2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sporto renginiai

*print*

Archyvas :: Lietuvos sporto klubas “Makabi”: nuo įkūrimo iki dabarties

2019-04-13
 
Simonas Rozenbaumas, Vilniaus "Makabi" klubo įkūrimo iniciatorius

Simonas Rozenbaumas, Vilniaus "Makabi" klubo įkūrimo iniciatorius

Vytautas Žeimantas
 
Sionistų ir makabiečių judėjimas - iš vienų šaknų

 

2016 metais Lietuvos makabiečiai galėjo drąsiai švęsti savo judėjimo šimtmetį.
Sportinis makabiečių judėjimas prasidėjo kartu su sionizmo idėjų plitimu. Sionizmas (pagal Siono kalną Jeruzalėje) - žydų tautinis judėjimas, siekiantis suvienyti žydų tautą jų istorinėje tėvynėje Erec-Izraelyje, teritorijoje tarp Jordano upės ir Viduržemio jūros krantų. Sionizmo pradžia yra siejama su I - uoju pasauliniu sionistų kongresu, įvykusiu 1897 m. Bazelyje ir jo iniciatoriaus Teodoro Herclio (1860 - 1904) vardu. Sionizmo tikslas - sukurti politinius namus žydų tautai jos istorinėse žemėse, ruošti pionierius kolonistus ir puoselėti hebrajų kalbą bei kultūrą. O žmonės, grįžtantys į savo protėvių žemę, turėjo būti pasiruošę atkurti savo valstybę, jei reikia, ir ją apginti. Jie turėjo būti stiprūs, ištvermingi, užsigrūdinę, o tai galima pasiekti tik sportuojant, rūpinantis kūno kultūra. Todėl kartu su sionizmo idėjomis plito ir makabiečių sportinis judėjimas.
Palyginus tolimais 1895 metais, kai dar nebuvo Izraelio valstybės ir žydai gyveno išsisklaidę po visa pasaulį, musulmoniškoje Turkijoje, Stambulo mieste susikūrė pirmasis žydų sporto klubas "Makabi". Pavadinimas kilo iš žydų tautos istorinės atminties - nacionalinis didvyris Jehuda Makabėjus vadovavo pergalingam judėjų sukilimui prieš pavergėjus graikus-romėnus, 164 metais jis išvadavo Jeruzalę ir atkūrė Jahvės šventyklą.
Netrukus sporto klubai "Makabi" pradėjo kurtis Vokietijoje, Austro-Vengrijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Didžiojoje Britanijoje, kitose šalyse. 1903 metais Bazelyje buvo įsteigta tarptautinė sporto sąjunga „Makabi".
Be abejo, Lietuvos žydų bendruomenei sionistų ir makabiečių judėjimas buvo suprantamas ir priimtinas. Tačiau Lietuva tuomet buvo Rusijos imperijos okupuota, o carinė valdžia žydų atžvilgiu vykdė nepalankią politiką. Todėl ir nacionaliniu pagrindu plėtojamam "Makabi" sportiniam judėjimui nebuvo galimybių plisti.

 

„Makabi" Vilniuje - nuo 1916 metų

 

Neseniai išėjusiose "Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje" ir "Lietuvos sporto enciklopedijoje" nutylima žinia, kad Vilniuje „Makabi" klubas įsikūrė 1916 metais. Ši žinia tik skliausteliuose (Vilniuje-1916) šmėkšteli periodinėje spaudoje kai kuriose Lietuvos „Makabi" istoriją aprašančiuose straipsniuose. Daugiau apie tuomet Vilniuje veikusį „Makabi" klubą lietuviškoje spaudoje nieko neradau. Tačiau ši labai lakoniška žinutė - "Vilniuje - 1916", paskatino žurnalistinėms paieškoms, juolab, kad ji manęs labai nenustebino.
Pagal 1897 metų surašymo duomenis, Vilniuje gyveno 98 tūkstančiai žydų. Panašus skaičius žydų gyventojų Vilniuje buvo ir prasidėjus I-ajam pasauliniai karui.
1916 metais Vilnius, kaip ir visas Lietuvos kraštas buvo kaizerinės Vokietijos okupuotas. Jei tuomet Vilniuje būtų Rusijos kariuomenė - žinia apie „Makabi" sukūrimą nepatikėčiau. Carinė Rusija žydų atžvilgiu vykdė labai priešišką politiką, pro pirštus žiūrėjo į juodašimčių vykdomus žydų pogromus, kitaip varžė žydų gyvenimą, jų veiklą. O kaizerinėje Vokietijoje žydai turėjo pilnavertį gyvenimą. Vokietijoje įsikūrė viena iš pirmųjų pasaulyje „Makabi" sąjungų. Ši aplinkybė galėjo paskatinti ir Vilniaus žydus susiburti į „Makabi" klubą, o mane - žurnalistinėms paieškoms archyvuose, senųjų spaudinių skyriuose. Džiugu, kad jos buvo sėkmingos.
1916 metais Vilniuje baltarusių kalba ėjusiame laikraštyje „Homan" (spalio 27 d. Nr. 74) randu įdomią informaciją, pavadinta vienu žodžiu - „Makabi". Pacituosiu ją visą:
"Pirmadienį, spalio 23 dieną įvyko žydų sporto ir gimnastikos draugijos „Makabi" įkūrimas. Tai vyko Novaja gatvėje 5. Advokatas S. Rozenbaumas pasakė kalbą, kurioje pabrėžė gimnastikos svarbą ne tik augančio jaunimo sveikatai, bet ir visai tautai. Fizinis lavinimas - tai svarbiausias tautinio vystymosi pagrindas. Pranešėjas, pabrėžęs, kad Vakarų Europos šalys, ypač Vokietija, rūpinasi jaunimo fiziniu lavinimu, savo kalbą užbaigė palinkėdamas draugijai sėkmės jos veikloje.
Po šio pranešimo įvyko draugijos valdybos ir revizinės komisijos rinkimai. Į draugijos „Makabi" valdybą buvo išrinkti S. Rozenbaumas, dr. Regiensburgas, inž. Klebanovas, panelė Epštejn, M. Mazo, M. Soloviejus, Miešanskis ir M. Glezeris. Į revizinę komisiją buvo išrinkti Kotonas, Levinas ir ponia Kac."
Laikai buvo neramūs, permainingi, dar vyko I-asis pasaulinis karas. Vilniuje 1918 metų vasario 16 d. buvo paskelbta Lietuvos Respublikos nepriklausomybė. Lietuvos žydai palankiai sutiko šią naujieną. Lietuvos Taryboje veikė ir trys Lietuvos žydų atstovai - J. Vigodskis, N. Rachmilevičius ir S. Rozenbaumas, tas pats advokatas S. Rozenbaumas, kuris 1916 metais inicijavo Vilniuje „Makabi" klubo sukūrimą.
Lietuvos žydų bendruomenei aktyvinti veiklą skatino ir geri santykiai su lietuviais, su Lietuvos valdžia. Dėmesys žydų poreikiams buvo didelis. 1919 metais net įkuriama Žydų reikalų ministerija. Pirmasis jos ministras buvo filosofijos daktaras Mordechajus Soloveičikas.
Niujorko žydų laikraštis „Di Cait" 1920 m. gruodžio 20 d. paskelbė interviu su Vyriausiuoju Vilniaus rabinu Bėru Šapiro, kuris kalbėjo: „Politiniu atžvilgiu Lietuva yra gražiausia vieta, kurią žydai gali dabar rasti Europoje".
Tokios pat nuotaikos vyravo ir dienraštyje „Idišes Tageblat", kuris 1920 metų gruodžio 31 d. smulkiai aprašinėjo rabino B. Šapiro sutikimą Amerikoje: „Mes esame įpratę girdėti blogų žinių nuo savo brolių kitoj jūros pusėj (...) Atvyksta rabinas Šapiro ir atveža mums linksmų žinių. Lietuvoje žydams nieko netrūksta, jie turi visas teises lygiai su lietuviais ir užima didžiausias vyriausybės vietas. Žydų neapykanta ten nėra žinoma".
Pirmaisiais Lietuvos nepriklausomybės metais Vilniaus „Makabi" klubas turėjo palankias galimybes plėtoti savo veiklą.
(Bus daugiau)

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-04-13 19:46
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media