2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sporto renginiai

*print*

Archyvas :: Vida Vencienė: Norvegija laukia jaunųjų olimpiečių

2015-10-09
 
Vida Vencienė

Vida Vencienė

 

Vos už trijų mėnesių, vasario 12-21 dienomis Norvegijos mieste Lilehameryje, kuriame 1994 m. vyko žiemos olimpinės žaidynės vėl susirinks sportininkai iš viso pasaulio, tik šį kartą čia varžysis jaunieji, 15-18 m. olimpiečiai. Antrosios jaunimo žiemos olimpinės žaidynės vyks dešimt dienų ir suburs apie 1100 jaunųjų sportininkų iš 70 šalių, kurie susirungs septyniose sporto šakose.

Apie tai, kokia bus ši žiemos sporto šventė ir ką ji duos jauniesiems sportininkams pasakoja spalio 1-4 dienomis žaidynių misijos vadovų seminare dalyvavusi olimpinė čempionė, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vyr. referentė Vida Vencienė.

 

-  Žiemos olimpinės žaidynės jaunimui organizuojamos tik antrą kartą, bet pritraukia daug 15-18 metų sportininkų iš viso pasaulio, kodėl?

 

- Visų pirma tai puiki patirtis jauniems sportininkams. Čia jie pamato, kaip organizuojamos didelės ir svarbios varžybos, pajaučia, kas yra priešstartinis jaudulys. Tam tikra prasme tai yra sportinis krikštas. Daugeliui jaunimo žaidynių dalyvių tai būna pirmos rimtos varžybos gyvenime, kuriose jie susitinka su varžovais iš viso pasaulio.

 

Kita labai svarbi žaidynių pusė - galimybė išmokti daug naujo. Lilehamerio žaidynių dalyviai turės nepaprastus mentorius - jiems tobulėti padės olimpiečiai ir olimpiniai čempionai. Galimybė pasimokyti iš tokio lygio sportininkų tikrai pasitaiko nedažnai.

 

Be to, žaidynių metu vyks įdomi kultūrinė programa. Jaunieji žaidynių ambasadoriai, tarp kurių ir lietuvis kalnų slidininkas Aivaras Tumas, su jaunaisiais sportininkais vyks į ekskursijas, organizuos jiems įvairius renginius. Neabejoju, kad vaikai Norvegijoje susiras daug draugų iš viso pasaulio.

 

 

-  Ar jaunimo olimpinės žaidynės skirtos tik sportininkams?

 

- Tikrai ne vien sportininkams. Jaunimo žaidynių idėja yra ir švietėjiška, todėl organizatorių tikslas - įtraukti kuo daugiau jaunimo. Lilehameryje dirbs 3000 savanorių, pusė jų suvažiavę iš viso pasaulio. 20 tūkstančių vaikų iš visos Norvegijos yra pakviesti į žaidynių „Svajonių dieną", kurios metu stebės varžybas, patys išbandys įvairias sporto šakas ir dalyvaus festivaliuose.

 

- Kiek vaikų iš Lietuvos dalyvaus Lilehamerio jaunimo žaidynėse?

 

-  Kol kas galutinis skaičius nėra aiškus, nes kai kuriose sporto šakose dar vyksta atranka, bet planuojame iki 10 dalyvių. Jau aišku, kad žaidynėse dalyvaus trys biatlono atstovai, ledo ritulininkas, dvi vietos skirtos slidininkams, viena - kalnų slidininkui. Labai norėtume, kad į šias žaidynes patektų snieglentininkas ir dailiojo čiuožimo pora.

 

 

- Kaip žaidynėms pasiruošęs Lilehameris?

 

- Manau žaidynėms pasiruošta labai profesionaliai. Be abejo, didelis privalumas yra tai, kad šiame mieste jau vyko olimpinės žaidynės, todėl jaunimas galės naudotis pagal olimpinio sporto reikalavimus įrengtomis sporto bazėmis. Kai kurios jų buvo atnaujintos, rugsėjo 1 d. buvo atidarytas naujas olimpinis kaimelis, kurio statybas finansavo ir Tarptautinis olimpinis komitetas - skyrė 13,5 milijonų eurų. Norvegija turi ilgalaikę programą, skatinančią jaunimą įsitraukti į sportą ir jaunimo žaidynės yra šios programos dalis.

 

- Kuo jaunimo žiemos olimpinės žaidynės skirsis nuo žaidynių, kuriose varžosi suaugusieji?

 

- Sporto šakų skaičius toks pats, arenos tokio pačio aukšto lygio, tačiau orientuojantis į jaunimą bus įtrauktos naujos, žaismingos disciplinos. Daug kas bus organizuota kukliau, bet tai tikrai netrukdys pajausti žiemiškos olimpinės dvasios.

 

***

 

Žaidynes organizuoja Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) ir Lilehamerio jaunimo olimpinių žaidynių organizacinis komitetas (LYOGOC), kurį valdo Norvegijos kultūros ministerija, Norvegijos olimpinis ir parolimpinis komitetas bei Lilehamerio savivaldybė.

LTOK organizuoja ir finansuoja sportininkų dalyvavimą Lilehamerio jaunimo olimpinėse žaidynėse, bei prisideda prie sportininkų pasirengimo.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-10-10 10:07
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media