2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Kviečiame žurnalistus akredituotis į forumą „GreenTech Vilnius“

2022-11-18
 
Gerbiami žiniasklaidos atstovai, lapkričio 24 d. Vilniuje vyks svarbiausias Lietuvos žaliajai ekonomikai, energetikos ir transporto ateičiai skirtas forumas.
Kadangi jį sudarys net 17 sesijų (su forumo turiniu kviečiame detaliau susipažinti svetainėje www.greentechvilnius.lt), šiame laiške informuojame tik apie dalį pranešimų ir diskusijų, kurios gali būti vertingiausios Jūsų skaitytojams ar žiūrovams.
Visų pirma, įžanginį pranešimą apie Lietuvos politiką dabartinės krizės sąlygomis skaitys ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė. Manytume, kad Jūsų dėmesio galėtų sulaukti ir vėliau Globalių tendencijų sesijoje vyksianti ekspertų ir ekonomistų diskusija, kurioje bus stengiamasi identifikuoti tiek Lietuvos energetikos, tiek ekonomikos ateitį.
Kaip labai svarbią įvardintume Lietuvos energetinės nepriklausomybės sesiją, joje pranešimus skaitys Dainius Kreivys ir „Litgrid" generalinis direktorius Rokas Masiulis. Šios sesijos diskusijoje bus bandoma sutarti dėl energetikos politikos principų, kurie šį sykį leistų Lietuvai piliečiams ir ekonomikai naudingiausiu būdu siekti energetinės nepriklausomybės ir nuo šio kelio nebenukrypti.
Energetikos temą pratęs sesija, skirta jūrinio vėjo energetikos potencialui ir planuojamiems jūrinio vėjo parkams. Joje Energetikos ministerijos formuojamą viziją pristatys energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė. Manytume, kad vertėtų atkreipti dėmesį ir į SGD terminalų bei gamtinių dujų rinkos ateities sesiją, kurioje pranešimą skaitys „Klaipėdos naftos" generalinis direktorius Darius Šilenskis. Šioje sesijoje sieksime išsiaiškinti, ar sugebėsime apsisaugoti nuo gamtinių dujų kainų krizių ir tai, kokį vaidmenį gamtinės dujos bei SGD terminalas ir jo turima infrastruktūra atliks vykstant žaliajai Lietuvos energetikos ir transporto transformacijai.
Vertinant stambiosios pramonės dekarbonizacijos poreikį, forume numatyta speciali sesija, skirta anglies dioksido surinkimo ir laidojimo potencialui. Joje bus siekiama pristatyti Europos Sąjungos politiką šioje srityje. Pranešimus skaitys Michałas Wendołowskis, „Bellona Europa" klimato technologijų ir politikos vadovas (Vidurio ir Rytų Europai), bei Ervinas Škikūnas, „Civitta Lietuva" asocijuotasis partneris.
Kaip vieną strategiškai svarbiausių vertintume ir šių metų forume skambėsiantį susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio pranešimą bei po jo Transporto sektoriaus pažangos sesijoje vyksiančią diskusiją. Mūsų įsitikinimu, ministro pateiksima Lietuvos transporto transformacijos vizija turi milžinišką potencialą ne tik kompensuoti praradimus, susijusius su tranzito srautų iš Rytų mažėjimu, bet ir juos viršyti.
Papildomai transporto sektoriui šiame forume skirta Lietuvos transporto elektromobilizacijos sesija, joje įžanginį pranešimą skaitys susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė. Su šia tema iš dalies susijusi ir sesija, skirta miestų dekarbonizacijai ir žaliojo Vilniaus ateičiai. Šioje sesijoje įžanginį pranešimą skaitys lietuvišką elektrinį autobusą gaminančios „Dancer Bus" vadovas Alvydas Naujėkas. O diskusijoje pakvietėme dalyvauti ekspertus ir politikus, tokius kaip dabartinis Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius ir kandidatai į Vilniaus mero postą.
Globalios žaliosios technologinės pažangos sesijoje norėtume atkreipti Jūsų dėmesį į aplinkos apsaugos ministro Simono Gentvilo ir „Elintos" vadovo Vytauto Jokužio pranešimus. Taip pat į diskusiją, kurioje, be pranešėjų, dalyvaus KTU rektorius Eugenijus Valatka, „Vivos" vadovas Dainius Čižinskas ir „Open Circle Capital" vadovas Audrius Milukas. Svarbiausia diskusijos tema: kaip karas Ukrainoje, energetikos krizė ir technologinė pažanga keis valstybių ir verslo ateitį bei kokių naujų galimybių suteiks?
Norėtume atkreipti jūsų dėmesį į Demokratijų vienybės sesiją ir Pilietinės energetikos bei gerovės sesijas, mat jos bus transliuojamos nemokamai, siekiant skleisti kuo tikslesnį ir objektyvesnį suvokimą apie atsakingai realizuojamos žaliosios ekonomikos transformacijos bei energetinės nepriklausomybės naudą Lietuvos valstybei ir piliečiams.
Demokratijų vienybės sesijoje pranešimą apie Ukrainos energetikos padėtį skaitys Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta. Po pranešimo vyksiančioje ambasadorių diskusijoje bus stengiamasi atsakyti į klausimą, kaip pasikeis ir kaip turėtų pasikeisti demokratinių valstybių energetikos bei žalioji politika po 2022-ųjų.
Pilietinės energetikos ir gerovės sesijų bus net keturios. Jos bus skirtos elektros ir šilumos gamybai, žaliajai verslo transformacijai ir žaliosios ekonomikos transformacijos suteikiamoms galimybėms Lietuvos ekonomikai ir žmonių gerovei (apie tai pranešimą skaitys vienas žinomiausių Lietuvos ekonomistų Marius Dubnikovas). Nors didelė dalis šių sesijų koncentruotos į žaliosios transformacijos potencialą didinti Lietuvos piliečių gerovę, norėtume atkreipti dėmesį, kad žaliajai transformacijai skirtoje sesijoje, kurioje įžanginį pranešimą skaitys Turto banko vadovas Mindaugas Sinkevičius, bus koncentruojamasi į verslo realizuojamus sprendimus žengiant žaliosios transformacijos keliu.
Papildoma informacija. Forumas vyks „Radisson Blu Lietuva" Konferencijų centre Vilniuje, taip pat bus tiesiogiai transliuojamas internetu. Pranešimus skaitys ir diskusijose dalyvaus daugiau nei 80 dalyvių.
Išsami programa ir forumo dalyviai: www.greentechvilnius.lt
Turinys bus sinchroniškai verčiamas į anglų kalbą
Kviečiame akredituotis ir aktyviai dalyvauti tiek gyvai, tiek nuotoliniu būdu. Apie savo ketinimus atvykti ar stebėti forumą internetu prašom informuoti el. paštu konferencija@valstybe.eu. Jus užregistruosime arba atsiųsime instrukciją, kaip prisijungti nuotoliniam forumo stebėjimui.
Pagarbiai -
„GreenTech Vilnius" organizatoriai
 

 

Papildoma pastaba. Atsakydami į klausimą, kodėl šis forumas, mūsų nuomone, yra svarbiausias žaliosios ekonomikos, energetikos ir transporto renginys Lietuvoje, norėtume pabrėžti, kad jame vieninteliame jau 16 metų tikslingai telkiami Lietuvos politikos, verslo ir visuomenės lyderiai siekti šalies energetinės nepriklausomybės. Principingai, stengiantis koncentruoti dėmesį į sprendimus, kurie padėtų Lietuvai ne tik sparčiai žengti žaliosios ekonomikos transformacijos keliu, bet ir tai daryti verslui, piliečiams bei valstybei maksimaliai naudingu būdu. Manytume, kad būtent toks forumo dėmesys nacionaliniams interesams, ypač atsižvelgiant į tradiciškai galingas jėgas Lietuvoje, kurios tikslingai trukdo siekti energetinės nepriklausomybės, mūsų forumą išskiria iš kitų energetikos, transporto ar žaliosios transformacijos renginių. Todėl tikimės, kad Jūsų redakcija galės skirti laiko mūsų „GreenTech Vilnius", o mes jį organizuodami galėsime išryškinti tas kryptis, kuriomis vystant mūsų energetiką, transportą ir žaliąją ekonomiką būtų pasiektas geriausias rezultatas mūsų valstybei.
Daugiau informacijos:
Almantas Gliozeris
almantas@valstybe.eu
Tel. Nr +37061643444

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-11-18 10:22
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media