2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Antano Macijausko apdovanojimas – Biržų krašto žmonėms

2017-08-04
 
 

Antano Macijausko medalis šiais metais bus įteiktas Biržų krašto žmonėms. Šis simbolinis apdovanojimas bus įteikiamas rugpjūčio 5 d. Biržų miesto šventės metu.

 

A. Macijausko konkurso komisijai vertinti buvo pateikti trijų spaudos žurnalistų darbai, taip pat pasiūlyta alternatyva - apdovanoti A. Macijausko medaliu Biržų krašto žmones (taip pat žurnalistus) už jų indėlį ir iniciatyvą populiarinti A. Macijausko idėjas. Komisijos nariai bendru sutarimu nutarė, kad šiemet simbolinis A. Macijausko medalis bus įteiktas Biržų krašto žmonėms.

Antano Macijausko (1874-1950), iškilaus kovotojo už lietuvišką spaudą, publicisto ir leidėjo asmenybei įprasminti specialią premiją 2008 metais įsteigė Lietuvos žurnalistų sąjunga, Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija ir Biržų rajono savivaldybė. Apdovanojimas skiriamas už geriausius žurnalistikos darbus (straipsnius, publikacijas, televizijos ir radijo laidas paskelbtas visuomenės informavimo priemonėse) arba iniciatyvas, ugdančias pilietinį patriotizmą, nacionalinio pasididžiavimo jausmą, meilę valstybinei kalbai ir nacionalinei kultūrai. Premijos laureatui įteikiamas piniginis prizas, Stasio Makaraičio sukurtas medalis ir diplomas.

 

Su A. Macijausko asmenybe glaudžiai siejasi Spaudos, kalbos ir knygos atgavimo diena. Tai jis 1900 metais Sankt Peterburge išleido lietuvišką žemėlapį „Žemėlapis lietuviškai latviško krašto". Cenzūrai uždraudus jo platinimą, Vyriausiosios spaudos reikalų valdybos viršininkui kunigaikščiui N. V. Šachovskojui A. Macijauskas iškėlė bylą ir ją laimėjo įrodęs, kad lietuviškosios spaudos draudimas yra juridiškai neteisėtas, nes nebuvo išleista jokio įsakymo spaudai lietuviškomis raidėmis drausti. Byla buvo vienas pagrindų baigti spaudos draudimą.

Pretendentus į premiją šiemet vertino žurnalisto, A. Macijausko premijos laureato Juozo Šalkausko vadovaujama komisija, kurioje taip pat dirbo Virginijus Savukynas, Danielius Mickevičius, Janina Bagdonienė, Jūratė Laisvūnė Šatienė ir Dainius Radzevičius.

A. Macijausko premija iki šiol jau apdovanoti žurnalistai Indrė Makaraitytė (2008 m.), Vitalija Morkūnienė (2009 m.), Juozas Šalkauskas (2010 m.), Jūratė Ablačinskaitė (2011 m.), Daiva Grikšienė (2012), Romas Sadauskas-Kvietkevičius (2013), Algirdas Vladislovas Butkevičius (2014), Virginijus Savukynas (2015), Vaiva Lanskoronskytė-Stanienė ir Ignas Stanys (2016).

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-08-04 10:16
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Dainius Radzevičius

2017-08-10 20:25

Motiejau, kur Jūsų novatoriškumas? :-) Negi kiekvienam reikia užkabinti ir jis su tuo medaliu per paradą vaikščioti turi? Juk čia simbolinis medalis.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Keistai skamba

2017-08-10 14:31

Toks apdovanojimas skamba keistokai. Ar jau visai Biržų rajono savivaldybė nubiednėjo, kad nebegali skirti pinigų premijai? Kai skiriama premija, tai bent vienas kitas žurnalistas yra paskatinamas materialiai.O koks tai paskatinimas, koks kūrybos įvertinimas, kai skiriamas medalis visiems žmonėms? Paimkime ir visas literatūrines premijas paverskime simboliniais medaliais. Sutaupysime lėšų ir taip visą tautą nežinia už ką ir kaip pamaloninsime.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Dainius Radzevičius

2017-08-09 10:49

Medalis yra simbolis. Jis skirtas visiems žmonėms. Jo kapoti tikrai nereikia.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Motiejus

2017-08-04 18:32

Jeigu medalis "Biržų krašto žmonėms", tai ar visiems rajono gyventojams (kiek jų yra?) užkabins po medalį? Negirdėta keistenybė...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media