių kultūros tyrinėtoja. Jos įžvalgos apie prigimtinės kultūros būtinumą žmogui, kuriančiam autentišką ir prasmingą gyvenimą - mūsų nešamos lietuvybės idėjos pamatas. Būti lietuviu visur ir visada - šios Pasaulio lietuvių chartijos nuostatos bus prisimintos Čikagoje, Los Andžele, Honolulu, Tokijuje, Singapūre. Ten, kur paliksime savo ekspedicijos brydę. 

O čia, Užpaliuose, Kazį Bradūną ir Eleną Bradūnaitę - tėvą ir dukrą - minėjome skaitydami poeto kūrybą ir palikdami bibliotekai poeto eilėraščių tomelį. Jaudinamą - ypač šventinės nuotaikos kupinoje aplinkoje. Užpaliečiai - žmonės, mokantys kurti tokią aplinką. Tai ir Birutė Minutkienė, ir Giedrius Indrašius, ir Vida Juškienė, klebonas Jonas Bučelis, seniūnas Eugenijus Keraminas. Jų idėjų ir entuziazmo gausos atrodo pakaktų ir didžiajai kultūros sostinei. Po ekspedicijos „Brydė per pasaulį 2018" organizatorės ir vadovės, Lietuvos geografų draugijos prezidentės Genovaitės Kynės pranešimo bei po istoriko, K. Pakšto idėjų tyrinėtojo Arūno Bliūdžiaus pranešimo šventės dalyviai susirinko ant Šventosios upės tilto - laukti Šventosios upe plukdomos Lietuvos trispalvės. Mat Užpalių miestelis išsitęsęs abipus šios upės krantų vėliavos plukdymas atneš šventę į kiekvienus namus. Baidarininkai, kurie atliks šį garbų darbą - Užpalių gimnazistai, vienintelės Utenos rajone tebeveikiančios gimnazijos auklėtiniai. Jiems patikėta vėliavą atnešti į miestelio centrinę aikštę, prie paminklo šventam Florijonui. Būtent čia visi susirinko Tautinės giesmės giedojimui.

Jautru ir šilta: pasipuošę aplinkiniai ūkininkai, miestelio gyventojai, svečiai. Nešini trispalvėmis, kai kurie vaikai - su pačių gamybos karūnomis. Ir begalinis nuoširdumas, susitelkimas. Nieko ,,specialiai filmavimui" ,,specialiai spaudai" - tiesiog šventė. Žmonių, kuriančių gražų Užpalių kraštą ir gebančių jam suteikti tikrą kultūros sostinės jausmą. Ir didelė dovana pajusti vienybę su jais giedant žodžius ,,Vienybė težydi". Tikimės, kad ekspedicija per pasaulį padės vienybę su Lietuva sustiprinti ir svetur išbarstytiems lietuviams - susitikimai su išeivių bendruomenėmis vyks kiekviename ekspedicijos maršrute numatytame mieste.

,,Lietuviai kaip niekada turi susitelkti, būti vieningi", - kalbėdama iškart po Dainų šventės vykusiame XVI Pasaulio Lietuvių bendruomenės seime Vilniuje pabrėžė PLB pirmininkė Dalia Henke. Ši vienybė svarbi ne tik pasiruošimui 2019 metams - jie skelbiami pasaulio lietuvių metais - bet ir artėjančiam referendumui dėl Lietuvos pilietybės išlaikymo išeivijoje gyvenantiems lietuviams. „Brydė pe pasaulį 2018" bus dar viena gija, padėsianti surišti plačiai išsibarsčiusius lietuvius.


Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-08-07 12:04
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media