2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Kviečiame į spaudos konferenciją „Nematomos negalios. Autizmas“

2020-02-01
 
Gerbiami žiniasklaidos atstovai, kviečiame jus į spaudos konferenciją „Nematomos negalios. Autizmas", kurią organizuoja Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo inicijuojamas projektas „Rinkis gyvenimą" su partneriais. Spaudos konferencija vyks vasario 3 d., pirmadienį, 10:30 val. „Eltoje", Gynėjų g. 16,Vilnius.
Konferencijos metu bus pristatyta autizmo problematika Lietuvoje, statistika, visuomenės prisitaikymas ir socialinės galimybės autizmo spektro sutrikimą turintiems žmonėms. Taip pat bus pristatytas visuomenės švietimui skirtas vaizdo klipas, kuriame nusifilmavo galiūnas Žydrūnas Savickas.
Dalyviai: Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai" valdybos pirmininkė Kristina Košel-Patil, VUL Santaros klinikų pediatrė Laima Mikulėnaitė, Kauno klinikų Vaikų reabilitacijos klinikų vadovė prof. dr. Audronė Prasauskienė, klipo herojaus autizmo sutrikimą turinčio berniuko mama Inga Ambrasienė, prodiuserė, laidų vedėja Vaida Skaisgirė.
*********
Autizmas - ne liga. Tai neužkrečiama ir negydoma vaistais. Autizmas yra neurologinis raidos sutrikimas, kuris lemia vaiko nepakankamą socialinių įgūdžių, kalbos ir elgesio vystymąsi ar jo sulėtėjimą. Autizmo spektro sutrikimo simptomai nėra visiems vienodi: vieniems gali išsireikšti labai stipriai, tačiau kitiems - būti beveik nepastebimi. Būtent dėl to sudėtinga nustatyti, kas nulemia šio sutrikimo atsiradimą, o jį turinčiam tai lydės visą gyvenimą.
Autizmo spektro sutrikimą turinčio žmogaus smegenys kitaip supranta per jutimo organus gaunamus signalus, todėl gali jautriau reaguoti į šviesą, garsą, kvapą arba atvirkščiai, būti mažiau jautrūs nei įprastai. Tokiam žmogui gali būti sunkiau bendrauti, išreikšti jausmus, norus, susirasti draugų, orientuotis kasdieninėje veikloje bei pokyčiuose. Tačiau turintieji autizmo spektro sutrikimą taip pat turi teisę gyventi pilnavertį gyvenimą. Deja, visuomenės tolerancijos ir supratimo stoka neretai lemia šį sutrikimą turinčių žmonių atskirtį.
Konferencijos metu bus pristatyta autizmo problematika Lietuvoje, statistika, visuomenės prisitaikymas ir socialinės galimybės autizmo spektro sutrikimą turintiems žmonėms. Taip pat bus pristatytas vaizdo klipas, skirtas visuomenės švietimui.
„Rinkis gyvenimą" - tai socialinė viešinimo kampanija, kuri skatina visuomenę rinktis sveikesnį, šviesesnį gyvenimo būdą: atsisakyti žalingų įpročių, sveikiau maitintis, išdrįsti kalbėti ir ieškoti pagalbos susidūrus su jautriomis socialinėmis problemomis - depresija, priklausomybėmis, skatina gerinti ne tik fizinę, bet ir emocinę bei psichinę visuomenės sveikatą.
Svetainė rinkisgyvenima.lt - oficiali kampanijos erdvė internete. Čia galima rasti vertingų straipsnių sveikatos ir sveikos gyvensenos temomis, interviu su gydytojais, mitybos bei kitų sričių specialistais, vaizdo įrašus, aktualių sveikatos projektų aprašymus, įvairias naudingas nuorodas.
Kampanija „Rinkis gyvenimą" Lietuvos žiniasklaidoje ir viešosiose erdvėse vykdoma nuo 2016 m. Per šį laiką publikuota keli šimtai šviečiamųjų straipsnių ir interviu, transliuota tūkstančiai socialinės reklamos klipų, parengti TV laidų ciklai. Prie kampanijos kasmet prisijungia nacionalinė ir regioninė spauda, naujienų portalai, TV ir radijas. Kampanijos iniciatorius - Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas (VVSSF).

 

Daugiau informacijos:
Vaida Skaisgirė
TV TOPAS 
owner | producer
vaidapoderyte@gmail.com , vaida@tvtopas.lt 
+370 698 54276

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-02-01 12:50
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media