2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Spaudos konferencija: „Kovo 8-ąją – Ukrainos ir Lietuvos moterų kreipimasis dėl humanitarinės katastrofos“

2022-03-04
 
Kovo 8 d., antradienį, 9.30 val. Seimo Spaudos konferencijų salėje įvyks Seimo narės Orintos Leiputės spaudos konferencija: „Kovo 8-ąją - Ukrainos ir Lietuvos moterų kreipimasis dėl humanitarinės katastrofos".
Kruvina Rusijos agresija Ukrainoje sukėlė neregėto masto humanitarinę katastrofą. Kovo 8-ąją Seime rengiamoje spaudos konferencijoje Ukrainos visuomenininkės Svitlana Dubina ir Olena Čornobrovenko liudys karo sūkuryje atsidūrusių Ukrainos moterų ir jų artimųjų patirtis, žmonių su negalia tragediją. Spaudos konferencijos rengėja Seimo narė socialdemokratė Orinta Leiputė paskelbs kreipimąsi dėl būtinybės užtikrinti atvirus humanitarinės pagalbos kelius Ukrainoje.
„Nepaisant tarptautinės bendruomenės apeliacijų, beatodairiška Rusijos karinė agresija Ukrainoje tęsiasi, o humanitarinės pagalbos organizacijoms vis sunkiau vykdyti savo gyvybiškai svarbią misiją", - pažymi O. Leiputė.
Parlamentarė įsitikinusi, kad humanitarinio koridoriaus Ukrainoje klausimas - ne tik žmonių evakuacijos, bet ir humanitarinės pagalbos tiekimo - turi sulaukti dar didesnio pasaulio lyderių ir tarptautinių organizacijų dėmesio.
„Ukrainoje gydymo įstaigų padėtis blogėja su kiekviena valanda. Dramatiškai senka deguonies atsargos. Didėja grėsmė, kad visai nutrūks elektros tiekimas.
Gausėja pranešimų apie Rusijos kariuomenės smūgius gyvenamiesiems namams, gydymo ir gimdymo įstaigoms. Rusijos raketos ir bombos siaubia vaikų darželius ir prieglaudas. Pranešama apie atvejus, kai rusų kariai įsiveržia į gimdymo namus ir išvaro moteris su naujagimiais į lauką.
Gydytojai, ligoniai ir gimdyvės su naujagimiais slepiasi rūsiuose. Trūksta gimdymo operacijoms reikalingų priemonių, kraujo. Senka maisto ir vandens atsargos.
Šimtai tūkstančių moterų su vaikais bėga nuo karo į Lenkiją ir kitas kaimynines šalis. Tarptautinių humanitarinės pagalbos organizacijų vertinimu, vien artimiausiomis savaitėmis pabėgėlių iš Ukrainos skaičius gali pasiekti 5 milijonus", - vardija O. Leiputė.
Parlamentarė pažymi, kad Ukrainos viduje prieglaudos reikia daugiau nei 100 tūkst. dėl Rusijos agresijos iš savo gyvenamųjų vietų perkeltų žmonių.
„Kovoms miestų gatvėse trunkant paromis, humanitarinės pagalbos transportui darosi nebeįmanoma saugiai pravažiuoti, kad pagalba, ypač deguonis, pasiektų dar veikiančias ligonines", - įspėja O. Leiputė.
Lietuvos socialdemokračių moterų sąjunga ketvirtadienį kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentą ir Vyriausybę ragindamos „išnaudoti visas galimybes tarptautiniu lygiu reikalauti, kad agresorius užtikrintų humanitarinį koridorių Ukrainoje". Socialdemokratės taip pat ragina „užtikrinti visų reikalingų medicinos paslaugų teikimą į Lietuvą iš Ukrainos atvykusiems karo pabėgėliams, ypatingą dėmesį skiriant vaikams, asmenims su negalia ir lėtinėmis, onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms, kuriems gyvybiškai svarbus nenutrūkstamas gydymo procedūrų teikimas".
Antroje spaudos konferencijos dalyje Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos (LJMS) pirmininkė Salomėja Vanagienė ir LJMS narys Arūnas Žiedelis pristatys tyrimą apie karjeros ir motinystės derinimo galimybes Lietuvoje. Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas apžvelgs parlamentines iniciatyvas smurto artimoje aplinkoje tema.

 

Daugiau informacijos:
Seimo LSDP frakcijos seniūno pavaduotoja
Orinta Leiputė
Mob. 8 656 10 911
El. p. Orinta.Leipute@lrs.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-03-04 11:36
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media