2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Spaudos konferencija: Šlapimo nelaikymas. Nejuokinga!

2017-06-18
 
 

Birželio 19 dieną visame pasaulyje prasideda renginiai, skirti šlapimo nelaikymo savaitei paminėti. Šių metų šūkis „Šlapimo nelaikymas. Nejuokinga!". VšĮ Inkocentras jungiasi prie tarptautinės iniciatyvos ir jau septintus metus Lietuvoje mini Inkontinencijos (šlapimo nelaikymo) savaitę. Šiemet ji vyks birželio 19-23 d

VšĮ Inkocentras birželio 19 d., pirmadienį, 10.00 val. maloniai kviečia žiniasklaidos atstovus į spaudos konferenciją, vyksiančią BNS konferencijų centre (Saltoniškių g. 9, Vilnius).

1 iš 4 lietuvių moterų po nėštumo ir gimdymo susiduria su epizodiniais šlapimo nelaikymais, kai kurioms situacija gali būti labai rimta, kai tikrai nejuokinga.

Pasak VšĮ Inkocentras vadovės, gydytojos J. Misevičienės, kiekviena diena su inkontinencija - tai gyvenimas nuolatiniame strese. „Nuo šlapimo ir išmatų nelaikymo kenčiantys žmonės praranda daug: santykius, pomėgius, savigarbą. Todėl sugebėjimas atsigauti, mokėjimas išlikti, kai viskas tik blogėja tampa labai vertingas. Kartais specialistai tų prarastų gyvenimo veiklų visumą vadina „socialine mirtimi". Ši diagnozė turi tokią galią. Todėl, kai kalbame apie šlapimo nelaikymą, tai visuomet nejuokinga," - sako J. Misevičienė.

Dažną moterį jau nėštumo metu jas ima varginti lengvas šlapimo nelaikymas. Pagimdžiusios jos nusprendžia, kad tai neišvengiamas fiziologinis pokytis. „Tai labai klaidinga nuostata! Šlapimo nelaikymas nėra neišvengiamybė. Jo gali nebūti jūsų gyvenime. Pati paprasčiausia priemonė - dubens dugno raumenų stiprinimas. Jeigu būklė jau pažengusi, yra atliekamos operacijos, skiriami vaistai. Pagalbos būdų yra visokių, svarbiausia, nebijoti tos pagalbos ieškoti", - sako VšĮ Inkocentras vadovė Jurga Misevičienė.

Spaudos konferencijos dalyviai:

Jurga Misevičienė, VšĮ Inkocentras vadovė. Šlapimo nelaikymas kaip nematomas socialinis reiškinys

SAM Slaugos koordinavimo skyriaus vedėja Odeta Vitkūnienė. Darbo grupės pasiekimai gerinant šlapimą nelaikančių žmonių gyvenimo kokybę

Depresijos gydymo centro vadovė, psichologė Aušra Mockuvienė. Sergančiųjų ir aplinkinių baimės

Šarūnas Narbutas, POLA prezidentas. Pacientų poreikiai.

BNS spaudos konferencijų salė įsikūrusi prekybos centro „Panorama" verslo centre adresu Saltoniškių g. 9, Vilnius. Į BNS biurą pėsčiomis galima patekti pro įėjimą į prekybos centrą iš T.Narbuto g. pusės bei liftu pakilus į 3 aukštą. Automobiliu rekomenduojame įvažiuoti iš T.Narbuto g. pusės į stovėjimo aikštelės - 1 arba - 2 aukštą bei liftu, esančiu geltonojoje zonoje, pakilti į 3 aukštą.

 

Šlapimo nelaikymo statistika:

 

400 milijonų žmonių visame pasaulyje gyvena su šiuo susirgimu, Europoje - 50 milijonų. Kiekvieną dieną 15 milijonų žmonių rūpinasi savo artimaisiais, nelaikančiais išmatų ir šlapimo. 300 000 lietuvių turi šlapimo nelaikymą. Kas 4 moteris ir kas 10 vyras turi šlapimo nelaikymo problemų. Džiugi žinia, kad 80 proc. šlapimo nelaikymo atvejų galima gydyti ir išgydyti. 20 proc. asmenų, déjà, visą gyvenimą teks gyventi su šia liga. Tai yra maždaug 60 000 Lietuvos gyventojų. 3 proc. darbingo amžiaus asmenų turinčių šlapimo nelaikymą dėl šios ligos nebegali dirbti. 22 proc. moterų turi dirgliosios pūslės sindromą. „Jis pasireiškia tuo, kad moteris staiga užsinori pasišlapinti ir tas noras yra toks stiprus, jog sunku šlapimą nulaikyti.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-06-18 11:26
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media